Lehet eredményes a mezőgazdaság
Utoljára módositva: 2017-04-19 12:58:01

Löchli Mihály, a csomaközi Schamagosch mezőgazdasági társulás elnöke szerint lehet eredményes a mezőgazdaság, ha nagy területen és szakértelemmel foglalkoznak a növénytermesztéssel és az állattartással. Mindig az igényeknek megfelelően kell tevékenykedni.

 

Löchli Mihály

A csomaközi Schamagosch mezőgazdasági társulás ezerkétszáz hektáron gazdálkodik, növénytermesztéssel és állattartással foglalkozik — tájékoztatott Löchli Mihály, a társulás elnöke. Körülbelül négyszáz hektáron termesztenek kalászos növényeket, kétszázötven hektáron cukorrépát, tizenöt hektáron krumplit, százhatvan hektáron napraforgót, közel kétszáz hektáron kukoricát. Vannak kaszálók az állatok számára, szarvasmarhákat tartanak, amelyek tejadásra vannak nemesítve.

Az utóbbi években sokan panaszkodnak, hogy problémák vannak a tej értékesítésével. Löchli Mihály úgy látja, hogy a tejtermeléssel az a probléma, hogy a feldolgozók olcsón vásárolják fel, azonban az elmúlt évben jó volt a támogatás, jól ki lehetett jönni a tejtermeléssel is. Naponta ezer-ezerkétszáz liter közötti tejmennyiséget adnak le. Télen kevesebbet, nyáron, amikor kimennek a tehenek a zöldre és lédús takarmányt fogyasztanak, akkor többet. A tejtermelés évi ötezer liternél már nyereséges. Azok, akik ennél kevesebbet termelnek, mindig sírnak, mert elsősorban kell a hozzáértés, másodsorban fontos, hogy a tejtermelő bekerüljön a nemzeti ellenőrzésbe, hogy megkapja a megfelelő támogatást. Ahhoz, hogy valaki többet kapjon, többet is kell adnia: oda kell figyelni a minőségre, az állattartásnál biztosítani kell a feltételeket stb. Jobb lenne, ha 1,5 lej lenne a tej felvásárlási ára, de a mostani 1,38 lej is nyereséges. Löchlinek kétszázötven piros-tarka szarvasmarhája van, ebből százharminc fejőstehén, tizenkét-tizenhárom embernek ad munkát naponta. Érdekes dolog, hogy a hízott bikának nincs jó ára, mégis az üzletekben a disznóhúshoz viszonyítva kétszeres áron lehet megvásárolni a növendékhúst.

 

Az érdekek dominálnak

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire valós a sertéskrízis, Löchli mosolyogva válaszolta, hogy ezek a hírek mindig mesterségesen vannak keltve. Vannak érdekek, amikor bedobnak valamit, hogy azokat érvényesíteni tudják. Az állattenyésztéssel állandóan foglalkozni kell. A falun élő emberek régen is kocát tartottak, hízót neveltek, a malacokat és a hízókat eladták. Volt, amikor drága volt a malac és a hízó, volt, amikor olcsó. Amikor olcsó volt, nagyon sokan eladták a kocát, mert nem érte meg, utána kevés volt a szaporulat, és felment a malac ára. Aki megtartotta, jól járt. Mindig kell egy háttér, hogy az időleges akadályokon túl lehessen lépni. Ma már a gazdaság a nagyon gazdagok kezében van, az érdekek dominálnak.

 

Lehetőség a fiataloknak

 

Löchli szerint jól indul a mezőgazdasági év, szinte minden el van vetve, ezentúl a szakmai hozzáállás és az időjárás dönt. Csomaköz környékén volt egy korai jég, ami nem használt a gyümölcsösöknek.

Jó termést ígérnek az újonnan telepített gyümölcsösök

A Schamagosch a Hans Lindner Alapítvánnyal elkezdte a hagyományos gyümölcslevek készítését. Elkezdenek teljesen bioalapú zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni. A társulás húsz éve már foglalkozott almalékészítéssel, most felújították a gyárat, és újra elkezdték, natúr, pasztörizált, hozzáadott cukor vagy tartósítószer nélkül készül. Hans Lindner úr arra törekszik, hogy a fiatalok maradjanak meg falun és lássák el saját magukat, ne a nagy bevásárlóközpontokban vásárolják meg az alapélelmiszereket. Legyen mindenkinek egy kis kertje, és ott termelje meg a zöldségeket, tartson egy disznót, szárnyasokat stb. A társulás és az alapítvány létrehozott egy közös céget, hogy népszerűsítsék a háztáji és a biotermesztés előnyeit. A cég fel fogja vásárolni a háztáji termékeket azoktól a helyi termelőktől, akik betartják a biotermesztési szabályokat. Az új cég már ültetett négy hektár gyümölcsöst a natúralma-program keretén belül, ebből három-négy év múlva már bioalmát lehet szedni. Lesz bioalma és biozöldséglé (cékla, murok, paradicsom). Az almaléüzemben a nyári időszakban dzsemeket, lekvárokat és más termékeket fognak készíteni. Oda kellene jutni, hogy minél több fiatal, aki falun él, ha nem is mezőgazdaságból él, nem a mezőgazdaság a fő jövedelmi forrása, de azt pótolja azzal, hogy bizonyos alapélelmiszereket megtermel magának. Nagyon érdekes, hogy az itt termelt almalére nagyobb igény van Németországban, mint nálunk. Itt még most sem gyógyultak ki a fiatalok a Cola- és a Fanta-fogyasztásból, bár egyre többen odafigyelnek már az egészséges étkezésre.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. május 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...