Lehet fürdeni!
Utoljára módositva: 2017-07-04 16:44:31

A megye tavaiban, szabadvizeiben való pancsolás természetesen elsősorban időjárásfüggő, de mind a hűvösebb, mind a melegebb napokban meg lehet mártózni bennük, ugyanis a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vizsgálatainak eredményeiből kiderül, hogy a muzsdaji, apai és józsefházai tavak vize tiszta, és a fizetős strandok medencéiben is nyugodtan lehet csobbanni, mert azok vízminősége is kielégítő.

Minden rendben a strandok táján

Ám ezekben a hetekben-hónapokban nem csupán a vizek minőségét ellenőrzik periodikusan, hanem szúrópróbaszerű ellenőrzések során a pihenőövezetek, tavak, strandok területén és környékén működő kereskedelmi egységek legalitását, a forgalomba hozott ételek és italok minőségét, frissességét, tárolását is vizsgálja a szakhatóság a megbetegedések elkerülése érdekében.

Górcső alá vették a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) és a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vegyes ellenőrző bizottságai a pihenőövezeteket, tavakat, strandokat — június 12-től kezdődően ellenőrzik nem csak a vízminőséget, de a felsoroltak területén és környékén lévő kereskedelmi egységek működésének legalitását, a forgalomba hozott ételek és italok minőségét, frissességét, tárolását, a panziók és szálláshelyek, valamint kifőzdék, lacikonyhák tisztaságát. A Prefektusi Kamara tegnapi, havi ülésén Nicolae Dumuţa, a DSVSA igazgatója kihangsúlyozta: a tavaszi-nyári hónapok idején fokozottan figyelnek a strandokon, pihenőövezetekben forgalomba hozott ételek és italok minőségére, az alapanyagok és a már kész ételek megfelelő tárolására, hogy megakadályozzák a tömeges megbetegedéseket. Eddig 25 megyebeli turistacélponton (a tasnádi termálstrandtól kezdve az ákosi, a krasznamihályfalvai és szatmárnémeti strandokon át Máriavölgyig, a kányaházai, az apai és józsefházai tavakig), valamint 39 szálláshelyen, három panzióban és egy kempingben, illetve azok környékén végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzést a vegyes bizottság tagjai — a tapasztalt hiányosságok miatt 12 írásbeli figyelmeztetést és 10 bírságot róttak ki 8800 lej értékben, lefoglaltak 31,4 kg élelmiszert (alapanyagot és már elkészített ételt), valamint egy agropanzió működésének beszüntetését is javasolták. Dumuţa elmondta azt is: a nyári hónapokban természetesen az élelmiszerüzletekben, bevásárlóközpontokban is gyakoribbak az ellenőrzések — ilyenkor kiemelten vizsgálják a hús, húskészítmények, valamint a tej és tejtermékek megfelelő hőfokon való tárolását. Persze a sok „kereskedő” által alkalmazott és szinte már nyílt titoknak számító villanyszámla-spóroló módszer ellen — a nagy melegben a hűtőpultok hőmérsékletét magasabb fokozatra kell(ene) állítani, de ezt sok helyen csak napközben teszik, éjszakára azonban már nem, ezért savanyodik meg a bőven szavatossági időben lévő tej, forr fel a kefir vagy joghurt — konkrét bizonyítékok hiányában semmit nem tehetnek.

A közegészségügyi igazgatóságot vezető dr. Macrina Mihai az ülés keretében elmondta — pontosabban elismételte, ugyanúgy, mint minden évben —, hogy megyénkben egyetlen természetes víz mellett létesített strand sem rendelkezik a közegészségügyi hatóság engedélyével, és nem azért, mert esetleg a víz minőségével lenne gond, hanem mert az üzemeltetőknek nincs lehetőségük arra, hogy olyan személyzetet alkalmazzanak, amely biztosíthatná az elsősegélynyújtást az esetleges sérülések esetén, ugyanakkor a fürdőzésre alkalmas terület pontos kijelölését sem biztosítják. „A DSP munkatársai havonta kétszer vesznek mintát a józsefházai, apai és muzsdaji tavakból, mivel ezek a leglátogatottabbak a szatmáriak által. Természetesen a megyében működő strandok medencéinek vizét is havonta kétszer ellenőrzik, s az eddigi adatokból kiderül, hogy a természetes vizek minősége mikrobiológiai és fizikai-kémiai szempontból is tiszta, ugyanakkor a strandok esetében sem találtak olyan vízminőségi problémát, amely veszélyeztetné a lakosság egészségét” — mondta Mihai.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...