Lehet kérni a támogatást
Utoljára módositva: 2013-10-11 09:53:40

Október 28-ig kérhetik az állattartók a szarvasmarhák utáni támogatást. Hogy mennyi a támogatási összeg, az csak a pénzalap elosztása után fog kiderülni, várhatóan 2014 tavaszán.

 

Viorel Pintea

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy szeptember 17-től október 28-ig nyújthatók be a szarvasmarhatartók támogatási igénylései a 2013-as évre az APIA-központoknál (Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád, Avasfelsőfalu, Sárközújlak, Erdőd) — tájékoztatott Viorel Pintea, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatója. A mezőgazdasági szaktárca 2013. szeptember 10-én kelt 920–as számú rendelete értelmében ebben az évben igényelhető a szarvasmarhák esetében az egyedenkénti támogatás, amihez hozzáadódik a többlettámogatás a tejtermelésért. Egyelőre nem tudni, hogy összegszerűen mekkora az állatonkénti támogatási érték. A vidékről beérkezett igénylések számbavétele és a rendelkezésre álló pénzalap elosztása után közli majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium — legkésőbb 2014. március elsejéig —, hogy mennyit kapnak majd a gazdák állatonként.

Október 28-ig kérhetik az állattartók a szarvasmarhák utáni támogatást

A miniszteri rendeletben foglaltak szerint a húsmarha-támogatás igényléséhez a következő feltételeket kell teljesíteni: a gazdaságban legkevesebb három darab olyan állatnak kell lennie, amelyik 2013. január 31-én legalább tizenhat hónapos volt; az állatok legalább 2013. január 31-től (és a kérés benyújtásának időpontjában is) szerepeljenek az országos farmregiszterben; támogatásra jogosult legkevesebb három, az említett referencia-időszakban tizenhat hónapos szarvasmarha, de jogosultak a legkevesebb hét hónapos növendéküszők és bikák is. A tejtámogatásért is folyamodók állatainak szerepelniük kell az országos farmregiszterben a kérelem benyújtásának pillanatában; a kérelmező gazdáknak szerepelniük kell a 2012–2013-as évi kvótanyilvántartásban; az igénylő legkevesebb három tonna tejet adott át valamelyik minősített feldolgozónak, vagy szabadon értékesített a kvótaév folyamán — figyelmeztetett az igazgató.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...