Lehet magyar képviselője a 2-es körzetnek
Utoljára módositva: 2014-05-07 12:21:32

Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnöke indul a 2-es körzetben a május 25-i időközi parlamenti képviselői választáson az RMDSZ jelöltjeként. Az alábbiakban esélyeiről, elképzeléseiről, terveiről és programjáról kérdeztük.

 

Nagy Szabolcs

— Milyen eséllyel indul az RMDSZ jelöltje a 2-es választói körzetben a május 25-én megrendezésre kerülő időközi parlamenti képviselői választáson?

— A 2-es körzet Szatmár megyének az a képviselői választókörzete, amelyből eddig soha nem sikerült magyar képviselőjelöltet a Román Parlamentbe küldeni. Bár 2008-ban sikeresen megnyertük ezt a körzetet a szavazatok számarányát tekintve, az országos újraleosztásos rendszerben a PD-L jelöltje kapott mandátumot. Most újabb lehetőség áll a szatmári magyarság előtt. Reális esély van arra, hogy ebből a körzetből, a történelem folyamán először, magyar képviselőjelöltet juttassunk a bukaresti parlamentbe és megbízható képviseletet biztosítsunk ennek a körzetnek. 2012-ben az USL-gépezet végigtarolta a megyét és az egész országot, ebben a megyében Ovidiu Silaghi lett a körzet képviselője, de mandátumáról később lemondott, cserbenhagyva a körzetet, otthagyva a körzetben lakókat az üres ígéretekkel. A zónában nincsenek meg az ígért új munkahelyek, nincs körgyűrű, nincs harmadik híd stb. Most visszatértek, és újra a román összefogás jegyében állították ugyanazt a jelöltet, ígéretek helyett most egy felfokozott nacionalista hangulatra építik a kampányukat, ami szerintem rettenetesen hibás döntés egy olyan vegyes nemzetiségű zónában, mint amilyen a 2-es képviselői körzet vagy egész Szatmár megye.

— 2012-től a román összefogás eredményes volt a románság számára, a magyarság most képes lesz egységesen fellépni és elmenni szavazni?

— A visszajelzések alapján és Victor Ponta üzenete után született megkeresésekből tisztán látszik, hogy olyan magyar embereket is mozgósíthat a román pártok fellépése, akik révén összejöhet ez a győzelem. A román pártok üzenete ugye arról szól, hogy mindegy, hogy ki nyer, csak ne magyar legyen a körzet képviselője. Én nem hiszem azt, hogy amikor sok vegyes nemzetiségű család él Szatmárnémetiben, Szatmár megyében, helyes arra építeni a kampányt, hogy mindegy ki, csak magyar ne legyen a győztes. Főleg azért nem, mert az elmúlt másfél év tanulságai alapján már nagyon sokan visszasírják azt a periódust, amikor RMDSZ-es vezetés volt a megyében, és egy kiegyensúlyozott fejlődés volt tapasztalható. Most üres ígéretek és káosz van, én remélem, hogy a magyar választók figyelemmel követik ennek a parlamenti választásnak az eseményeit, úgy gondolják, fontos az, hogy ők is beleszóljanak ebbe, és igenis megmutassuk, hogy egy kampányban konkrét tervekről, elképzelésekről kell beszélni, nem pedig a gyűlöletretorikát kell erőltetni.

— A román pártok valóban csak üres ígéretekkel és magyarellenességgel kampányolnak. Mit fog tenni az RMDSZ-jelölt?

— Úgy gondolom, hogy nekik muszáj ugyanazt megígérni, amit 2012-ben is megígértek és nem váltottak be, mert másként hiteltelenné válnak. Próbálják erőltetni ezeket a dolgokat, de sikertelenül, mert látszik, hogy számukra Bukarestből elég nehéz Szatmár megyét megfelelően képviselni. Az RMDSZ képviselői eddig is azon dolgoztak, hogy a fejlesztési elképzeléseket közelebb hozzuk a románokhoz és magyarokhoz egyaránt, hiszen szatmáriakról beszélünk. Az RMDSZ központi vezetése részéről is fontos jelzések jönnek arról, hogy az a tény, hogy Szatmár megyében megerősödhet az RMDSZ, megerősödhet a magyarság, az mindenképpen pozitív hatással lehet a közösségünk fejlesztési elképzeléseire. Hiszen az RMDSZ-képviseletnek az is a célja, hogy fejlesztéshez szükséges forrásokat is hozzon a magyarlakta vidékekre.

— Van-e látható eredménye annak, hogy az RMDSZ kormányra került?

Ennek már érezhetők a pozitív hatásai, ha másból nem, akkor abból, hogy eddig blokkolt fejlesztések indulnak újra, amelyeket a korábbi RMDSZ-es megyevezetés készített elő. Május folyamán elindul az útaszfaltozás a repülőtértől Szatmárhegyen a nagyhegyig, aláírták a szatmárudvari és az ombodi csatornázási munkálatok finanszírozását stb. Úgy gondolom, lehet ezt még tovább fokozni. Ha az RMDSZ, a magyar érdekképviselet egy nagyobb létszámú frakciót tud működtetni Bukarestben, egy újabb Szatmár megyei képviselői mandátum révén, az mindenképpen azt jelenti, hogy nagyobb ereje, hangja van ennek a képviseletnek a fővárosban is.

— Mit tehet mindezért Nagy Szabolcs?

— Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács volt elnöke mellett dolgozva eléggé jól megismertem a megyét, illetve a megye különböző településein fellelhető problémákat, tudom, hogy mi a dolgom azokkal ellentétben, akik Olténiából vagy más megyékből ejtőernyőzték be magukat ebbe a körzetbe képviselőjelöltként.

— Mi az oka annak, hogy a szavazólapra nem kerül fel az RMDSZ szimbóluma, a tulipán?

— Ez a kampánystábnak a mulasztása, nem a megfelelő határidőn belül tették le a választási jelet, így a szavazólapon nem fog szerepelni a tulipán. Én úgy gondolom, hogy ez nem annyira komoly probléma, hiszen az RMDSZ központi és megyei vezetése részéről megvan a megfelelő támogatásom. Erről már többek között Kelemen Hunor szövetségi elnök, Cseke Attila, Winkler Gyula és mások is nyilatkoztak, ez pedig mindenképpen erőt ad. Az a tény, hogy a tulipán jele nem szerepel a szavazólapon és én vagyok az egyetlen olyan jelölt, aki magyarként indul ezen a választáson ebben a körzetben, talán még azokat is mozgósítja, azokat is szavazásra sarkallja egy ilyen felfokozott nacionalista hangulatban, akik eddig a tulipán jele miatt nem akartak az RMDSZ jelöltjére szavazni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...