Lehetőség a tej értékesítésére
Utoljára módositva: 2014-07-09 10:41:37

Az uniós bizottság egy új tejcsomagot hagyott jóvá Románia számára.

 

A 2014–2020-as vidékfejlesztési tervbe foglalt új alfejezet értelmében Románia számára adott a lehetőség, hogy segítse a tejtermelőket a tejkvóta 2015-ös megszűnése után is a tej értékesítésében. Van rá lehetőség, hogy a romániai mezőgazdasági minisztérium sajátos támogatást vezessen be a tejtermelő ágazatban, és a gyümölcstermesztő ágazathoz hasonlóan befektetéseket támogassanak olyan személyeknél, akik valóban meg szeretnének maradni a piacon — áll a szaktárca közleményében.

A nemzeti tejkvóta 2015 elején megszűnik, és ez rengeteg problémát okozhat a hazai termelőknek — főként az egyre növekvő versenyhelyzet miatt. Számos szakember attól tart, hogy a román piacot még jobban elárasztja a külföldről importált tej. Romániában a tejkvótát 2007. január elsején vezették be, amikor az ország az unió tagjává vált. A leosztott teljes éves kvóta (a feldolgozókhoz leadott és közvetlenül értékesített tej összege) 3,2 millió tonna volt, de ezt az elmúlt évek során egyszer sem sikerült elérni, legjobb esetben az összkvóta hetvenöt százaléka valósult meg évente. Így sok feldolgozó nem költött a tejátvevők létrehozására, inkább az olcsóbbnak tűnő külföldi behozatalt választották.

 

Tejcsomag

 

Az uniós bizottság a tejtermelők megerősödése érdekében 2012-ben jóváhagyott egy úgynevezett „tejcsomagot”, amely a termelők érdekét szolgálja a feldolgozási és értékesítési láncban. A tagországok egyéni döntés szerint kötelezhetik a termelőt és a feldolgozót írott tejszerződés megkötésére, így a tejtermelőnek lehetősége nyílik a tej átvételi árát és egyéb jogokat megállapodás alapján belefoglalni a szerződésbe. Eddig az uniós tagállamok közül tizenkettőben vált kötelezővé a tejszerződések megkötése. Nálunk jövő évtől szeretnék bevezetni, létezik már egy miniszteri rendelet, miszerint a termelőknek „tejtermelő szervezetbe” kellene tömörülniük, elismertetve magukat a kifizetési ügynökségnél. Az unióban a tejtermelő ágazat helyzetét, az átvételi árak alakulását és egyéb mutatókat az Európai Tejtanács (European Milk Board) követi.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 25.
Szívesen erőltetnéd a világot, hogy megtörténjen egy változás. De azt is észreveheted, hogy nincsenek eszközeid ahhoz, hogy ezt a változást létrehozd. Ez az ellentmondás erős frusztrációt jelent a számodra. Olyan frusztrációt, amelyet érdemes lenne kezelned, és amelyet érdemes lenne tudatosan megfigyelned.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...