Lelkészbeiktatás és emlékműavatás Domahidán
Utoljára módositva: 2018-03-21 08:57:53

Kettős ünnepre gyűltek össze a domahidaiak március 18-án: beiktatták tisztségébe Bencze-Kádár Bertold református lelkipásztort, és felavatták a felújított világháborús emlékművet. Az ünnepség koszorúzással és szeretetvendégséggel ért véget.

Az ünnepi istentiszteleten főtiszteletű Csűry István püspök úr hirdette Isten igéjét a Zsoltárok 51, 17–20 igeszakasz alapján. Ez a bűnbánó zsoltár arra biztat, hogy az imádkozó ember bátran merjen vidám életet kérni. Az ember csak akkor fog előrehaladni, ha istenismeret és bűnbánat van szívében. Szól ez a zsoltár az egyénhez, hogy nézzen az Úrra. Istenre, aki nemcsak annyit mond el, hogy megbocsáttattak vétkeink, hanem azt is, hogy induljunk tovább, mert Ő nagy feladatokat bíz reánk. Szól ez a zsoltár a közösségekhez is. Megmutatja azt az erőforrást, amivel hűséggel és reménységgel tud továbbmenni a beiktatott lelkipásztor és családja, a presbitérium és a gyülekezet.

Nt. Tolnay István esperes beiktató beszédében meghatóan szólt azokról az emlékekről, amelyek a lelkipásztorhoz kötik őt, hiszen annak idején ő konfirmáltatta és kísérte végig útját a lelkészi pálya választásáig. Ahogy az minden lelkészbeiktatáson lenni szokott, Bibliát, a templom kulcsát és pecsétjét adta át neki, s ezek mellett rábízta, hogy lelkipásztori szolgálatai során hűséggel védje édes anyanyelvét, ápolja a magyar identitást közössége életében, és adja tovább mindezt a következő generációknak.

Bencze-Kádár Bertold szolgálatába iktatott lelkipásztor a Józsué 24, 14–15 igeszakasz alapján szólt az ünneplő gyülekezethez. Az Egyiptomból való szabadulás után Józsué vezetésével a nép meg kellett küzdjön Isten mellett, aki addig is vezette. Küzdeni kell a megmaradásért, amit közösségben tehet az ember hatékonyan. A gyülekezeti közösség megmaradása és jövője is csak akkor biztosított, ha alkalomról alkalomra jelen vannak a hívek a templomban, ahol megtapasztalhatják az összetartozás élményét.

Az ünnepségen igei köszöntőt mondtak a meghívott református lelkipásztorok és Pop Gheorghe helybeli görögkatolikus parókus. A lelkészbeiktatást követően a hívek a templom melletti parkba vonultak át, ahol Csűry István püspök és Veres Zsigmond, a domahidai egyházközség főgondnoka leleplezte a felújított világháborús emlékművet. Korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy az egyházközség vezetőségének jóváhagyásával 1943-ban állíttattak fel egy országzászlót és emlékművet Domahidán. Az emlékműre vésték azoknak a hőseiknek a neveit, akik életüket áldozták hazájukért a két világháború során. „Nemcsak a hősökre való emlékezés a feladatunk, hanem az is, hogy megőrizzük az utókor számára ezt az emlékhelyet, amelynél a következő nemzedékek is fejet hajthatnak majd tiszteletük jeléül” — fogalmazott Bencze-Kádár Bertold lelkipásztor. Az emlékműnél Tóth Lizbeth és Veres Izabella szavalta el Vörösmarty Mihály Szózat című költeményét. Az ünnepség koszorúzással és szeretetvendégséggel ért véget.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...