×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Nagykároly

Lelkiekben is fejlődni akarnak

2019.09.10 - 09:08
Megosztas :
 • Lelkiekben is fejlődni akarnak

  Püspöki szentmisével kezdődött a tanév a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanulói számára. A hajdani, nagy hírű piarista gimnázium hagyományait ápoló, arra építkező oktatási intézményben közel 450 tanuló kezdte el a tanévet.

  „Kedves diákok, ma ti vagytok a főszereplők” — üdvözölte a fiatalokat Schönberger Jenő megyéspüspök, aki persze gondolt a tanárokra, a szülőkre, a piarista nővérekre, a paptestvérekre is. „Én azt hiszem, hogy a kegyelem évében egyházmegyénkben a legjobb helyen lesz, hogyha ezt az iskolai évet a boldogságos Szűzanya oltalmába ajánljuk” — fogalmazott. Rögvest utána mintegy diákos vidámsággal őszinte részvétét fejezte ki a nebulóknak a kezdődő tanév kapcsán, s mint hozzátette: „Csak úgy tudtok 'megszabadulni' az iskolától, ha mindig elkezditek, és egy lépéssel továbbléptek… Ez is egy lépés. Legyen egy nagy lépés, de nemcsak a tudományokban, hanem a lelki életben is, nemcsak az ismeretek megszerzésében, hanem a fejlődésben is! Az emberiség, az emberségetek élésében is. Ugyanakkor az Isten szeretetében is” — ajánlotta hallgatósága figyelmébe a főpásztor.

  A mise keretében prédikációt az oktatási intézmény új spirituálisa, lelki vezetője mondott. Magász Jenő két évtizede már ellátta ezt a felekezeti iskolák életében oly fontos feladatkört. „Evezz a mélyre!” — összegezte egy jeligében mindazt, amiről szólnia kellene a tanévnek. El is magyarázta, hogy az oltár elé kifüggesztett banneren látható mottó mondandóját milyen jelképek kísérik: „Itt van egy könyv alakú tenger, rajta egy bárka, amely iránya az 'IHS', az ugye latinul azt jelenti, hogy Jézus az emberiség, az ember megváltója, tehát a bárka Jézus felé halad…” Közérthető hasonlattal is kidomborította az eszmeiséget: „Egy képpel szeretnék élni: a vakáció akváriumában sokkal könnyebb volt halászni, mint az iskolai év tavában vagy tengerében lesz. De Jézus itt van, és titeket is megkér, engedjétek, hogy beszálljon a mai napon életetek bárkájába, az iskolaév bárkájába. A mai naptól veletek szeretne utazni a tanulás, a nevelés tengerén. Nektek is ugyanazt szeretné mondani: evezz a mélyre!” — fogalmazott. Kitért arra is, hogy „sok kaland” vár a diákokra az év folyamán, ám közben nem szabad megfeledkezniük arról sem, hogy mások is velük tartanak, ügyeljenek egymásra, figyeljenek a társaikra, a tanáraikra, a szüleikre.

  A nagykárolyi felekezeti iskolában közel 450 diák kezdte el az új tanévet, mégpedig tizenhat osztályközösség tagjaiként. Egy-egy osztály az elemisták között — azaz egy felkészítő, egy első, egy második… Szintén egy-egy általános iskolai osztályközösség — az ötödik harmincfős, noha sokkal több tanulója is lehetett volna… A középiskolai képzésben pedig évfolyamonként két-két osztály, az egyik teológia-intenzív idegen nyelv szakirányú, míg a másik közélelmezés-turisztika szak. Kocsis Aliz iskolaigazgató jelképesen is megnyitotta a tanévet — mindenkinek sok sikert kívánt. Rövid beszédében kifejtette, hogy a nevelés a tanúságtétel, a példamutatás köré épül. Ebben a tekintetben is arra buzdította a jelenlévőket, hogy saját példájukkal neveljenek. Mind a diákok, mind az oktatók, mind pedig a szülők. Mint rámutatott, csak közösen lehet sikeresen teljesíteni a feladatot.

  A misét követően az oktatási intézmény tagjai a közelben lévő iskolájukba ballagtak, és ott osztályfőnöki órák keretében beszélték meg a részleteket — immár lelki alapokkal felvértezve kezdték el a tanévet.

   

  Megyeri Tamás Róbert

   

  Cookie