Lelkiekben is fejlődni akarnak
Utoljára módositva: 2019-09-10 09:29:26

Püspöki szentmisével kezdődött a tanév a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanulói számára. A hajdani, nagy hírű piarista gimnázium hagyományait ápoló, arra építkező oktatási intézményben közel 450 tanuló kezdte el a tanévet.

„Kedves diákok, ma ti vagytok a főszereplők” — üdvözölte a fiatalokat Schönberger Jenő megyéspüspök, aki persze gondolt a tanárokra, a szülőkre, a piarista nővérekre, a paptestvérekre is. „Én azt hiszem, hogy a kegyelem évében egyházmegyénkben a legjobb helyen lesz, hogyha ezt az iskolai évet a boldogságos Szűzanya oltalmába ajánljuk” — fogalmazott. Rögvest utána mintegy diákos vidámsággal őszinte részvétét fejezte ki a nebulóknak a kezdődő tanév kapcsán, s mint hozzátette: „Csak úgy tudtok ‘megszabadulni’ az iskolától, ha mindig elkezditek, és egy lépéssel továbbléptek… Ez is egy lépés. Legyen egy nagy lépés, de nemcsak a tudományokban, hanem a lelki életben is, nemcsak az ismeretek megszerzésében, hanem a fejlődésben is! Az emberiség, az emberségetek élésében is. Ugyanakkor az Isten szeretetében is” — ajánlotta hallgatósága figyelmébe a főpásztor.

A mise keretében prédikációt az oktatási intézmény új spirituálisa, lelki vezetője mondott. Magász Jenő két évtizede már ellátta ezt a felekezeti iskolák életében oly fontos feladatkört. „Evezz a mélyre!” — összegezte egy jeligében mindazt, amiről szólnia kellene a tanévnek. El is magyarázta, hogy az oltár elé kifüggesztett banneren látható mottó mondandóját milyen jelképek kísérik: „Itt van egy könyv alakú tenger, rajta egy bárka, amely iránya az ‘IHS’, az ugye latinul azt jelenti, hogy Jézus az emberiség, az ember megváltója, tehát a bárka Jézus felé halad…” Közérthető hasonlattal is kidomborította az eszmeiséget: „Egy képpel szeretnék élni: a vakáció akváriumában sokkal könnyebb volt halászni, mint az iskolai év tavában vagy tengerében lesz. De Jézus itt van, és titeket is megkér, engedjétek, hogy beszálljon a mai napon életetek bárkájába, az iskolaév bárkájába. A mai naptól veletek szeretne utazni a tanulás, a nevelés tengerén. Nektek is ugyanazt szeretné mondani: evezz a mélyre!” — fogalmazott. Kitért arra is, hogy „sok kaland” vár a diákokra az év folyamán, ám közben nem szabad megfeledkezniük arról sem, hogy mások is velük tartanak, ügyeljenek egymásra, figyeljenek a társaikra, a tanáraikra, a szüleikre.

A nagykárolyi felekezeti iskolában közel 450 diák kezdte el az új tanévet, mégpedig tizenhat osztályközösség tagjaiként. Egy-egy osztály az elemisták között — azaz egy felkészítő, egy első, egy második… Szintén egy-egy általános iskolai osztályközösség — az ötödik harmincfős, noha sokkal több tanulója is lehetett volna… A középiskolai képzésben pedig évfolyamonként két-két osztály, az egyik teológia-intenzív idegen nyelv szakirányú, míg a másik közélelmezés-turisztika szak. Kocsis Aliz iskolaigazgató jelképesen is megnyitotta a tanévet — mindenkinek sok sikert kívánt. Rövid beszédében kifejtette, hogy a nevelés a tanúságtétel, a példamutatás köré épül. Ebben a tekintetben is arra buzdította a jelenlévőket, hogy saját példájukkal neveljenek. Mind a diákok, mind az oktatók, mind pedig a szülők. Mint rámutatott, csak közösen lehet sikeresen teljesíteni a feladatot.

A misét követően az oktatási intézmény tagjai a közelben lévő iskolájukba ballagtak, és ott osztályfőnöki órák keretében beszélték meg a részleteket — immár lelki alapokkal felvértezve kezdték el a tanévet.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...