Lemondott a kormány Egyiptomban
Utoljára módositva: 2014-02-24 15:05:32

Mindezt Hádzim el-Beblávi miniszterelnök jelentette be hétfőn. Nem adott egyértelmű magyarázatot a döntésre.

 

Az országban a tervek szerint áprilisban elnökválasztást tartanak, amelyen indul Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornagy, a hadsereg vezérkari főnöke, védelmi miniszter és Beblávi helyettese is. A hadsereg támogatását élvező kormány lemondásáról szóló döntés a kabinet hétfői ülésén született.

Beblávi, akit a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi elnök tavaly júliusi leváltása után nevezte ki kormányfővé, nem adott egyértelmű magyarázatot a döntésre. Az iszlamista Muzulmán Testvériség színeiben győztes Murszit a hadsereg buktatta meg, majd betiltották magát a szervezetet is.

Az al-Ahrám című állami újság honlapján egy meg nem nevezett forrást idézve azt közölte, hogy a lemondásról szóló döntés 15 perces kabinetülés végén született. Megfigyelők szerint e lépés utat nyit afelé, hogy Szíszi bejelentse indulását az elnökválasztáson. A tábornoknak az elnöki megmérettetéshez előbb le kell mondania védelmi miniszteri posztjáról, és nyugalomba kell vonulnia a hadseregből.

Az al-Ahrám azt is írta a honlapon, hogy Adli Manszúr ügyvezető államfő kérte Beblávit, vezesse a kormányt utódja kiválasztásáig. Egyes hírek szerint a jelenlegi lakásügyi miniszter, Ibráhim Mahláb lehet az utód. Kairóban az elmúlt napokban többféle találgatás látott napvilágot egy kormányátalakításról, amelynek keretében Szíszi is lemond, majd bejelenti, hogy indul az elnökségért.

A média az utóbbi időben sokat gúnyolódott Beblávin határozatlansága és abbéli képtelensége miatt, hogy hatékony gyógymódokat találjon az ország gazdasági bajaira. Bírálták amiatt is, hogy a biztonsági erők nem képesek megelőzni a nyílt utcán, utakon elkövetett terrorcselekményeket, amelyekért a hatóságok Murszit és a Muzulmán Testvériséget okolják. A távozó kormányfő elismerte kabinetje nehézségeit, de azt hangoztatta, hogy a helyzet most jobb, mint amikor ő hivatalba lépett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...