Lemondott a kormány Egyiptomban
Utoljára módositva: 2014-02-24 15:05:32

Mindezt Hádzim el-Beblávi miniszterelnök jelentette be hétfőn. Nem adott egyértelmű magyarázatot a döntésre.

 

Az országban a tervek szerint áprilisban elnökválasztást tartanak, amelyen indul Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornagy, a hadsereg vezérkari főnöke, védelmi miniszter és Beblávi helyettese is. A hadsereg támogatását élvező kormány lemondásáról szóló döntés a kabinet hétfői ülésén született.

Beblávi, akit a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi elnök tavaly júliusi leváltása után nevezte ki kormányfővé, nem adott egyértelmű magyarázatot a döntésre. Az iszlamista Muzulmán Testvériség színeiben győztes Murszit a hadsereg buktatta meg, majd betiltották magát a szervezetet is.

Az al-Ahrám című állami újság honlapján egy meg nem nevezett forrást idézve azt közölte, hogy a lemondásról szóló döntés 15 perces kabinetülés végén született. Megfigyelők szerint e lépés utat nyit afelé, hogy Szíszi bejelentse indulását az elnökválasztáson. A tábornoknak az elnöki megmérettetéshez előbb le kell mondania védelmi miniszteri posztjáról, és nyugalomba kell vonulnia a hadseregből.

Az al-Ahrám azt is írta a honlapon, hogy Adli Manszúr ügyvezető államfő kérte Beblávit, vezesse a kormányt utódja kiválasztásáig. Egyes hírek szerint a jelenlegi lakásügyi miniszter, Ibráhim Mahláb lehet az utód. Kairóban az elmúlt napokban többféle találgatás látott napvilágot egy kormányátalakításról, amelynek keretében Szíszi is lemond, majd bejelenti, hogy indul az elnökségért.

A média az utóbbi időben sokat gúnyolódott Beblávin határozatlansága és abbéli képtelensége miatt, hogy hatékony gyógymódokat találjon az ország gazdasági bajaira. Bírálták amiatt is, hogy a biztonsági erők nem képesek megelőzni a nyílt utcán, utakon elkövetett terrorcselekményeket, amelyekért a hatóságok Murszit és a Muzulmán Testvériséget okolják. A távozó kormányfő elismerte kabinetje nehézségeit, de azt hangoztatta, hogy a helyzet most jobb, mint amikor ő hivatalba lépett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...