Lenne megoldás a városi varjak ügyében?
Utoljára módositva: 2014-02-03 16:23:23

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója szerint a konfliktus kezelhető úgy, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Csak akarni kellene.

 

A szatmárnémeti városi parkokban megjelent varjakat sokan nem nézik jó szemmel, mivel zavarónak tartják a károgást és a sűrűn potyogó ürüléket, emiatt az önkormányzat próbálgatja a módszereket, hogy elűzhesse a szárnyasokat. A polgármester bejelentése szerint a tűzoltóság igénybevételével — ahogy az elmúlt év során több alkalommal — nagy nyomású vízsugárral akarják leverni a fészkeket. Megtudtuk azonban: ez illegális. „Bármely vadon élő állatfaj zavarása a szaporodási időszakban tilos” — válaszolta kérdésünkre Ioan Man, a megyei környezetvédelmi ügynökség szakértője, aki azt is elmondta: nem lát esélyt az évek óta szakszerűtlenül végzett beavatkozások sikerességére, a vetési varjak ugyanis kivételes intelligenciával rendelkeznek, ezért nem olyan könnyű túljárni az eszükön. Hozzátette: a szaporodási időszak varjak esetén február 1. és augusztus 15. közé esik, az ilyenkor történt zavarás pedig bűncselekménynek minősül, és 30–60 ezer lejes pénzbírsággal, valamint 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Amint Békéssy Erzsébet igazgatótól megtudtuk, tavaly az önkormányzat konzultált ugyan a szakhatóságokkal varjú-ügyben, azonban nem vették figyelembe a javaslataikat. „Elmondtam nekik, hogy szerintem úgy lehetne a problémát megoldani, ha speciális hálóból kisebb darabokat a játszótér széle felé lejtősen felerősítenénk, így felfognánk az ürüléket, mely miután megszárad és lepotyog, a játéktéren kívül könnyedén összegyűjthető lenne” — magyarázta az igazgató, aki szerint ha ízlésesen, színesanyag-darabokból alakítanák ki az építményt, még szép is lehetne, olyan lenne, mint egy vár. Hozzátette: ugyanez a megoldás lenne alkalmazható a sétányok és a padok esetén. A tanács azonban nem kellett, vettek inkább 1600 euróért riasztókészüléket, majd — mivel ez eredménytelennek bizonyult — vízsugárral estek neki a fészkeknek, szintén hiába.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...