Lenne megoldás a városi varjak ügyében?
Utoljára módositva: 2014-02-03 16:23:23

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója szerint a konfliktus kezelhető úgy, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Csak akarni kellene.

 

A szatmárnémeti városi parkokban megjelent varjakat sokan nem nézik jó szemmel, mivel zavarónak tartják a károgást és a sűrűn potyogó ürüléket, emiatt az önkormányzat próbálgatja a módszereket, hogy elűzhesse a szárnyasokat. A polgármester bejelentése szerint a tűzoltóság igénybevételével — ahogy az elmúlt év során több alkalommal — nagy nyomású vízsugárral akarják leverni a fészkeket. Megtudtuk azonban: ez illegális. „Bármely vadon élő állatfaj zavarása a szaporodási időszakban tilos” — válaszolta kérdésünkre Ioan Man, a megyei környezetvédelmi ügynökség szakértője, aki azt is elmondta: nem lát esélyt az évek óta szakszerűtlenül végzett beavatkozások sikerességére, a vetési varjak ugyanis kivételes intelligenciával rendelkeznek, ezért nem olyan könnyű túljárni az eszükön. Hozzátette: a szaporodási időszak varjak esetén február 1. és augusztus 15. közé esik, az ilyenkor történt zavarás pedig bűncselekménynek minősül, és 30–60 ezer lejes pénzbírsággal, valamint 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Amint Békéssy Erzsébet igazgatótól megtudtuk, tavaly az önkormányzat konzultált ugyan a szakhatóságokkal varjú-ügyben, azonban nem vették figyelembe a javaslataikat. „Elmondtam nekik, hogy szerintem úgy lehetne a problémát megoldani, ha speciális hálóból kisebb darabokat a játszótér széle felé lejtősen felerősítenénk, így felfognánk az ürüléket, mely miután megszárad és lepotyog, a játéktéren kívül könnyedén összegyűjthető lenne” — magyarázta az igazgató, aki szerint ha ízlésesen, színesanyag-darabokból alakítanák ki az építményt, még szép is lehetne, olyan lenne, mint egy vár. Hozzátette: ugyanez a megoldás lenne alkalmazható a sétányok és a padok esetén. A tanács azonban nem kellett, vettek inkább 1600 euróért riasztókészüléket, majd — mivel ez eredménytelennek bizonyult — vízsugárral estek neki a fészkeknek, szintén hiába.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
anyám!
Ma, 20:35
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...