Lerövidült a várakozási idő
Utoljára módositva: 2018-01-12 16:24:45

A megyénkben működő laboratóriumok, radiológiai vagy imagisztikai központok havi pénzkerete online nyomon követhető. A monitorizálás hatására nagyobb az esély az ingyenes vizsgálatra.

A hazai törvények értelmében azok a személyek, akik rendelkeznek egészségbiztosítással, ingyenes laboratóriumi, radiológiai vagy imagisztikai vizsgálatra lennének jogosultak. Az érintettek tehát a családorvostól, esetleg szakorvostól kapott küldőpapírral felkereshetik azokat a magánlaboratóriumokat, melyek szerződésben állnak a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS SM), s ha van még pénzalapjuk, igénybe vehetik az ingyenes vizsgálatokat. Amennyiben az ingyenes vizsgálatokra előirányzott havi keret elfogyott, akkor a beteg eldöntheti, hogy kifizeti-e a vizsgálat ellenértékét vagy várólistára iratkozik fel. A tapasztalat azt mutatja, hogy a laboratóriumokban a havi keret nagyon hamar elfogy, s emiatt az ingyenes vizsgálatokra jelentkezőket előjegyzésbe veszik. Tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a várólista a költségesebb vizsgálatok esetén több hetes, akár több hónapos várakozást is jelent. A megyei biztosítási pénztár sajtóosztályától megtudtuk, hogy január 10-ig igencsak jól álltak a laboratóriumok, a költségvetésük elenyésző hányadát költötték el. Ez annak tudható be, hogy a családorvosok kétharmadának tegnapig nem volt érvényes szerződése a biztosítási pénztárral, így nem írhattak fel küldőpapírt betegeik számára. Viorica Shibata sajtószóvivőtől megtudtuk, hogy a laboratóriumok és radiológiai, imagisztikai vizsgálatokat végző központok 2017 augusztusa óta naponta kell hogy jelentsék, hogyan állnak pénzalapjukkal. Szintén az online nyomon követési rendszer bevezetésének köszönhetően a laboratóriumok csak az érvényes küldőpapírral rendelkező betegeket veszik előjegyzésbe, s egy beteg csak egy laboratóriumhoz iratkozhat fel, nem úgy, amint az éveken át szokás volt, hogy négy-öt helyen is bejelentkeztek. A számítógépes rendszer a személyi szám bevezetését követően azonnal jelzi, ha az adott beteg már más laboratórium várólistáján szerepel. Ezzel a módszerrel lerövidült a várakozási idő a laboratóriumokban, fogalmazott Shibata, aki ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a laboratóriumok számára kiutalt havi pénzalap 10 százalékát sürgősségi eseteknek kell fenntartaniuk. A http://www.casan.ro/cassam/pharmacy/laboratory-reports-list/page/2 honlapon naprakészen aktualizálva találják, hogy az adott hónapra melyik laboratóriumnak mennyi kerete maradt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...