Lerövidült a várakozási idő
Utoljára módositva: 2018-01-12 16:24:45

A megyénkben működő laboratóriumok, radiológiai vagy imagisztikai központok havi pénzkerete online nyomon követhető. A monitorizálás hatására nagyobb az esély az ingyenes vizsgálatra.

A hazai törvények értelmében azok a személyek, akik rendelkeznek egészségbiztosítással, ingyenes laboratóriumi, radiológiai vagy imagisztikai vizsgálatra lennének jogosultak. Az érintettek tehát a családorvostól, esetleg szakorvostól kapott küldőpapírral felkereshetik azokat a magánlaboratóriumokat, melyek szerződésben állnak a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS SM), s ha van még pénzalapjuk, igénybe vehetik az ingyenes vizsgálatokat. Amennyiben az ingyenes vizsgálatokra előirányzott havi keret elfogyott, akkor a beteg eldöntheti, hogy kifizeti-e a vizsgálat ellenértékét vagy várólistára iratkozik fel. A tapasztalat azt mutatja, hogy a laboratóriumokban a havi keret nagyon hamar elfogy, s emiatt az ingyenes vizsgálatokra jelentkezőket előjegyzésbe veszik. Tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a várólista a költségesebb vizsgálatok esetén több hetes, akár több hónapos várakozást is jelent. A megyei biztosítási pénztár sajtóosztályától megtudtuk, hogy január 10-ig igencsak jól álltak a laboratóriumok, a költségvetésük elenyésző hányadát költötték el. Ez annak tudható be, hogy a családorvosok kétharmadának tegnapig nem volt érvényes szerződése a biztosítási pénztárral, így nem írhattak fel küldőpapírt betegeik számára. Viorica Shibata sajtószóvivőtől megtudtuk, hogy a laboratóriumok és radiológiai, imagisztikai vizsgálatokat végző központok 2017 augusztusa óta naponta kell hogy jelentsék, hogyan állnak pénzalapjukkal. Szintén az online nyomon követési rendszer bevezetésének köszönhetően a laboratóriumok csak az érvényes küldőpapírral rendelkező betegeket veszik előjegyzésbe, s egy beteg csak egy laboratóriumhoz iratkozhat fel, nem úgy, amint az éveken át szokás volt, hogy négy-öt helyen is bejelentkeztek. A számítógépes rendszer a személyi szám bevezetését követően azonnal jelzi, ha az adott beteg már más laboratórium várólistáján szerepel. Ezzel a módszerrel lerövidült a várakozási idő a laboratóriumokban, fogalmazott Shibata, aki ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a laboratóriumok számára kiutalt havi pénzalap 10 százalékát sürgősségi eseteknek kell fenntartaniuk. A http://www.casan.ro/cassam/pharmacy/laboratory-reports-list/page/2 honlapon naprakészen aktualizálva találják, hogy az adott hónapra melyik laboratóriumnak mennyi kerete maradt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...