Lesz-e magyar államelnök-jelölt?
Utoljára módositva: 2014-06-23 09:53:36

A szombaton megtartott Szövetségi Képviselők Tanácsán (SZKT), Kelemen Hunor úgy fogalmazott: nagy hiba lenne, ha az erdélyi magyarok nem tudnának magyar jelöltre szavazni a választás első fordulójában. A szövetség elnöke kiértékelte az RMDSZ parlamenti jelenlétét is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton Marosvásárhelyen a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén tartott helyzetértékelésében a jelöltállítás mellett szóló érveket sorakoztatta fel. “Ha van jelöltünk, a médiában és a közvitákban jelen tudunk lenni, el tudjuk mondani az emberek elvárásait. Ha nincsen jelöltünk, nem fogunk számítani, nem fognak bennünket megkérdezni, nem tudunk álláspontokat ütközetni” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő politikus. Elismerte, hogy a jelöltállítás ellen is szólnak érvek, ezekre azonban nem tért ki.

Kelemen Hunor elmondta, a szövetségnek a nyár folyamán kell meghoznia a jelöltállítással kapcsolatos döntéseit, hiszen várhatóan november 2-án tartják a romániai elnökválasztás első fordulóját. Úgy vélte, nem kell összekapcsolni a jelöltállításról szóló vitát azzal, hogy ki lehet a szövetség jelöltje. Kelemen ugyanakkor felkérte az SZKT tagjait, hogy a területi szervezetek vezetőivel konzultáljanak, és válaszolják meg azt a kérdést, hogy kell-e államelnök-jelöltet állítani, és ha igen ki lehet a jelölt. Szerinte több olyan személy is van a szövetségben, aki rendelkezik olyan adottságokkal, amelyeket ez a pozíció megkövetel. Leghamarabb július végén kellene döntést hozni erről, augusztus 30., a ténylegesen utolsó határidő. Mivel mindig az SZKT döntött arról, hogy legyen-e államelnök-jelölt és ki legyen ez a személy, most is ezt a gyakorlatot követnék, a végleges döntésre pedig egy rendkívüli SZKT ülésen kerülne sor.

 

Mérlegen a kormányzati jelenlét

Az RMDSZ elnöke kijelentette, három és fél hónap után korai megvonni az RMDSZ kormányzati jelenlétének a mérlegét. Úgy látta azonban, hogy adottak a feltételek ahhoz, hogy a szövetség “akár a ciklus végéig” együtt kormányozzon a koalíciós társaival. “Nyitottságot érzékelek részükről. Amit napirendre tűztünk, azt vitákkal, de őszintén meg lehetett beszélni” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az elnök úgy értékelte, az RMDSZ “tisztességes, jó eredményt” ért el az EP-választásokon, “amit mindenki emelt fővel vállalhat”. Sikerült ugyanis biztosítani a brüsszeli politizálás folytatását, és a magyar közösség romániai számarányának megfelelő képviseletet. Hozzátette, plusz önbizalmat adott volna a közösségnek, ha – 2009-hez hasonlóan – most is három képviselőt küldhetett volna az EP-be. Ez szerinte akkor sikerülhetett volna, ha valamennyi erdélyi régióban olyan szinten sikerült volna a mozgósítás, mint például Szilágy megyében vagy Udvarhelyszéken. „Magunkkal őszintének kell lennünk: vannak olyan különbségek, amelyekre nem lehet azt a választ adni, hogy más környezetben élnek az erdélyi magyar emberek. A területi elnökökkel megpróbáltuk megkeresni a választ arra, hogy mivel magyarázhatóak a mozgósítás tekintetében észlelhető különbség. Meg kell találni a jó példákat, és ezekhez kell közelíteni. Meg kell vizsgálni, hogy a szövetség mennyire volt meggyőző, az adatokat össze lehet hasonlítani. A területi elnökök őszintén elemezzék az eredményeket, az önkormányzati, a parlamenti és az EP-választások nincsenek annyira távol egymástól, hogy ne látszanának a hibák, a mozgósítás eredménye”- fejtette ki.

Kovács Péter főtitkár, az RMDSZ kampánystábjának vezetője az elmúlt évek választásain szerzett szavazatszámok alapján kijelentette, sikerült stabilizálni az RMDSZ szavazóbázisát, de az eredmények túlságosan függenek a román többség választási kedvétől. Véleménye szerint előnyös volt az, hogy a jelöltek között volt egyfajta szereposztás: a tapasztalt jelöltek mellett a listán szerepeltek a dinamizmust hozó fiatal jelöltek, illetve a nőszervezet jelöltjei által, a nőket külön megszólíthatták ebben a kampányban. A következő időszakban a szövetség megyei és helyi szinten is kiértékeli az eredményeket, és ott, ahol kell, akár személyi csere árán is megerősíti a rosszul működő vagy gyengén teljesítő szervezeteket. A mozgósítás kapcsán elmondta, elmúlt a plakátos és stadionos kampány ideje, most már a választókkal a közvetlen kapcsolattartás a kulcsa a sikeres mozgósításnak. Winkler Gyula az Európai Parlament frakcióinak alakulásáról beszélve elmondta, noha az EP előnye a korábbi mandátumhoz képest csökkent, a néppárti és a szociál-demokrata EP-képviselők szorosabb együttműködésére lesz szükség, hogy elszigetelhessék az euroszkeptikusokat, a szélsőségeseket, azokat, akik belülről bomlasztanák az uniót. A novemberi államelnök-választás kapcsán elmondta, szerinte a szövetségnek szüksége van arra, hogy jelöltet állítson és kihasználja ezt az alkalmat is, hogy megfogalmazza a szövetség álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 18:20
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 20:55
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...