Lesz-e magyar államelnök-jelölt?
Utoljára módositva: 2014-06-23 09:53:36

A szombaton megtartott Szövetségi Képviselők Tanácsán (SZKT), Kelemen Hunor úgy fogalmazott: nagy hiba lenne, ha az erdélyi magyarok nem tudnának magyar jelöltre szavazni a választás első fordulójában. A szövetség elnöke kiértékelte az RMDSZ parlamenti jelenlétét is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton Marosvásárhelyen a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén tartott helyzetértékelésében a jelöltállítás mellett szóló érveket sorakoztatta fel. “Ha van jelöltünk, a médiában és a közvitákban jelen tudunk lenni, el tudjuk mondani az emberek elvárásait. Ha nincsen jelöltünk, nem fogunk számítani, nem fognak bennünket megkérdezni, nem tudunk álláspontokat ütközetni” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő politikus. Elismerte, hogy a jelöltállítás ellen is szólnak érvek, ezekre azonban nem tért ki.

Kelemen Hunor elmondta, a szövetségnek a nyár folyamán kell meghoznia a jelöltállítással kapcsolatos döntéseit, hiszen várhatóan november 2-án tartják a romániai elnökválasztás első fordulóját. Úgy vélte, nem kell összekapcsolni a jelöltállításról szóló vitát azzal, hogy ki lehet a szövetség jelöltje. Kelemen ugyanakkor felkérte az SZKT tagjait, hogy a területi szervezetek vezetőivel konzultáljanak, és válaszolják meg azt a kérdést, hogy kell-e államelnök-jelöltet állítani, és ha igen ki lehet a jelölt. Szerinte több olyan személy is van a szövetségben, aki rendelkezik olyan adottságokkal, amelyeket ez a pozíció megkövetel. Leghamarabb július végén kellene döntést hozni erről, augusztus 30., a ténylegesen utolsó határidő. Mivel mindig az SZKT döntött arról, hogy legyen-e államelnök-jelölt és ki legyen ez a személy, most is ezt a gyakorlatot követnék, a végleges döntésre pedig egy rendkívüli SZKT ülésen kerülne sor.

 

Mérlegen a kormányzati jelenlét

Az RMDSZ elnöke kijelentette, három és fél hónap után korai megvonni az RMDSZ kormányzati jelenlétének a mérlegét. Úgy látta azonban, hogy adottak a feltételek ahhoz, hogy a szövetség “akár a ciklus végéig” együtt kormányozzon a koalíciós társaival. “Nyitottságot érzékelek részükről. Amit napirendre tűztünk, azt vitákkal, de őszintén meg lehetett beszélni” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az elnök úgy értékelte, az RMDSZ “tisztességes, jó eredményt” ért el az EP-választásokon, “amit mindenki emelt fővel vállalhat”. Sikerült ugyanis biztosítani a brüsszeli politizálás folytatását, és a magyar közösség romániai számarányának megfelelő képviseletet. Hozzátette, plusz önbizalmat adott volna a közösségnek, ha – 2009-hez hasonlóan – most is három képviselőt küldhetett volna az EP-be. Ez szerinte akkor sikerülhetett volna, ha valamennyi erdélyi régióban olyan szinten sikerült volna a mozgósítás, mint például Szilágy megyében vagy Udvarhelyszéken. „Magunkkal őszintének kell lennünk: vannak olyan különbségek, amelyekre nem lehet azt a választ adni, hogy más környezetben élnek az erdélyi magyar emberek. A területi elnökökkel megpróbáltuk megkeresni a választ arra, hogy mivel magyarázhatóak a mozgósítás tekintetében észlelhető különbség. Meg kell találni a jó példákat, és ezekhez kell közelíteni. Meg kell vizsgálni, hogy a szövetség mennyire volt meggyőző, az adatokat össze lehet hasonlítani. A területi elnökök őszintén elemezzék az eredményeket, az önkormányzati, a parlamenti és az EP-választások nincsenek annyira távol egymástól, hogy ne látszanának a hibák, a mozgósítás eredménye”- fejtette ki.

Kovács Péter főtitkár, az RMDSZ kampánystábjának vezetője az elmúlt évek választásain szerzett szavazatszámok alapján kijelentette, sikerült stabilizálni az RMDSZ szavazóbázisát, de az eredmények túlságosan függenek a román többség választási kedvétől. Véleménye szerint előnyös volt az, hogy a jelöltek között volt egyfajta szereposztás: a tapasztalt jelöltek mellett a listán szerepeltek a dinamizmust hozó fiatal jelöltek, illetve a nőszervezet jelöltjei által, a nőket külön megszólíthatták ebben a kampányban. A következő időszakban a szövetség megyei és helyi szinten is kiértékeli az eredményeket, és ott, ahol kell, akár személyi csere árán is megerősíti a rosszul működő vagy gyengén teljesítő szervezeteket. A mozgósítás kapcsán elmondta, elmúlt a plakátos és stadionos kampány ideje, most már a választókkal a közvetlen kapcsolattartás a kulcsa a sikeres mozgósításnak. Winkler Gyula az Európai Parlament frakcióinak alakulásáról beszélve elmondta, noha az EP előnye a korábbi mandátumhoz képest csökkent, a néppárti és a szociál-demokrata EP-képviselők szorosabb együttműködésére lesz szükség, hogy elszigetelhessék az euroszkeptikusokat, a szélsőségeseket, azokat, akik belülről bomlasztanák az uniót. A novemberi államelnök-választás kapcsán elmondta, szerinte a szövetségnek szüksége van arra, hogy jelöltet állítson és kihasználja ezt az alkalmat is, hogy megfogalmazza a szövetség álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 14:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...