Lesz-e magyar államelnök-jelölt?
Utoljára módositva: 2014-06-23 09:53:36

A szombaton megtartott Szövetségi Képviselők Tanácsán (SZKT), Kelemen Hunor úgy fogalmazott: nagy hiba lenne, ha az erdélyi magyarok nem tudnának magyar jelöltre szavazni a választás első fordulójában. A szövetség elnöke kiértékelte az RMDSZ parlamenti jelenlétét is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton Marosvásárhelyen a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén tartott helyzetértékelésében a jelöltállítás mellett szóló érveket sorakoztatta fel. “Ha van jelöltünk, a médiában és a közvitákban jelen tudunk lenni, el tudjuk mondani az emberek elvárásait. Ha nincsen jelöltünk, nem fogunk számítani, nem fognak bennünket megkérdezni, nem tudunk álláspontokat ütközetni” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő politikus. Elismerte, hogy a jelöltállítás ellen is szólnak érvek, ezekre azonban nem tért ki.

Kelemen Hunor elmondta, a szövetségnek a nyár folyamán kell meghoznia a jelöltállítással kapcsolatos döntéseit, hiszen várhatóan november 2-án tartják a romániai elnökválasztás első fordulóját. Úgy vélte, nem kell összekapcsolni a jelöltállításról szóló vitát azzal, hogy ki lehet a szövetség jelöltje. Kelemen ugyanakkor felkérte az SZKT tagjait, hogy a területi szervezetek vezetőivel konzultáljanak, és válaszolják meg azt a kérdést, hogy kell-e államelnök-jelöltet állítani, és ha igen ki lehet a jelölt. Szerinte több olyan személy is van a szövetségben, aki rendelkezik olyan adottságokkal, amelyeket ez a pozíció megkövetel. Leghamarabb július végén kellene döntést hozni erről, augusztus 30., a ténylegesen utolsó határidő. Mivel mindig az SZKT döntött arról, hogy legyen-e államelnök-jelölt és ki legyen ez a személy, most is ezt a gyakorlatot követnék, a végleges döntésre pedig egy rendkívüli SZKT ülésen kerülne sor.

 

Mérlegen a kormányzati jelenlét

Az RMDSZ elnöke kijelentette, három és fél hónap után korai megvonni az RMDSZ kormányzati jelenlétének a mérlegét. Úgy látta azonban, hogy adottak a feltételek ahhoz, hogy a szövetség “akár a ciklus végéig” együtt kormányozzon a koalíciós társaival. “Nyitottságot érzékelek részükről. Amit napirendre tűztünk, azt vitákkal, de őszintén meg lehetett beszélni” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az elnök úgy értékelte, az RMDSZ “tisztességes, jó eredményt” ért el az EP-választásokon, “amit mindenki emelt fővel vállalhat”. Sikerült ugyanis biztosítani a brüsszeli politizálás folytatását, és a magyar közösség romániai számarányának megfelelő képviseletet. Hozzátette, plusz önbizalmat adott volna a közösségnek, ha – 2009-hez hasonlóan – most is három képviselőt küldhetett volna az EP-be. Ez szerinte akkor sikerülhetett volna, ha valamennyi erdélyi régióban olyan szinten sikerült volna a mozgósítás, mint például Szilágy megyében vagy Udvarhelyszéken. „Magunkkal őszintének kell lennünk: vannak olyan különbségek, amelyekre nem lehet azt a választ adni, hogy más környezetben élnek az erdélyi magyar emberek. A területi elnökökkel megpróbáltuk megkeresni a választ arra, hogy mivel magyarázhatóak a mozgósítás tekintetében észlelhető különbség. Meg kell találni a jó példákat, és ezekhez kell közelíteni. Meg kell vizsgálni, hogy a szövetség mennyire volt meggyőző, az adatokat össze lehet hasonlítani. A területi elnökök őszintén elemezzék az eredményeket, az önkormányzati, a parlamenti és az EP-választások nincsenek annyira távol egymástól, hogy ne látszanának a hibák, a mozgósítás eredménye”- fejtette ki.

Kovács Péter főtitkár, az RMDSZ kampánystábjának vezetője az elmúlt évek választásain szerzett szavazatszámok alapján kijelentette, sikerült stabilizálni az RMDSZ szavazóbázisát, de az eredmények túlságosan függenek a román többség választási kedvétől. Véleménye szerint előnyös volt az, hogy a jelöltek között volt egyfajta szereposztás: a tapasztalt jelöltek mellett a listán szerepeltek a dinamizmust hozó fiatal jelöltek, illetve a nőszervezet jelöltjei által, a nőket külön megszólíthatták ebben a kampányban. A következő időszakban a szövetség megyei és helyi szinten is kiértékeli az eredményeket, és ott, ahol kell, akár személyi csere árán is megerősíti a rosszul működő vagy gyengén teljesítő szervezeteket. A mozgósítás kapcsán elmondta, elmúlt a plakátos és stadionos kampány ideje, most már a választókkal a közvetlen kapcsolattartás a kulcsa a sikeres mozgósításnak. Winkler Gyula az Európai Parlament frakcióinak alakulásáról beszélve elmondta, noha az EP előnye a korábbi mandátumhoz képest csökkent, a néppárti és a szociál-demokrata EP-képviselők szorosabb együttműködésére lesz szükség, hogy elszigetelhessék az euroszkeptikusokat, a szélsőségeseket, azokat, akik belülről bomlasztanák az uniót. A novemberi államelnök-választás kapcsán elmondta, szerinte a szövetségnek szüksége van arra, hogy jelöltet állítson és kihasználja ezt az alkalmat is, hogy megfogalmazza a szövetség álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...