Lesz elég hely a magyar óvodákban
Utoljára módositva: 2019-04-24 15:02:33

Bizonyára sok apróság szülei várták már a hírt: a legkisebbek óvodai beiratkozását kicsit később, május végén rendezik meg. Idén is sok magyar tannyelvű csoport várja a leendő ovisokat.

Az elmúlt években sajnos nagyon sok vidéki és megyeközponti apróságot írattak román tannyelvű óvodai csoportba, erre azonban idén sem lesz szükség, hiszen jut hely a magyar gyerekeknek a 2019/2020-as tanévben induló csoportokban.

Elsőként azokat a Szatmár megyei gyermekeket várják, akik már óvodások: rögtön a húsvéti vakáció után, május 6-án indul az óvodai újrairatkozás, és május 15-ig tart. Ebben az időszakban minden szülőnek kérvényeznie kell, hogy az adott oktatási intézményben folytathassa gyermeke az óvodát, május 20-tól viszont kezdődik a hivatalos óvodai beiratkozás is, amikor azokat az apróságokat kell beíratni, akik első alkalommal mennek közösségbe. A kettő-három éveseket a kiscsoportokba, a négyéveseket a középső csoportokba, míg az ötéveseket a nagycsoportokba várják az óvodák. A beiratkozás most sem körzetesített, s ezen a gyermek keresztlevelével, a szülők igazolványával, a kitöltött kérvénnyel, valamint a gyermek és a szülők háziorvos által kiállított egészségügyi igazolásával kell jelentkezni. A napközi óvodákban a szülők jövedelméről szóló igazolást is kérik.

Ha több a kérelem, mint ahány helye van az óvodának, akkor általános és speciális kritériumok döntenek. Az általános kritériumok, amelyek alapján elsőbbséget élvez egy gyermek: ha árva, nevelőotthonban él, nevelőszülőknél él, félárva, amennyiben a testvére is az adott oktatási intézményben tanul, vagy valamilyen fogyatékossággal rendelkezik. A speciális kritériumokat maguk az óvodák határozzák meg, ezeket pedig, valamint a beiskolázási tervet és minden fontos információt az óvodáról a közeljövőben a tanintézményben jól látható helyen kell kifüggesszék, ha pedig honlappal is rendelkezik az óvoda, akkor arra is fel kell kerüljön.

Szatmárnémetiben az előző évekhez hasonlóan a következő óvodák magyar csoportjaiba lehet beíratni a gyermekeket: Voinicelul Óvoda (16-os lakónegyed), Draga Mea Óvoda (Soarelui), 5-ös Számú Óvoda (Cloşca sugárút), 6-os Számú Óvoda (az Olimpia Stadionnál), 9-es Számú Óvoda (14-es lakónegyed), 13-as Számú Óvoda (15-ös lakónegyed), 15-ös Számú Óvoda (Honvéd/Unirii utca), 21-es Számú Óvoda (Hegyi út), 33-as Számú Óvoda (17-es lakónegyed), Gulliver Óvoda (a Kossuth-kert és a Szatmár Megyei Múzeum mellett), valamint a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szatmárnémeti Református Gimnázium óvodái.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...