Lesz elég hely a magyar óvodákban
Utoljára módositva: 2019-04-24 15:02:33

Bizonyára sok apróság szülei várták már a hírt: a legkisebbek óvodai beiratkozását kicsit később, május végén rendezik meg. Idén is sok magyar tannyelvű csoport várja a leendő ovisokat.

Az elmúlt években sajnos nagyon sok vidéki és megyeközponti apróságot írattak román tannyelvű óvodai csoportba, erre azonban idén sem lesz szükség, hiszen jut hely a magyar gyerekeknek a 2019/2020-as tanévben induló csoportokban.

Elsőként azokat a Szatmár megyei gyermekeket várják, akik már óvodások: rögtön a húsvéti vakáció után, május 6-án indul az óvodai újrairatkozás, és május 15-ig tart. Ebben az időszakban minden szülőnek kérvényeznie kell, hogy az adott oktatási intézményben folytathassa gyermeke az óvodát, május 20-tól viszont kezdődik a hivatalos óvodai beiratkozás is, amikor azokat az apróságokat kell beíratni, akik első alkalommal mennek közösségbe. A kettő-három éveseket a kiscsoportokba, a négyéveseket a középső csoportokba, míg az ötéveseket a nagycsoportokba várják az óvodák. A beiratkozás most sem körzetesített, s ezen a gyermek keresztlevelével, a szülők igazolványával, a kitöltött kérvénnyel, valamint a gyermek és a szülők háziorvos által kiállított egészségügyi igazolásával kell jelentkezni. A napközi óvodákban a szülők jövedelméről szóló igazolást is kérik.

Ha több a kérelem, mint ahány helye van az óvodának, akkor általános és speciális kritériumok döntenek. Az általános kritériumok, amelyek alapján elsőbbséget élvez egy gyermek: ha árva, nevelőotthonban él, nevelőszülőknél él, félárva, amennyiben a testvére is az adott oktatási intézményben tanul, vagy valamilyen fogyatékossággal rendelkezik. A speciális kritériumokat maguk az óvodák határozzák meg, ezeket pedig, valamint a beiskolázási tervet és minden fontos információt az óvodáról a közeljövőben a tanintézményben jól látható helyen kell kifüggesszék, ha pedig honlappal is rendelkezik az óvoda, akkor arra is fel kell kerüljön.

Szatmárnémetiben az előző évekhez hasonlóan a következő óvodák magyar csoportjaiba lehet beíratni a gyermekeket: Voinicelul Óvoda (16-os lakónegyed), Draga Mea Óvoda (Soarelui), 5-ös Számú Óvoda (Cloşca sugárút), 6-os Számú Óvoda (az Olimpia Stadionnál), 9-es Számú Óvoda (14-es lakónegyed), 13-as Számú Óvoda (15-ös lakónegyed), 15-ös Számú Óvoda (Honvéd/Unirii utca), 21-es Számú Óvoda (Hegyi út), 33-as Számú Óvoda (17-es lakónegyed), Gulliver Óvoda (a Kossuth-kert és a Szatmár Megyei Múzeum mellett), valamint a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szatmárnémeti Református Gimnázium óvodái.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...