Lesz lehetőség a korcsolyázásra
Utoljára módositva: 2019-11-20 14:47:16

Mind a megyeközpontban, mind Nagykárolyban lesz idén műjégpálya. Szatmárnémetiben már elkezdtek dolgozni a jégpályaépítők, Nagykárolyban pedig már elkészült a korcsolyapálya.

 

A fénydíszek felszerelésével lassan készen lesznek a villanyszerelők Szatmárnémetiben, s időközben a jégpályaépítők is elkezdtek dolgozni, ebben az évben is 650 négyzetméteres korcsolyázóhely várja majd az ilyenfajta téli kikapcsolódásra vágyókat. December elsejei nyitásra lehet számítani, bár tavaly az enyhe december eleji tél miatt csak a hónap közepe táján kezdett el üzemelni a műjégpálya; ha lesz tél, február végéig is lehet majd korcsolyázni. Ha esik vagy tartósan nyolc foknál melegebb van, a hűtőberendezés nem fogja tudni keményen tartani a jeget, úgyhogy a túl enyhe idő akadályozhatja a jéghasználatot. Nem lehet díjszabás-módosításra számítani a jégre menést illetően, felnőtteknek valószínűleg ebben az évben is tíz lej lesz kétórányi korcsolyázás, gyerekeknek pedig ugyanennyi pályahasználatért öt lejt kell majd fizetniük. A korcsolyabérlés ára páronként öt lej lesz. Tavaly volt olyan nap, hogy százötvenen vettek korcsolyát a lábukra, az átlagos napi látogatószám hetvenre volt becsülhető a tavalyi szezonban.

Tovább bővítik a téli szabadidős programok tárházát Szatmárnémetiben, lesz kézművesekkel és téli finomságokkal teli karácsonyi vásár is; ezzel, továbbá az ünnepi világítással, a köztéri fenyőkkel és a jégpályával kapcsolatban pénteken várható, hogy részletes, végleges, pontos és hivatalos tájékoztatást ad majd a városvezetés.

Ha a tavalyi nyitvatartás lesz érvényben a jégpályán, akkor az a hét minden napján reggel tíztől este tízig fog üzemelni, viszont szilveszter és újév napján, azaz december 31-én és január elsején zárva lesz. A korcsolyázás hangulatához a pálya fölé kifeszített ledfüggöny fénye fog hozzájárulni, de lesz zene is a pálya mellett, és forralt bort meg forró teát is lehet majd inni.

 

Nagykárolyban elkészült

 

A nagykárolyi dendrológiai parkban lévő új városi korcsolyapálya már elkészült. Amint tartósan lehűl a levegő, azaz több napon keresztül 10 Celsius-fok alatti lesz a hőmérséklet, a nagykárolyiak hódolhatnak a korcsolyázás örömeinek. Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, a beruházás a „Nagykároly–Nyíradony határon átívelő természeti értékeinek védelme” című, az INTERREG V-A Románia–Magyarország Program által finanszírozott projekt keretében valósult meg. A beruházás fő célkitűzése a természeti értékek és a környezet közös megőrzése, védelme és kiteljesedésének elősegítése a természeti értékek tartós felhasználása révén. Magyarán növényeket ültetnek, mégpedig kiemelt dendrológiai értéket képviselőket — egész pontosan magyar nőszirmot (Iris aphylla subsp. hungarica). Tanösvényeket is kialakítanak a kastélykertben, továbbá különösen szép élő tájképet, amelybe növényi alagúton át juthatunk be. Lesz továbbá időszakos növénykiállítás, amelyet telente a mobil jégpálya vált fel.

A nőszirom növény témájában, szintén a projekt keretében tanösvényt jelölnek ki (sajnos a kialakításra ennek a projektnek a keretében nincs keret), amely akár kerékpárral is bejárható lesz. Ez Nyíradony és Nagykároly között húzódik. Az egykori Károlypuszta, a mai Horea és a magyarországi Ömböly között szeli át az államhatárt a tematikus út.

Az önkormányzat a műjégpálya használatba vételét eredetileg — mint arról be is számoltunk — november 25-ére kérte, azaz arról állapodott meg a kivitelezővel, hogy addigra lesz jég. Azonban arra nem készültek fel — legalábbis úgy tűnik —, hogy ennyire enyhe lesz a tél kezdete, ősz vége, eddig húzódik az indiánnyár. Ennek okán konkrét időpontot senki sem akart mondani érdeklődésünkre. Mint a megkérdezettek fogalmaztak: „Amint tartósan 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, beindul a szerkezet, és lesz jég.” A korcsolyapálya használata bérmentes lesz, azaz bárki hódolhat a 20 méter széles és 30 méter hosszú pályán a téli sport örömeinek.

 

 

Princz Csaba

Megyeri Tamás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...