Leszakadt az ég, és víz alá került Szatmár
Utoljára módositva: 2019-06-20 22:16:05

Helyenként térden felül érő víz, kidőlt fák, összelapított Matiz — ezt hagyta maga után a szerda délutáni felhőszakadás és vihar Szatmárnémetiben. A legnagyobb kihívást most is a Batizi úti aluljáró jelentette, csak órák múltán tudták megnyitni a forgalom előtt.

Szeszélyes évszakokat élünk — heves viharok és ritkán tapasztalt felhőszakadások, özönvízszerű esőzések tarkítják az afrikai forróságot, s a különböző színű (fokozatú) riasztásokat most már az is komolyan veszi, aki eddig csak legyintett a figyelmeztetésekre. Szerdán délután különlegesen „nagy idő” sepert végig Szatmárnémetin, komoly károkat és megszámlálhatatlan vészhelyzetet hagyva maga után. A dézsából ömlő eső szinte percek alatt — mondhatni már megszokott módon — Velencévé változtatta Szatmárnémetit, a bő órán át tartó felhőszakadás miatt viszont a megszokottól sokkal több utcát öntött el a víz, a város olyan részein is, ahol hasonlóra az 1970-es árvíz óta nem volt példa: tengelyig áztak a gépkocsik a 14 Mai téren, a Lăcrămioarei és a Chendi utcában; de lehetetlen volt különbséget tenni úttest-járda-zöldövezet között, mert házfaltól házfalig állt a víz a Teilor és az Argeşului utcában is, mint ahogy a Sugárúton, az Avram Iancu és a Rozelor utcában is. „Úszott” a Horea utca fele, a Villanyóra környéke és a taxisplacc — de az egykor rosszul megtervezett csatornázás miatt még inkább úszott, s nem csak esővízben, de szennylében is a Szamos-piac környéke (és még töményebb szennylében a Kubik környéki házak pincéi, kertjei), a Prahovei sétány, no meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház pincéje is megtelt vízzel. És szinte pillanatok alatt járhatatlanná vált a város két legmélyebb pontja, a jó pár méterrel a Szamos vízszintje alatt lévő, Soarelui negyedbeli és a Batizi úti vasúti aluljáró, ahol a lefolyók szökőkútszerűen spriccolták-bugyogták vissza a hatalmas vízmennyiséget. A Batizi úti „tengeren” egy-egy vakmerőbb kamionos is alig tudott átevickélni, mielőtt teljesen lezárták volna a forgalom elől. „A katasztrófavédelem és az Apaserv is fel volt készülve a felhőszakadásra; ahogy elkezdett esni az eső, rögtön működésbe hozták az összes szivattyút, de a csatornák az egész városban egyszerűen nem bírták elnyelni azt a hatalmas vízmennyiséget. A rendszerben sehol nem volt dugulás, a kanálisok sem voltak eltömődve szeméttel, falevelekkel, s a felhőszakadás elején még el is vezették a vizet, aztán gyorsan „telítődtek”, s adott pillanatban a csatornahálózat végén lévő víztisztító állomás kapacitása is feladta a harcot, ezért sok helyen a kanálisokból kisebb gejzírként bugyogott vissza a már elnyelt esővíz. Szerencsére a Szamos vízszintje nem magas, meg lehetett nyitni az oda vezető csatornákat, és arra el lehetett vezetni a vizet” — magyarázza Maskulik Csaba városmenedzser, hozzátéve: a Batizi úti aluljárót csak 21 óra után tudták megnyitni a forgalom előtt, akkorra sikerült teljesen kiszivattyúzniuk a vizet az ott órákon keresztül folyamatosan dolgozó tűzoltóknak és apaserveseknek, miután „kiürült” annyira a csatornarendszer, hogy gyorsan el tudja nyelni az összegyűlt, helyenként iszapossá vastagodott mennyiséget.

A víz persze nemcsak közterületeket, de házak udvarait, pincéit is elöntötte — a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez percenként futott be újabb segélykérés, de sokan a letört ágak, kidöntött fák miatt kértek segítséget. Szerencsére személyi sérülés sehol nem történt, a Darai úton azonban a vihar gyökerestől csavart ki egy fát, amely a közelben parkoló Matizra zuhant, szinte teljesen összezúzva azt.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...