Leszakadt az ég — többször is
Utoljára módositva: 2018-06-03 20:52:20

Szatmárnémeti csatornái most sem győzték a felhőszakadásokból lezúduló esőt, de pusztítást a villámlások végeztek — egy vadaspusztai juhászt a nyája mellett csapott agyon a mennykő.

3000 bála szalma és széna lángolt Szamosdarán

Hatalmas villámlásoktól és viharos erejű széllökésektől kísért felhőszakadásokkal érkezett a „nagyidő” szombaton a megyébe, a lehulló csapadék mennyisége helyenként a négyzetméterenkénti 40–50 litert is elérte — és természetesen ismét Velencévé változtatta Szatmárnémetit. Az egyébként dugulásmentes csatornák és lefolyók nem győzték nyelni az égi áldást, a gépkocsik pedig „menetrendszerűen” tengelyig merültek a vízben a Golescu híd lábánál, a Crinul kereszteződésben, a Szamos-piac környékén — a Batizi úton lévő vasúti felüljárónál pedig a katasztrófavédelem beavatkozására is szükség volt: nagy erejű szivattyút helyeztek működésbe, hogy ismét járhatóvá váljon az úttest. A vihar, pontosabban a villámlások a közlekedési jelzőlámpákat is megbolondították a Soarelui negyedben, az Octavian Goga sugárút és a C. A. Rosetti utca kereszteződésében, ahol egyszerre villogott az autósok számára a piros, sárga, zöld és a gyalogosok számára is a piros és a zöld jelzés — a teljes káosz kialakulása előtt a közlekedésrendészet egy, a közelben tartózkodó egysége vette kézbe az irányítást, a kiérkező szakembereknek pedig sikerült folyamatosan sárgán villogóra állítani a lámpákat, teljes helyreállításuk hétfő délre várható. A Kazinczy (Ştefan cel Mare) utca Láncos-templom és Zárda-templom közötti szakaszát masszív vakolat- és téglahullás miatt kellett lezárni közel egy órára: a Szatmárnémeti Református Gimnáziummal szemben lévő, málladozó műemléképületről zuhantak darabok a járdára és az úttestre is. Szerencsére személyi sérülés nem törtét, a katasztrófavédelem magas létrás autójának kosarából „lekopogtatták” az enyészetnek és gravitációnak engedő vakolatot, födém- és tégladarabokat.

A katasztrófavédelmi felügyelőségen egymást érték a riasztások, több esetben és helyszínen villámcsapás okozott tüzet — a legsúlyosabb szerencsétlenség Vadaspuszta (Gelu) határában történt: a nyáját terelő juhász már nem tudott sehová behúzódni a vihar elől, és agyoncsapta a villám. A helyszínre kiérkezett intenzív terápiás rohammentős csapat sajnos már csak a férfi halálát tudta megállapítani, a villámcsapás következtében két juh is elpusztult. Turcon egy lakóház tetőszerkezetébe csapott és gyújtotta meg a villám, a lángok pedig gyorsan átterjedtek a szomszédos csűrre is — a hivatásos és önkéntes alakulatoknak közel háromórás megfeszített munkával sikerült eloltaniuk a tüzet, amelyben megsemmisült a ház egész tetőszerkezete és a mellette álló csűrben 7 tonna szalma, 3 tonna pedig használhatatlanná vált, viszont egy szarvasmarhát, egy borjút és négy sertést, valamint több mezőgazdasági munkagépet sikerült kimenekíteni a lángokból. Bikszádon is két házba csapott bele a mennykő, az egyik tetőszerkezete teljesen megsemmisült a lángokban, a másikat viszont sikerült megmenteni. Szamosdarán 3000 bála széna és szalma vált a villámlás okozta lángok martalékává, és fennállt a veszélye annak is, hogy a tűz átterjed a közelben lévő lakóházra és mezőgazdasági épületre, szerencsére ezt a pusztadaróci önkénteseknek és a hivatásos lánglovagoknak sikerült megakadályozniuk.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...