Letették a hivatali esküt az RMDSZ részvételével alakult új kormány miniszterei
Utoljára módositva: 2014-03-06 16:23:15

Letették a hivatali esküt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette új román kormány miniszterei szerdán, köztük a magyar érdekképviselet által jelölt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

 

A miniszterek a román elnöki hivatalban tették le a hivatali esküt.

Traian Basescu román államfő előzőleg bejelentette: megállapodott Victor Ponta miniszterelnökkel abban, hogy az új kabinet a parlament elé terjeszti megerősítésre politikai programját. Az államfő korábban alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg a kormányátalakítással kapcsolatban és meg akarta várni az ellenzék alkotmányossági óvásának elbírálását.

Basescu szerint az új kormánykoalíció nem folytathatja a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán rámutatott, nem teljesíthetik Basescu kérését, mert az ideiglenes miniszterekkel működő kormány nem vállalhat felelősséget a beiktatásra váró kabinet programjáért. Délután sikerült Basescunak és Pontának megegyeznie abban, hogy beiktatják a minisztereket és majd az új kabinet fogja teljesíteni az elnök elvárását, elfogadtatva a parlamenttel is a magyar szövetséggel kiegészült kormány programját.

Basescu a beiktatás előtt rámutatott: fontos, hogy az alkotmányossági óvást ettől függetlenül elbírálja a taláros testület, mert ilyen politikai helyzetre még nem volt példa Romániában. Kifejtette: korábban legfeljebb az fordult elő, hogy egy-egy párt kilépett a kormányból, de arra nem volt példa, hogy egy kormányátalakításnál új politikai alakulat csatlakozzék a koalícióhoz. Basescu úgy vélekedett, bármilyen döntést is hoz az alkotmánybíróság, a taláros testületnek nem áll hatalmában a kormányt leváltani, azt csak a parlament tehetné meg.

A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot kedden nagy szavazattöbbséggel fogadta el a bukaresti parlament két házának együttes ülése.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese – a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) – hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról.

Az eskütétel nyomán szerdán este hivatalba lépett az RMDSZ részvételével alakult új román kormány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 23.
Kerülje ma a stresszel járó helyzeteket, mert jót tenne végre egy kis nyugalom. Inkább a jövőről álmodozzon, mint hogy a múltat idézgesse!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...