Letették az esküt
Utoljára módositva: 2013-01-24 10:39:36

Első alkalommal ült össze a Hám János püspök boldoggá avatási eljárásának egyházmegyei szakaszát újrakezdő és lefolytató bíróság.

 

A kinevezettek megesküdtek feladatuk méltó elvégzésére

Újraindították Isten Szolgája Hám János boldoggá avatási eljárásának egyházmegyei szakaszát. Miután Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök tavaly november 19-én határozatban rendelte ezt el, és a szükséges kinevezéseket is elvégezte, január 23-án sor kerülhetett a különböző feladatköröket betöltő személyek eskütételére, a munkamenet tisztázására.

A Püspöki Palota konferenciatermében tartott első, nyilvános ülésen a püspöki köszöntés után az ügy posztulátora, Ft. Ruppert József piarista atya összegezte a Hám János boldoggá avatásának előkészítésében eddig történteket. Mint mondta, annak ellenére, hogy már halála után elindították boldoggá avatási folyamatát, és a hívek körében is példátlan tisztelet övezte, nem sikerült lényeges előrelépést elérni, mert az idők — a világháborúkkal, kommunista elnyomással — számos akadályt gördítettek. Ennek értelmében sok munka van még hátra, de kitartással és a hívek imájával elérhetünk a boldoggá avatás eseményéhez.

Nm. és Ft. Schönberger Jenő beszédében püspökelődjét méltatta, és rámutatott a kötelességre, ami nem hagyhatja az ügyet pihentetni. „Hám János püspök olyan örökséget hagyott ránk, amit meg kell hogy becsüljünk. Nemcsak azért, mert a Szatmári Egyházmegyét mint második alapító megerősítette, és a székvárost, Szatmárnémetit olyanná formálta, ami ma is az ő munkáját és elképzelését tükrözi — hiszen olyan intézményeket hozott létre, amelyek évszázadokra meghatározták a város fejlődését —, hanem olyan lelki kincset is hátrahagyott, amit nekünk tovább kell vinnünk. Hám János püspököt az élet nagyon megpróbálta, és ezt maga is tetézte azzal, hogy vezekelt. Elfogadta Isten kezéből a kereszteket, és a kegyelemmel együtt élve tette azt, amit tennie kellett.”

Az idők során felmerült akadályokkal kapcsolatban Schönberger Jenő püspök kifejezte, ezek nagyszerű alkalmat hagytak arra, hogy a jelen megtegye a kötelességét, hallgatva a Szentlélek Úristen indíttatásaira.

A beszédeket követően Ft. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, az egyházmegyei szakasz püspöki delegátus bírója felolvasta a novemberi határozatot, majd sor került a kinevezettek eskütételére — Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök Hám János mellkeresztjére, a papi személyek a szívükre, míg a világi személyek a szentírásra tett kézzel esküdtek feladatuk méltó elvégzésére.

Az ülés további részében a bíróság két szakértő csoportja — a teológiai és a történelmi — beszámolt eddigi munkájáról, és tisztázta a jövőbeli feladatokat, listázta az előkészítésre váró dokumentumokat. Ennek megfelelően sok feladat áll a bíróság előtt, de ezt igyekszik minél operatívabban, a határidőket tartva végezni. Az ő munkájuk azonban nem teljes a hívek segítsége nélkül, akiktől kérik: imájukkal támogassák az ügy előrehaladását, emeljék a Mindenhatóhoz Hám János mihamarabbi boldoggá avatásának vágyát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...