“Let’s Do It, Romania!”: több mint 118 000 önkéntes vett részt
Utoljára módositva: 2019-09-24 18:47:33

Több mint 118.000 önkéntes vett részt a hétvégén megszervezett országos szemétgyűjtési akcióban, derül ki a szervező, a Let’s Do It, Romania! Egyesület kedden közzétett előzetes adataiból. A kampány az ország 25 megyéjében zajlott.

 

‘Már a kora reggeli órákban gyülekeztek az önkéntesek a regisztrációs pontoknál, az akció 13 óra körül zárult le, amikor a hulladékgyűjtő és kezelő vállalatok kezdték összeszedni a megtelt zsákokat. Az első becsült adatok szerint több mint 118 000 önkéntes 125 000 zsáknyi szemetet szedett össze az ország területén’ – tájékoztat az egyesület.

 

Az akcióban 25 megye önkéntesei vettek részt, a következő megyékből: Ilfov, Bihar, Botoşani, Vâlcea, Mehedinţi, Konstanca, Temes, Szatmár, Hunyad, Ialomiţa, Tulcea, Maros, Olt, Argeş, Neamţ, Dolj, Suceava, Brassó, Kolozs, Giurgiu, Máramaros, Hargita, Bákó, Beszterce-Naszód, Teleorman.

 

Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Vaslui és Buzău megyéből is voltak önkéntesek, ahol az akciót nem szervezték meg az egész megye területén, mutat még rá az egyesület. Gorj és Szeben megyében szeptember 28-án szervezik meg a szemétgyűjtési akciót.

 

Országos szinten több mint 200 önkéntes vett részt a legátfogóbb szociális akció megszervezésében, amelyet a környezetvédelmi, illetve az oktatási tárca az országos erdőgazdálkodási igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a községek egyesülete is támogatott.

 

Az adatok értelmében ugyanakkor globális szinten 179 országból több mint 18,7 millió önkéntes vett részt a nemzetközi akción.

 

A globális statisztikák értelmében a ma létező műanyag legalább felét az elmúlt 15 évben gyártották. Évente 4,8 és 12,7 millió tonna műanyag hulladék jut az óceánokba a folyókból és a partszakaszokról, ami azt jelenti, hogy 15 zsáknyi műanyag jut minden egyes méternyi partszakaszra a világon.

 

A legfrissebb Eurostat-kimutatás szerint egy román állampolgár évente 254 kg háztartási hulladékot termel, és ennek kevesebb mint 10%-át hasznosítják újra. Az Európai Unió szintjén ez az arány 28%.

 

A Let’s Do It, Romania! Egyesületnek Romániában 2010 óta több mint 1 800 000 önkéntest sikerült bevonni a szemétgyűjtési akciókba, és több mint 50.000 tanulót és szülőt a környezetvédelmi nevelési projektekbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...