Létszámhiány a csendőrségen is
Utoljára módositva: 2018-01-19 09:02:25

A jelentős létszámhiánnyal küszködő csendőrség tavaly 4576 esetben biztosította és tartotta fent a közrendet és a közbiztonságot a különféle kulturális és sportrendezvényeken a megye területén.

„Bővültek feladatköreink, és nőtt az események száma, ugyanakkor sajnos jelentősen csökkent az állomány létszáma — e kettősség következtében a legnehezebb évünk volt 2017, amikor alig hat hónap alatt az állomány 98%-os lefedettsége 86%-osra csökkent, s jelen pillanatban 40 betöltetlen hely van a Szatmár Megyei Csendőrség kötelékében” — fogalmazott tegnap az intézmény évértékelőjén Ovidiu Adrian Popa csendőrparancsnok. Mint mondta, tavaly 23 társuktól vettek búcsút (19-en vonultak nyugdíjba, ketten felmondtak, ketten pedig sajnos elhunytak), ám ennek ellenére egyetlen frissen végzett csendőrt sem helyeztek a szatmári egységhez, ugyanis a bukaresti csendőrségnél komoly szerkezeti átalakítás történt, s a csendőrképző iskolák 300 fős, végzős évfolyamából 250 újoncot azonnal a fővárosba helyeztek. „Hiába toboroztuk és irányítottuk a jelentkezőket, végzetteket nem kaptunk, de nagyon remélem, hogy a most itt szakmai gyakorlatozó négy fiatal a mi kötelékünkbe fog kerülni, annál is inkább, mert valamennyien Szatmár megyeiek” — magyarázta. S bár az állomány létszámát nem, mobilitását annál inkább sikerült javítani, ugyanis hat, alig használt Dacia Logant, valamint a kommandósoktól egy speciális felszerelésekkel ellátott URO terepjárót is kaptak, amely különleges felszerelésének köszönhetően nagyszerűen alkalmas többek között arra is, hogy tömeges rendezvényeken beazonosítsa az „embertengerben” a hatóság által keresett/körözött bűnelkövetőket.

Az összesítésből kiderült, hogy a közrend és közbiztonság fenntartásával kapcsolatban: 288 esetben léptek közbe; 3428 esetben tartották fent és 279 alkalommal biztosították a rendet különféle helyszíneken, falu- és városnapokon, koncerteken, sport- és egyéb eseményeken vagy épp magas rangú politikusok látogatásakor; 331 akciót hajtottak végre más intézményekkel közösen (kiemelten sokat a határrendészekkel, egyrészt a cigarettacsempészet felszámolása érdekében, másrészt pedig abszolút újdonságként a határátkelőknél, ahol a megnövekedett ünnepi/nyári forgalomban biztosították a közrendet), és nem kevesebb mint 245 alkalommal állítottak elő — a legtöbbször körözés alatt álló — személyeket. „Jelentősen megnőtt a hatóság által keresett/körözött személyek előállítása, ami azonban a siker mellett nagyon sok jövés-menéssel is jár, főleg, ha az illetőt nem Szatmár megye határain belül történt kihágás miatt keresik; például 7 személyt Konstancán kellett előállítanunk (azaz a csendőrök oda kellett elkísérjék őket), de volt, akit Suceaván és akit Botoşani-ban. Nem mellesleg 288 esetben telefonos bejelentés, valamint a 112-es egységes segélyhívón befutott riasztás nyomán érkeztek helyszínre mobil egységeink, hogy helyreállítsák a rendet és a biztonságot; sajnos 101 esetben, kizárólag Szatmárnémetiben, családon belüli rendbontással, erőszakkal és bántalmazással szembesültünk” — magyarázta Popa. Az összesítésből az is kiderült, hogy a Szatmár Megyei Csendőrség egységei tavaly összesen 193 bűncselekményre és 2399 bírsággal büntetett cselekményre derítettek fényt, a kiszabott büntetések 80%-a (1910) pénzbírság volt, 20%-uk (489) pedig írásos figyelmeztetés.

Mint elhangzott, a csendőrség legfőbb feladata idén is a közrend és a közbiztonság fenntartása és biztosítása lesz — ám az eddig megszokottak mellett új, kihívásnak is minősülő feladatköröket is el kell látniuk: 2017. októbertől ugyanis már a csendőrség hatáskörébe tartozik a veszélyes állatok által lakott területeken és azok közelében okozott gondok megoldása is, legyen szó a kukoricást feldúló vaddisznókról vagy veszett rókákról. E gyakorlati feladatok mellett fel szeretnék újítani a csendőrök testi épségét biztosító eszköztárat (sisakok, pajzsok, védőmellények stb.) és technikai felszereléseket is, illetve a gyorsabb reakcióidő és hatékonyabb beavatkozás érdekében szeretnének létrehozni egy diszpécserközpontot is.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...