Létszámhiány a csendőrségen is
Utoljára módositva: 2018-01-19 09:02:25

A jelentős létszámhiánnyal küszködő csendőrség tavaly 4576 esetben biztosította és tartotta fent a közrendet és a közbiztonságot a különféle kulturális és sportrendezvényeken a megye területén.

„Bővültek feladatköreink, és nőtt az események száma, ugyanakkor sajnos jelentősen csökkent az állomány létszáma — e kettősség következtében a legnehezebb évünk volt 2017, amikor alig hat hónap alatt az állomány 98%-os lefedettsége 86%-osra csökkent, s jelen pillanatban 40 betöltetlen hely van a Szatmár Megyei Csendőrség kötelékében” — fogalmazott tegnap az intézmény évértékelőjén Ovidiu Adrian Popa csendőrparancsnok. Mint mondta, tavaly 23 társuktól vettek búcsút (19-en vonultak nyugdíjba, ketten felmondtak, ketten pedig sajnos elhunytak), ám ennek ellenére egyetlen frissen végzett csendőrt sem helyeztek a szatmári egységhez, ugyanis a bukaresti csendőrségnél komoly szerkezeti átalakítás történt, s a csendőrképző iskolák 300 fős, végzős évfolyamából 250 újoncot azonnal a fővárosba helyeztek. „Hiába toboroztuk és irányítottuk a jelentkezőket, végzetteket nem kaptunk, de nagyon remélem, hogy a most itt szakmai gyakorlatozó négy fiatal a mi kötelékünkbe fog kerülni, annál is inkább, mert valamennyien Szatmár megyeiek” — magyarázta. S bár az állomány létszámát nem, mobilitását annál inkább sikerült javítani, ugyanis hat, alig használt Dacia Logant, valamint a kommandósoktól egy speciális felszerelésekkel ellátott URO terepjárót is kaptak, amely különleges felszerelésének köszönhetően nagyszerűen alkalmas többek között arra is, hogy tömeges rendezvényeken beazonosítsa az „embertengerben” a hatóság által keresett/körözött bűnelkövetőket.

Az összesítésből kiderült, hogy a közrend és közbiztonság fenntartásával kapcsolatban: 288 esetben léptek közbe; 3428 esetben tartották fent és 279 alkalommal biztosították a rendet különféle helyszíneken, falu- és városnapokon, koncerteken, sport- és egyéb eseményeken vagy épp magas rangú politikusok látogatásakor; 331 akciót hajtottak végre más intézményekkel közösen (kiemelten sokat a határrendészekkel, egyrészt a cigarettacsempészet felszámolása érdekében, másrészt pedig abszolút újdonságként a határátkelőknél, ahol a megnövekedett ünnepi/nyári forgalomban biztosították a közrendet), és nem kevesebb mint 245 alkalommal állítottak elő — a legtöbbször körözés alatt álló — személyeket. „Jelentősen megnőtt a hatóság által keresett/körözött személyek előállítása, ami azonban a siker mellett nagyon sok jövés-menéssel is jár, főleg, ha az illetőt nem Szatmár megye határain belül történt kihágás miatt keresik; például 7 személyt Konstancán kellett előállítanunk (azaz a csendőrök oda kellett elkísérjék őket), de volt, akit Suceaván és akit Botoşani-ban. Nem mellesleg 288 esetben telefonos bejelentés, valamint a 112-es egységes segélyhívón befutott riasztás nyomán érkeztek helyszínre mobil egységeink, hogy helyreállítsák a rendet és a biztonságot; sajnos 101 esetben, kizárólag Szatmárnémetiben, családon belüli rendbontással, erőszakkal és bántalmazással szembesültünk” — magyarázta Popa. Az összesítésből az is kiderült, hogy a Szatmár Megyei Csendőrség egységei tavaly összesen 193 bűncselekményre és 2399 bírsággal büntetett cselekményre derítettek fényt, a kiszabott büntetések 80%-a (1910) pénzbírság volt, 20%-uk (489) pedig írásos figyelmeztetés.

Mint elhangzott, a csendőrség legfőbb feladata idén is a közrend és a közbiztonság fenntartása és biztosítása lesz — ám az eddig megszokottak mellett új, kihívásnak is minősülő feladatköröket is el kell látniuk: 2017. októbertől ugyanis már a csendőrség hatáskörébe tartozik a veszélyes állatok által lakott területeken és azok közelében okozott gondok megoldása is, legyen szó a kukoricást feldúló vaddisznókról vagy veszett rókákról. E gyakorlati feladatok mellett fel szeretnék újítani a csendőrök testi épségét biztosító eszköztárat (sisakok, pajzsok, védőmellények stb.) és technikai felszereléseket is, illetve a gyorsabb reakcióidő és hatékonyabb beavatkozás érdekében szeretnének létrehozni egy diszpécserközpontot is.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...