Lezárják a Kossuth-kertet a lezuhant faág miatt
Utoljára módositva: 2017-07-28 14:39:48

Zárva tart pénteken a szatmárnémeti Kossuth-kert, mert a csütörtöki incidens után nekiálltak levágni a kert fáinak korhadt ágait. Nem tudni, meddig lesz a látogatók előtt lezárva a park.

Elkezdett minden Kossuth-kerti fát tüzetesen átvizsgálni a Florisal, miután csütörtökön baleset történt, egy egyméretes elkorhadt ág egy gyereknek a fejére esett a játszótéren. Sajnos pont e körül a Kossuth-kerti létesítmény körül van a legnagyobb baj az öreg platánokkal, kéttucatnyi olyan is van ezek között, amelyikről bármikor leeshet egy ág.

Januárban pont az a Florisal metszette a fákat itt, amelyik most is dolgozik a mentesítésen, de a polgármesteri hivatal egyik illetékese szerint a téli időszakban nem lehet észrevenni, hogy melyik ág a korhadt és melyik nem. Telente koronaalakítási metszéseket szoktak végezni, a korhadt, elszáradt ágakat csak nyáron, a levélbe borulást követően lehet beazonosítani és eltávolítani. Évekkel ezelőtt is figyelni kellett volna a jelenségre, mert nem ez az első eset, amikor leszakadó ág okoz bajt, rendszeresen zuhannak alá tartásukat vesztett ágak a Kossuth-kerti fákról, de ezeket eddig mindig elszigetelt esetként kezelte a városvezetés, fás területek velejárójaként és eddig nem is okoztak emberi sérülést. Nem csak viharos időben esnek a földre ágak a fákról, szélcsendes időben is egyszer csak megindulnak, a csütörtöki baleset idején sem fújt leheletnyi szellő sem.

A Florisal egyik csoportvezetője azt mondja, már a június végi hatalmas vihar előtt is elkezdték leszedni az elhalt ágakat a Kossuth-kert fáiról, azonban a vihar miatt városi mentesítésre volt szükség, félbehagyták a kertben végzett munkát és azóta sem foglalkoztak vele.

Tegnap délelőtt még nem lehetett tudni, hogy meddig lesz zárva a Kossuth-kert, erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ a polgármesteri hivataltól, de kint a parkban szó volt arról, hogy csak a műveleti területet kerítenék el, a park többi része látogatható lenne és hogy körülbelül két hétre teszik a munka befejezéséhez szükséges időt. Úgyhogy akár száznegyven fának is baja lehet a Kossuth-kertben, mert a Florisal úgy számolja, hogy napi tíz méretesebb fa megtisztítására van kapacitása.

 

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...