Lezárják a Kossuth-kertet a lezuhant faág miatt
Utoljára módositva: 2017-07-28 14:39:48

Zárva tart pénteken a szatmárnémeti Kossuth-kert, mert a csütörtöki incidens után nekiálltak levágni a kert fáinak korhadt ágait. Nem tudni, meddig lesz a látogatók előtt lezárva a park.

Elkezdett minden Kossuth-kerti fát tüzetesen átvizsgálni a Florisal, miután csütörtökön baleset történt, egy egyméretes elkorhadt ág egy gyereknek a fejére esett a játszótéren. Sajnos pont e körül a Kossuth-kerti létesítmény körül van a legnagyobb baj az öreg platánokkal, kéttucatnyi olyan is van ezek között, amelyikről bármikor leeshet egy ág.

Januárban pont az a Florisal metszette a fákat itt, amelyik most is dolgozik a mentesítésen, de a polgármesteri hivatal egyik illetékese szerint a téli időszakban nem lehet észrevenni, hogy melyik ág a korhadt és melyik nem. Telente koronaalakítási metszéseket szoktak végezni, a korhadt, elszáradt ágakat csak nyáron, a levélbe borulást követően lehet beazonosítani és eltávolítani. Évekkel ezelőtt is figyelni kellett volna a jelenségre, mert nem ez az első eset, amikor leszakadó ág okoz bajt, rendszeresen zuhannak alá tartásukat vesztett ágak a Kossuth-kerti fákról, de ezeket eddig mindig elszigetelt esetként kezelte a városvezetés, fás területek velejárójaként és eddig nem is okoztak emberi sérülést. Nem csak viharos időben esnek a földre ágak a fákról, szélcsendes időben is egyszer csak megindulnak, a csütörtöki baleset idején sem fújt leheletnyi szellő sem.

A Florisal egyik csoportvezetője azt mondja, már a június végi hatalmas vihar előtt is elkezdték leszedni az elhalt ágakat a Kossuth-kert fáiról, azonban a vihar miatt városi mentesítésre volt szükség, félbehagyták a kertben végzett munkát és azóta sem foglalkoztak vele.

Tegnap délelőtt még nem lehetett tudni, hogy meddig lesz zárva a Kossuth-kert, erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ a polgármesteri hivataltól, de kint a parkban szó volt arról, hogy csak a műveleti területet kerítenék el, a park többi része látogatható lenne és hogy körülbelül két hétre teszik a munka befejezéséhez szükséges időt. Úgyhogy akár száznegyven fának is baja lehet a Kossuth-kertben, mert a Florisal úgy számolja, hogy napi tíz méretesebb fa megtisztítására van kapacitása.

 

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...