Lezárult a feltaláló-verseny
Utoljára módositva: 2014-06-06 20:21:06

Ötletes szerkezeteket készítettek az Euro Tehnicus műszaki kreativitási vetélkedőre benevezett középiskolai diákcsapatok. A verseny döntőjét tegnap tartották a prefektusi hivatalban.

 

Tegnap zárult az Euro Tehnicus nevű, Szatmár megyei középiskolák számára meghirdetett műszaki kreativitási vetélkedő. A benevezett öt csapat mindegyike elismerésben részesült. A versenyt, amint arról korábban beszámoltunk, a műszaki tudományok népszerűsítése céljából indították annak reményében, hogy a fiatalok számára ezáltal vonzóbbá tehetik a helyi, technikai profilú felsőoktatási intézményeket. A diákoknak azt szabták feladatul, hogy készítsenek egy olyan műszer-prototípust, mely elektromos árammal működik, és legalább egy mozgó alkatrésze van, vagy energiát bocsát ki. A vetélkedőt az I.C. Brătianu Műszaki Kollégium Roboţeii nevű csapata nyerte, a második helyen az Unio Gépészeti Műszaki Líceum Inovatiştii nevű csapata végzett, a harmadik pedig az Emil Palade Élelmiszeripari Szaklíceum Let’s do it névre keresztelt együttese lett. A nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Kollégium Maniacii nevű csapata a kiváló prezentációért kapott elismerő oklevelet, míg az Avasfelsőfalui Ioniţă G. Andron Műszaki Líceum Iga Novation nevű gárdája azért részesült elismerésben, mert — bár ez nem szerepelt a versenyfelhívás feltételei között — megújuló energiát használt szerkezete működtetéséhez.

[ohballada-1]

Amint Márkos Tibor vállalkozó, a szatmárnémeti Tehnosam Kft. vezetője bejelentette: a jövőben is szerveznek hasonló vetélkedőket, melyeket igyekeznek majd bővíteni. A versenyt egyébként a megyei tanfelügyelőség, a prefektúra, a környezetvédelmi ügynökség, a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kihelyezett kara, a Német-Román Gazdasági Egyesület, valamint a megyei kisiparos kamara közösen szervezte. A felsorolt intézmények és szervezetek mindegyike képviseltette magát a vetélkedő döntőjében — egy-egy rövid beszéddel igyekeztek bátorítani a csapatokat, továbbá részt vállaltak a zsűrizéssel kapcsolatos feladatokból is. A résztvevőket, mint megtudtuk, magyarországi jutalom-kirándulásra viszik majd, ahol több olyan vállalakozás tevékenységét ismerhetik meg, melyeknél hangsúlyos szerepet kap a kreativitás és az innováció, továbbá egy akvaparki fürdőzés is szerepel majd a kirándulás programjában.

Babos Krisztina

[ohballada-2]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 23.
Kerülje ma a stresszel járó helyzeteket, mert jót tenne végre egy kis nyugalom. Inkább a jövőről álmodozzon, mint hogy a múltat idézgesse!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...