Lezárult a feltaláló-verseny
Utoljára módositva: 2014-06-06 20:21:06

Ötletes szerkezeteket készítettek az Euro Tehnicus műszaki kreativitási vetélkedőre benevezett középiskolai diákcsapatok. A verseny döntőjét tegnap tartották a prefektusi hivatalban.

 

Tegnap zárult az Euro Tehnicus nevű, Szatmár megyei középiskolák számára meghirdetett műszaki kreativitási vetélkedő. A benevezett öt csapat mindegyike elismerésben részesült. A versenyt, amint arról korábban beszámoltunk, a műszaki tudományok népszerűsítése céljából indították annak reményében, hogy a fiatalok számára ezáltal vonzóbbá tehetik a helyi, technikai profilú felsőoktatási intézményeket. A diákoknak azt szabták feladatul, hogy készítsenek egy olyan műszer-prototípust, mely elektromos árammal működik, és legalább egy mozgó alkatrésze van, vagy energiát bocsát ki. A vetélkedőt az I.C. Brătianu Műszaki Kollégium Roboţeii nevű csapata nyerte, a második helyen az Unio Gépészeti Műszaki Líceum Inovatiştii nevű csapata végzett, a harmadik pedig az Emil Palade Élelmiszeripari Szaklíceum Let’s do it névre keresztelt együttese lett. A nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Kollégium Maniacii nevű csapata a kiváló prezentációért kapott elismerő oklevelet, míg az Avasfelsőfalui Ioniţă G. Andron Műszaki Líceum Iga Novation nevű gárdája azért részesült elismerésben, mert — bár ez nem szerepelt a versenyfelhívás feltételei között — megújuló energiát használt szerkezete működtetéséhez.

[ohballada-1]

Amint Márkos Tibor vállalkozó, a szatmárnémeti Tehnosam Kft. vezetője bejelentette: a jövőben is szerveznek hasonló vetélkedőket, melyeket igyekeznek majd bővíteni. A versenyt egyébként a megyei tanfelügyelőség, a prefektúra, a környezetvédelmi ügynökség, a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti kihelyezett kara, a Német-Román Gazdasági Egyesület, valamint a megyei kisiparos kamara közösen szervezte. A felsorolt intézmények és szervezetek mindegyike képviseltette magát a vetélkedő döntőjében — egy-egy rövid beszéddel igyekeztek bátorítani a csapatokat, továbbá részt vállaltak a zsűrizéssel kapcsolatos feladatokból is. A résztvevőket, mint megtudtuk, magyarországi jutalom-kirándulásra viszik majd, ahol több olyan vállalakozás tevékenységét ismerhetik meg, melyeknél hangsúlyos szerepet kap a kreativitás és az innováció, továbbá egy akvaparki fürdőzés is szerepel majd a kirándulás programjában.

Babos Krisztina

[ohballada-2]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...