Lezárult a Legendák Útja
Utoljára módositva: 2012-03-29 08:34:28

A pénteki zárókonferenciával véget ér a „Szatmári Legendák Útja” elnevezésű projekt. A környék látványosságait népszerűsítő kezdeményezés igazi hozadéka azonban csak ezután mutatkozik meg.

 

Érdekes információkat tartalmaz a nemrégiben felállított tájékoztató tábla

 

A magyarországi Szatmár Leader Közhasznú Egyesület és a Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület közös turisztikai projektje volt a Szatmári Legendák Útja. A történeti Szatmár vármegyét népszerűsítő vállalkozás most jutott utolsó fázisába: március 30-án, azaz pénteken tartják a zárókonferenciát Pátyodon, ezzel a projekt formálisan lezárul. A lényeg persze ezután kezdődik, az elkészült segédanyagok ugyanis mostantól népszerűsítik vidékünket a potenciális turisták körében. A zárókonferenciára amúgy meghívást kaptak a részt vevő települések képviselői is, a romániai oldalról ez tizenöt helységet jelent.

Vénig Gabriella, a projekt nagykárolyi felelőse elmondta, hogy a folyamat „látványos” részei is most realizálódtak: kitették a tájékoztató táblákat, Nagykárolyban például a kastélykertben kapott helyet a szép kivitelezésű, fából ácsolt pannó. De elkezdték szórni a nyomtatott anyagokat is, több ezer tájékoztató füzetet, brosúrát, nagy méretű plakátokat, valamint egy szinte 600 oldalas, négynyelvű (magyar, román, angol, német) útikönyvet. Készült egy CD formátumú hangoskönyvverzió is, ennek tartalma nem egyezik meg pontosan az útikönyvvel, annál színesebb, közvetlenebb formában adja át az információkat, inkább a turisztikai út mentén összegyűjtött helyi legendákra összpontosítva.

Nem egyszerűen egy ajánlott útvonal összeállításáról és a marketinganyagok előállításáról szól azonban az egész, hangsúlyozta Vénig Gabriella. Egyrészt többféle lehetséges körutat vázoltak fel, mindegyiket valamilyen „vezérfonal” szerint, így lett ódon, aktív, kalandos, romantikus, egészséges, népi, mesebeli vagy éppen haspók túravonal is. Másrészt nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az adatgyűjtés során mindenhol találjanak új, akár a helyiek számára is ismeretlen információkat, legendákat, látványosságokat.

Az elkészült anyagokat polgármesteri hivatalok, közösségi civil szervezetek, iskolák számára szórják szerte a két országban, és természetesen turisztikai irodák számára, akik amúgy nagyon örülnek ezeknek az anyagoknak, tudtuk meg. Magánszemélyek is hozzájuthatnak a plakátokhoz, brosúrákhoz, útikönyvhöz, a nagykárolyi RMDSZ-székházban lehet ezek után érdeklődni. A Szatmári Legendák Útjának mindenképpen lesz hozadéka, mondta Vénig Gabriella. Az időzítés is nagyon jó, hiszen éppen mostanra fejeződött be a Károlyi-kastély felújítása, nemsokára pedig kezdetét veszi a turistaszezon. Véleménye szerint minél több ilyen jellegű projektre lenne szükség, mely a környéket népszerűsíti, és nem csak Nagykárolyt és Szatmárnémetit, hanem a kistelepüléseket is. Ebből ők is nyernek, de a látogatók is, hiszen akár több napra tartalmas programajánlatot kapnak.

 

Fischer Botond

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...