Lezárult a nyomozás az Ardelean-ügyben, elindult a bűnvádi eljárás
Utoljára módositva: 2015-02-12 10:52:08

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagyváradi kirendeltségének munkatársai befejezték a nyomozást Ioan Mircea Ardelean, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság volt ügyvezető igazgatója, Gheorghe Moiş, a szatmárnémeti Grand Mall tulajdonosa, Soós István, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság Végrehajtási és Begyűjtési Osztályának vezetője ügyében, és elindították ellenük a bűnvádi eljárást.

 

Ioan Mircea Ardelean

A DNA ügyészei Ardelean ellen kenőpénz elfogadása és hatalommal való visszaélés, Moiş ellen megvesztegetés, míg Soós ellen kenőpénz elfogadásában való bűnrészesség és pénzmosás vádjával indítottak eljárást. Ardelean továbbra is előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, míg a másik két vádlott házi őrizetben.

A vádirat szerint 2013 novemberében Ioan Mircea Ardelean, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Ügyosztály volt igazgatója arra kérte Moişot, hogy az ő cége újítson fel teljesen ingyen egy, a lánya tulajdonában lévő bukaresti ingatlant. Ugyanakkor a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Ügyosztály akkori igazgatója megígérte a vállalkozónak, megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a 2013-as év október hónapjának áfa-visszaigénylési kérelmét soron kívül elbírálják és a 771 275 lejt minél rövidebb időn belül visszautalnak Moiş cégének. Miután ez a megegyezés megtörtént, 2013 decemberében Moiş több munkatársát arra utasította, hogy végezzék el a szükséges korszerűsítési munkálatokat a szóban forgó ingatlanban, illetve a szükséges építkezési anyagokat is vásárolják meg. A szolgáltatás 23 614 lej volt. E „szívesség” ellenében az áfa-visszautalási határozatot 2013. december 22-én bocsátották ki, Ioan Mircea Ardelean aláírásával. A vádiratban a nyomozók megemlítették, hogy 2013. december 6-án, miután a lakáskorszerűsítést elvégezték, Moiş azt kérte Ardeleantól, hogy a visszaigényelt áfa értékét legkésőbb december 25-ig fizessék ki. Ardelean megígérte, hogy december 24-ig átutalják a szóban forgó pénzösszeget a vállalkozónak.

2013 novemberében és decemberében, illetve 2014 márciusában Soós István, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság Végrehajtási és Begyűjtési Osztályának akkori vezetője főnökével, Mircea Ardeleannal történt megállapodása nyomán egy vállalkozótól több bútordarabot kért (kanapékat, hálószobaágyakat, matracokat, párnákat stb.) négy lakás bebútorozásához, melyek a két vádlott, illetve rokonaik tulajdonát képezték. A 12 500 lej értékű javakat a megkörnyékezett cég kiszállította a Soós által meghatározott címekre anélkül, hogy kifizették volna a bútorok ellenértékét. E szolgáltatásért cserébe Soós azt ígérte a kereskedelmi egység képviselőjének, hogy a 2013 novemberében és decemberében zajló adóügyi ellenőrzések során elnézőek lesznek a céggel. Annak érdekében, hogy a megvesztegetés gyanúja ne álljon fenn, Soós azt kérte a vállalkozótól, hogy állítson ki egy számlát a bútorok kiszállításáról egyik rokona cégének a nevére, azonban a számlát a rokon cégének könyvelőségébe nem vezették be, s a mai napig nem is lett kifizetve a számla.

2012 és 2014 között Mircea Ardelean egy olyan személyt helyezett alacsonyabb tisztségbe, aki 2007 és 2013, illetve 2014 áprilisa és 2014 júniusa között vezetői beosztásban dolgozott a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Ügyosztály keretében. Konkrétan a vádlott ellenséges megnyilvánulásaival arra kényszerítette a tisztséget addig betöltő személyt, hogy mondjon le beosztásáról, ugyanis arra Soós Istvánt szemelte ki, aki ugyanazon politikai pártnak (Szociáldemokrata Párt – szerk. megj.) a tagja, mint ő. Utólag Ardelean javasolta a Kolozsvári Regionális Adó- és Pénzügyi Igazgatóság vezetőségének, hogy léptessék elő pártfogoltját.

Az ügyészek elrendelték a Mircea Ardelean tulajdonában levő pénzösszegek egy részének a lefoglalását (25 000 euró és 75 000 lej), valamint 36 sárga színű pénzérme elkobzását (összesen körülbelül 37 000 euró értékben).

Az ügyészek munkáját a nyomozás során a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Szatmár megyei munkatársai segítették. A vádlottak dossziéját a Bihar Megyei Törvényszék bírái elé küldték, azzal a javaslattal, hogy maradjanak életben az előzetes óvintézkedések és egyéb jogi korlátozások.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...