Lezárult a nyomozás az Ardelean-ügyben, elindult a bűnvádi eljárás
Utoljára módositva: 2015-02-12 10:52:08

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagyváradi kirendeltségének munkatársai befejezték a nyomozást Ioan Mircea Ardelean, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság volt ügyvezető igazgatója, Gheorghe Moiş, a szatmárnémeti Grand Mall tulajdonosa, Soós István, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság Végrehajtási és Begyűjtési Osztályának vezetője ügyében, és elindították ellenük a bűnvádi eljárást.

 

Ioan Mircea Ardelean

A DNA ügyészei Ardelean ellen kenőpénz elfogadása és hatalommal való visszaélés, Moiş ellen megvesztegetés, míg Soós ellen kenőpénz elfogadásában való bűnrészesség és pénzmosás vádjával indítottak eljárást. Ardelean továbbra is előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, míg a másik két vádlott házi őrizetben.

A vádirat szerint 2013 novemberében Ioan Mircea Ardelean, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Ügyosztály volt igazgatója arra kérte Moişot, hogy az ő cége újítson fel teljesen ingyen egy, a lánya tulajdonában lévő bukaresti ingatlant. Ugyanakkor a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Ügyosztály akkori igazgatója megígérte a vállalkozónak, megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a 2013-as év október hónapjának áfa-visszaigénylési kérelmét soron kívül elbírálják és a 771 275 lejt minél rövidebb időn belül visszautalnak Moiş cégének. Miután ez a megegyezés megtörtént, 2013 decemberében Moiş több munkatársát arra utasította, hogy végezzék el a szükséges korszerűsítési munkálatokat a szóban forgó ingatlanban, illetve a szükséges építkezési anyagokat is vásárolják meg. A szolgáltatás 23 614 lej volt. E „szívesség” ellenében az áfa-visszautalási határozatot 2013. december 22-én bocsátották ki, Ioan Mircea Ardelean aláírásával. A vádiratban a nyomozók megemlítették, hogy 2013. december 6-án, miután a lakáskorszerűsítést elvégezték, Moiş azt kérte Ardeleantól, hogy a visszaigényelt áfa értékét legkésőbb december 25-ig fizessék ki. Ardelean megígérte, hogy december 24-ig átutalják a szóban forgó pénzösszeget a vállalkozónak.

2013 novemberében és decemberében, illetve 2014 márciusában Soós István, a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Igazgatóság Végrehajtási és Begyűjtési Osztályának akkori vezetője főnökével, Mircea Ardeleannal történt megállapodása nyomán egy vállalkozótól több bútordarabot kért (kanapékat, hálószobaágyakat, matracokat, párnákat stb.) négy lakás bebútorozásához, melyek a két vádlott, illetve rokonaik tulajdonát képezték. A 12 500 lej értékű javakat a megkörnyékezett cég kiszállította a Soós által meghatározott címekre anélkül, hogy kifizették volna a bútorok ellenértékét. E szolgáltatásért cserébe Soós azt ígérte a kereskedelmi egység képviselőjének, hogy a 2013 novemberében és decemberében zajló adóügyi ellenőrzések során elnézőek lesznek a céggel. Annak érdekében, hogy a megvesztegetés gyanúja ne álljon fenn, Soós azt kérte a vállalkozótól, hogy állítson ki egy számlát a bútorok kiszállításáról egyik rokona cégének a nevére, azonban a számlát a rokon cégének könyvelőségébe nem vezették be, s a mai napig nem is lett kifizetve a számla.

2012 és 2014 között Mircea Ardelean egy olyan személyt helyezett alacsonyabb tisztségbe, aki 2007 és 2013, illetve 2014 áprilisa és 2014 júniusa között vezetői beosztásban dolgozott a Szatmár Megyei Adó- és Pénzügyi Ügyosztály keretében. Konkrétan a vádlott ellenséges megnyilvánulásaival arra kényszerítette a tisztséget addig betöltő személyt, hogy mondjon le beosztásáról, ugyanis arra Soós Istvánt szemelte ki, aki ugyanazon politikai pártnak (Szociáldemokrata Párt – szerk. megj.) a tagja, mint ő. Utólag Ardelean javasolta a Kolozsvári Regionális Adó- és Pénzügyi Igazgatóság vezetőségének, hogy léptessék elő pártfogoltját.

Az ügyészek elrendelték a Mircea Ardelean tulajdonában levő pénzösszegek egy részének a lefoglalását (25 000 euró és 75 000 lej), valamint 36 sárga színű pénzérme elkobzását (összesen körülbelül 37 000 euró értékben).

Az ügyészek munkáját a nyomozás során a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Szatmár megyei munkatársai segítették. A vádlottak dossziéját a Bihar Megyei Törvényszék bírái elé küldték, azzal a javaslattal, hogy maradjanak életben az előzetes óvintézkedések és egyéb jogi korlátozások.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...