London megállapodás nélküli kilépés esetére is kéri az EU-ban élő állampolgárok hozzáférését az egészségügyi ellátásokhoz
Utoljára módositva: 2019-09-23 21:55:41

A brit kormány mindegyik EU-tagállam kormányának javasolta, hogy az országaikban élő brit állampolgárok a jövő év végéig a jelenlegi feltételekkel férhessenek hozzá a helyi egészségügyi ellátórendszerek szolgáltatásaihoz akkor is, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg.

A brit egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint már folynak a tárgyalások az uniós kormányokkal arról, hogy az EU-ban élő britek 2020. december 31-ig rendezetlen Brexit esetén is változatlanul igénybe vehessék az állami finanszírozású helyi egészségügyi ellátásokat. Spanyolország és Belgium már tett lépéseket ennek biztosítására.

Ha azonban október 31-ig, a Brexit jelenleg érvényes határnapjáig nem sikerül erről mindegyik EU-tagországgal megállapodásra jutni, a brit kormány az uniós országokban élő, leginkább rászoruló 180 ezer brit állampolgár – köztük nyugdíjasok és diákok – egészségügyi ellátásának költségeit mindenképpen fedezi az október 31. utáni hat hónapban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a tájékoztatáshoz fűzött felhívásában mindazonáltal kérte a külföldi EU-országokban élő britektől – mindenekelőtt azoktól, akiknek egészségügyi ellátási költségeit most is a brit kormány állja -, hogy a lehető legsürgősebben regisztráltassák magukat fogadó országuk egészségügyi ellátórendszerében.

Hancock szerint az érintettek egészségügyi ellátását a brit kormány mindaddig finanszírozza, amíg e regisztrációs folyamat a fogadó EU-országokban lezajlik, elkerülendő, hogy bárki ellátás nélkül maradjon, vagy komoly összegeket kelljen fizetnie a kezelésekért a regisztrációs folyamat alatt.

A brit kormány a már folyamatban lévő tartós kezelések költségeit befejezésükig, az EU-országokban tanuló, tanulmányaikat október 31-ig elkezdő egyetemi diákok ellátását a tanulmányok végéig fedezi.

A tájékoztatás szerint ennek a kötelezettségvállalásnak a költsége attól függ, hogy hány EU-tagország fogadja el azt a brit javaslatot, hogy az ott élő brit állampolgárok a jövő év végéig megállapodás nélküli Brexit esetén is a jelenlegi feltételekkel vehessék igénybe a helyi egészségügyi ellátó szolgálatokat.

A brit egészségügyi minisztérium modellszámításai szerint ha nem sikerül további kétoldalú megállapodásra jutni, a maximális költség a 2019-2020-as pénzügyi évben 50 millió font, 2020-2021-ben 100 millió font környékén lehet.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...