London megállapodás nélküli kilépés esetére is kéri az EU-ban élő állampolgárok hozzáférését az egészségügyi ellátásokhoz
Utoljára módositva: 2019-09-23 21:55:41

A brit kormány mindegyik EU-tagállam kormányának javasolta, hogy az országaikban élő brit állampolgárok a jövő év végéig a jelenlegi feltételekkel férhessenek hozzá a helyi egészségügyi ellátórendszerek szolgáltatásaihoz akkor is, ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg.

A brit egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint már folynak a tárgyalások az uniós kormányokkal arról, hogy az EU-ban élő britek 2020. december 31-ig rendezetlen Brexit esetén is változatlanul igénybe vehessék az állami finanszírozású helyi egészségügyi ellátásokat. Spanyolország és Belgium már tett lépéseket ennek biztosítására.

Ha azonban október 31-ig, a Brexit jelenleg érvényes határnapjáig nem sikerül erről mindegyik EU-tagországgal megállapodásra jutni, a brit kormány az uniós országokban élő, leginkább rászoruló 180 ezer brit állampolgár – köztük nyugdíjasok és diákok – egészségügyi ellátásának költségeit mindenképpen fedezi az október 31. utáni hat hónapban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a tájékoztatáshoz fűzött felhívásában mindazonáltal kérte a külföldi EU-országokban élő britektől – mindenekelőtt azoktól, akiknek egészségügyi ellátási költségeit most is a brit kormány állja -, hogy a lehető legsürgősebben regisztráltassák magukat fogadó országuk egészségügyi ellátórendszerében.

Hancock szerint az érintettek egészségügyi ellátását a brit kormány mindaddig finanszírozza, amíg e regisztrációs folyamat a fogadó EU-országokban lezajlik, elkerülendő, hogy bárki ellátás nélkül maradjon, vagy komoly összegeket kelljen fizetnie a kezelésekért a regisztrációs folyamat alatt.

A brit kormány a már folyamatban lévő tartós kezelések költségeit befejezésükig, az EU-országokban tanuló, tanulmányaikat október 31-ig elkezdő egyetemi diákok ellátását a tanulmányok végéig fedezi.

A tájékoztatás szerint ennek a kötelezettségvállalásnak a költsége attól függ, hogy hány EU-tagország fogadja el azt a brit javaslatot, hogy az ott élő brit állampolgárok a jövő év végéig megállapodás nélküli Brexit esetén is a jelenlegi feltételekkel vehessék igénybe a helyi egészségügyi ellátó szolgálatokat.

A brit egészségügyi minisztérium modellszámításai szerint ha nem sikerül további kétoldalú megállapodásra jutni, a maximális költség a 2019-2020-as pénzügyi évben 50 millió font, 2020-2021-ben 100 millió font környékén lehet.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...