Lóvá tette a tárcavezető a mezőgazdászokat
Utoljára módositva: 2019-08-06 09:17:55

Petre Daea mezőgazdasági tárcavezető tavaly ősszel bátorította az állattartókat, hogy pályázzanak mobil vágóhidak vásárlására. Majd’ minden projekt nyertes, de nincs pénz a támogatás kiutalására.

A mezőgazdasági tárca nagyszabású reklámmal népszerűsítette, milyen nagy lehetőség, hogy a gazdák mobil vágóhidak létrehozására pályázhatnak, így meg tudják oldani a vágásokat, nem kell majd nagy távolságokra szállítani az állatokat, sokkal kevesebbe fog kerülni a vágásuk. Értesítették a polgármestereket, az állattenyésztő vállalatokat, amelyek sertés-, marha- és juhtartással foglalkoznak. Mindenhova kiküldtek egy típusárajánlatot, ami körülbelül hatvanezer eurós támogatást jelentett volna. Nyilvánosságra hozták a 4.2-es intézkedést, Szatmár megyéből a csanálosi Schontal szövetkezet tett le pályázatot, körülbelül háromezer eurót költött a pályázat megírására, telekvásárlásra, egy platform lebetonozására, amire elhelyezte volna a konténert, biztosította a vízellátást, a csatornázást, vagyis minden körülményt megteremtett, most pedig kiderült, hogy nem kap finanszírozást — magyarázta felháborodva Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. Nem volt túl valószínű, hogy minden pályázat nyerni fog, de az emberek hittek a mezőgazdasági miniszternek, aki mindenkit biztatott.

Magyar Lóránd elmondta, hogy a szövetkezetek hetvenszázalékos támogatásra számíthattak, más jogi személyek esetében a támogatás csak ötvenszázalékos lett volna. Tény, hogy nagy szükség van a mobil vágóhidakra. A gazdák számára pillanatnyilag az az egyedüli értékesítési lehetőség, ha a vágásérett állatot lábon adják el egy felvásárlónak. Ebben a vásárban azonban a köztes kereskedőnek nagyobb haszna van, mint a gazdának. Ha az állatokat levágva, tőkehúsként vagy hasított félként értékesíthetnék a gazdák, a közvetítőt kikerülve, magasabb jövedelemre tehetnének szert. A húst panzióknak, vendéglőknek, más közétkeztetési egységeknek is el lehet adni, de a mozgó mészárszékkel ott lehetne lenni vásárokon is — tette hozzá Magyar Lóránd.

 Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...