Lóvá tette a tárcavezető a mezőgazdászokat
Utoljára módositva: 2019-08-06 09:17:55

Petre Daea mezőgazdasági tárcavezető tavaly ősszel bátorította az állattartókat, hogy pályázzanak mobil vágóhidak vásárlására. Majd’ minden projekt nyertes, de nincs pénz a támogatás kiutalására.

A mezőgazdasági tárca nagyszabású reklámmal népszerűsítette, milyen nagy lehetőség, hogy a gazdák mobil vágóhidak létrehozására pályázhatnak, így meg tudják oldani a vágásokat, nem kell majd nagy távolságokra szállítani az állatokat, sokkal kevesebbe fog kerülni a vágásuk. Értesítették a polgármestereket, az állattenyésztő vállalatokat, amelyek sertés-, marha- és juhtartással foglalkoznak. Mindenhova kiküldtek egy típusárajánlatot, ami körülbelül hatvanezer eurós támogatást jelentett volna. Nyilvánosságra hozták a 4.2-es intézkedést, Szatmár megyéből a csanálosi Schontal szövetkezet tett le pályázatot, körülbelül háromezer eurót költött a pályázat megírására, telekvásárlásra, egy platform lebetonozására, amire elhelyezte volna a konténert, biztosította a vízellátást, a csatornázást, vagyis minden körülményt megteremtett, most pedig kiderült, hogy nem kap finanszírozást — magyarázta felháborodva Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. Nem volt túl valószínű, hogy minden pályázat nyerni fog, de az emberek hittek a mezőgazdasági miniszternek, aki mindenkit biztatott.

Magyar Lóránd elmondta, hogy a szövetkezetek hetvenszázalékos támogatásra számíthattak, más jogi személyek esetében a támogatás csak ötvenszázalékos lett volna. Tény, hogy nagy szükség van a mobil vágóhidakra. A gazdák számára pillanatnyilag az az egyedüli értékesítési lehetőség, ha a vágásérett állatot lábon adják el egy felvásárlónak. Ebben a vásárban azonban a köztes kereskedőnek nagyobb haszna van, mint a gazdának. Ha az állatokat levágva, tőkehúsként vagy hasított félként értékesíthetnék a gazdák, a közvetítőt kikerülve, magasabb jövedelemre tehetnének szert. A húst panzióknak, vendéglőknek, más közétkeztetési egységeknek is el lehet adni, de a mozgó mészárszékkel ott lehetne lenni vásárokon is — tette hozzá Magyar Lóránd.

 Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...