Lovagkirály és kézilabdatorna Mezőfényen és Túrterbesen
Utoljára módositva: 2017-10-31 15:12:48

Mezőfényen és Túrterebesen egy torna keretében mérhették össze tudásukat a Szatmár-Ferencváros programban résztvevő kis kézilabdázók, ugyanakkor – lévén idén Szent László éve – lovagkirályunkkal és korával ismerkedtek.

A 8–9 éves lányoknak, Mezőfényen szivacskézilabda, a 10 éves lányoknak pedig Túrterebesen kézilabda-tornát rendezett a Corvus Regia Sportegyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári szervezete, valamint a Szatmár–Ferencváros kézilabda projektet fenntartó Szatmár Sportjáért és Kultúrájáért Egyesület.

A kezdeményezők fő célja az volt, hogy a nemzeti összetartás középkori jeles személye, Szent László népszerűsítésén túl a gyerekek a fizikai és szellemi gyarapodás több formáját is megismerjék.

Több mint 250 ifjú sportoló lány és több mint 500 szülő és érdeklődő vett részt a rendezvényeken, fantasztikus hangulatot teremtve a mezőfényi és a túrterebesi sporttermekben. A taps és a buzdítás szinte végig jellemző volt, mert minden szülő megtapsolta minden gyermek produkcióját. Mivel eredménymérés nem volt, csak a mutatott játék és az önmagukhoz mért fejlődés számított, a gyerekek felszabadultan játszottak görcsök és eredménykényszer nélkül.

A meccsek közötti szünetben a kis kézilabdázók számos kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg és saját maguk is készítettek szebbnél szebb termékeket. Bőrből és pamutból fontak karkötőket, valamint a fafaragást is kipróbálhatták. A non plusz ultra pedig a Corvus Regia Sportegyesület hagyományőrzői voltak, akik a gyerekeket beavatták az ősi magyar íjhasználat tudományába, volt is nagy nyüzsgés. Volt továbbá kvízjáték is a gyerekek számára, természetesen Lovagkirályunkkal kapcsolatos kérdésekkel. Élvezték és elmélyülten tanulmányozták a gyerekek a feladványokat. Nagyon sok érdekes és tanulságos válasz született, de ami a lényeg, hogy a lányok sok fontos dologgal megismerkedtek Szent Lászlóval ás korával kapcsolatosan.

Igen sok helyi önkéntes, szülő és civil vett részt a programok zavartalan lebonyolításában – a két településen közel ötvenen. Azért is nagy dolog ez, mert így a helyi kézilabda palánták körül kialakul egy civil háló is, amely helyben segítheti őket a fejlődésben.

A rendezvény megnyitóján a főszervezők korhű, Szent László korabeli palástokban, ruhákban jelentek meg (a szatmárnémeti Északi Színház kelléktárának köszönhetően) a gyerekek és a kíváncsi szülők legnagyobb meglepetésére és örömére.

Kiss Zoltán Sándor és Babos Krisztina főszervezők, igaz fáradtan, de boldogan mondhatták a torna végén: „Megérte!”

Köszönet illeti a helyi szervezőket, Brém László és Gyákon György polgármestereket, Heinrich Tamás és Nagy Zoltán mezőfényi, valamint Schvarczkopf Mária, Lukács Dénes és Boros Zoltán túrterebesi szervezőket.

A résztvevők nagyon nehéz választás elé állították az edzőket, akiknek össze kellett állítaniuk a legjobb játékosok listáját, szavazat révén, mindkét korosztályban.

Az esemény rangját emelte, hogy Őze Bea edző vezetésével részt vett a tornán a Fradi U10-es csapata nagyon sok budapesti szülő kíséretében. Játékuk élmény volt és etalon lett a helyi csapatok számára.

Méltó volt ez a kézilabdatorna Szent László emlékéhez, ezt mutatta a játékosok hozzáállása a sportszerű játékhoz és a vitézi küzdéshez a kézilabdapályán.

A gyerekek, az edzők és az önkéntesek egy-egy pólót is kaptak a kézilabdatorna emblémájával, valamint a szervezők és a támogató logójával, így a napot lezáró közös fotón mindenki az esemény mezében integethetett a kamerák felé.

A Szent László Kézilabdatorna létrejöttét Magyarország Kormánya, illetve a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Díjazottak

8-9 éves korosztály

A legtehetségesebb kapus: Sebesi Dorottya (Sárközújlak).

A legtehetségesebb átlövő, irányító: Heinrich Réka (Mezőfény).

A legtehetségesebb szélsők: György Natália (Sárközújlak), Német Tamara (Egri).

A legtehetségesebb védő: Levente Loretta (Nagykároly, Kalazanci).

A legtehetségesebb játékos: Somogyi Zsófia (Kálmánd).

A legjobb csapat: Mezőfény.

10 évesek

A legtehetségesebb kapus: Bodó Ivett (Mátészalkai MMTK).

A legtehetségesebb irányító és átlövő: Kállai Zsuzsanna (Szalacs).

A legtehetségesebb szélső: Rákóczi Krisztina (Túrterebes).

A legértékesebb játékos: Bodó Bernadett (MMTK).

A legjobb csapat: FTC.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...