Lovak és lovasok versenye Tasnádon
Utoljára módositva: 2019-07-01 11:17:39

Tasnád üdülőváros rendezvénykínálata a lóhoz kötődő fesztivállal bővül. Szombaton immár a harmadik alkalommal tartottak lovasnapot, amelynek keretében egyaránt volt lószépségverseny, és ügyességük tekintetében is összemérhették tudásukat a lovasok.

Pompás lovakat lehetett látni szombaton a tasnádi üdülőövezetben, a stranddal szemközt kialakított területen. A négylábúak a szállítóeszközökhöz kötve unatkoztak. Leginkább egymással törődtek, egymásnak üzentek nagyokat nyerítve. A sok száz érdeklődőre vajmi keveset hederítettek. A lovak zöme vaskos, izomhegyekkel megáldott hidegvérű. Ezeket a munkalovakat mostanság eredeti feladatukra keveset használják, azonban hatalmasságuk sokak ámulatát elnyeri. Népszerűek.

Néhol azonban pompás és kecses melegvérűek álldogáltak. Nagy Attila fogata előtt is. A fiatalember fogatát Pille és Lepke húzza, lip félvérek. „Nagyapám nevelte belém a lovak szeretetét. ’86-ban vett egy csikót, azóta odavagyok a lovakért. Ő gencsi. 2000-ben kezdtem komolyabban foglalkozni mindezzel. Akkoriban hozott Veress Anikó néni a nagykárolyi kastélykertbe lipicaiakat, és ott voltam én is. Később agrármérnöki egyetemet végeztem, és nóniusz csődört vittem Csomaközre. Aztán szert tettem egy shagya-arabra, majd utána a lipicainál kötöttem ki. Azóta jórészt hobbiszinten foglalkozom a lovakkal. Jelenleg mezőgazdaságigép-terjesztő vagyok, Magyarországot járom, és mikrogranulátum-szórókat terjesztünk” — válaszolja a kérdéseinkre Nagy Attila.

 

Egyensúlyt biztosító kamasz

 

Az indulást jelző visszaszámolás közben ütemre billentgeti a fogatot hátulról a segédhajtó. És láss csodát, pont amikor indulnak, a homokfutó egyensúlya hátul van, így a lovakra alig hárul feladat, a tehetetlenségi erő repíti előre a kocsit. Később is sokat segít a fiatal hölgy. Hátul táncol, rendszerint a menetiránnyal ellenkezően, ezzel is könnyíti a haladást…

Nagyon ügyes — laikus szemmel is, és az időmérők rideg pártatlansága is az ő futamukat találja a legjobbnak. Később kérdezzük a kisasszonyt. „Kiskorom óta lovagolok: négyévesen kezdtem a lovastornával — az nagyon segít az egyensúly kialakulásában —, aztán hatévesen áttértem a rendes lovaglásra. Én Szatmárnémetiben élek, lakom, a lovakat pedig Szatmárhegyen tartjuk. Ezt a ‘nagy lovas szenvedélyt’ édesapámtól örököltem, ő is nagyon-nagyon szereti a lovakat. Anno nagyon sokat foglalkozott velük. Most, hogy kicsit nagyobb lettem, már én is belecsöppentem ebbe a ‘lovasvilágba’. Most Szabolccsal mentünk. A segédhajtással hobbiként foglalkozom. Hébe-hóba felülünk a fogatra, ha elmegyünk Szabiékhoz, akkor néha… Nagyon tetszik az, hogy ellensúlyoznom kell a fogat kilengését… Igazából ez egy extrém sport, főleg egy nemzetközi szintű versenyen előfordul a baleset. És igen, nagyon sok szerepe van a segédhajtónak, nélküle tényleg nem lehetne ilyen jó eredményeket elérni. A versenyfogatoknál fékek is vannak hátul, azokat el-el kell engedni, és persze közben őrizni az egyensúlyt” — avat be a részletekbe Német Alexandra.

Immár kilencedikes lesz az ősszel kezdődő tanévben. Céljai között a tanulás folytatása szerepel, de persze a díjugratás terén is szeretné bővíteni a tudását. A távoli álma, hogy egykoron lovas rendőr legyen Budapesten.

 

A legszebb hobbi

 

A társa, a bakon ülő hajtó Bákai Szabolcs. A kaplonyi fiatalember Alexandrával együtt az első helyezést érte el, míg édesapjával, Zoltánnal a másodikat, ott ő látta el a fogathajtói feladatokat.

Ő 13 éves kora óta foglalkozik lovakkal. „A nagykárolyi lovardában kezdtem, Veress Annamária és Kind Ingrid volt a tanárom. Ők tanítottak. Édesapám patkolókovács. Beálltam hozzá segédnek, és kitanultam a szakmát. Most benevezett engem is, pedig nem akartam… Eléggé lámpalázam volt, de szerencsére jól sikerült. Biztosan jobb eredményt értem el, mint ő, hiszen ügyesebb is vagyok, jobb kezem is van…” — mondja mosolyogva. A fogathajtást nem nagyon gyakorolja, mint magyarázza, otthon befog, kimegy a határra, hogy kihajtsa a lovat… Egyébként ezt heti három-négy alkalommal is megteszi.

„Ez az egy lovam van, Csibész, ő egy kisbéri herélt. Hétéves, és már négy éve van nálam. Petneházáról hoztuk, és nagyon szeretjük. Aprópénzért vettük, szinte ajándék volt. Nagyon ügyes, jó lovaglásra és fogatra is…” A tervei kapcsán is elmondta, hogy folytatni szeretné, egyre több verseny van, és szeretne minél többre eljutni: „Ó, nagyon jó hobbi ez.”

 

A lovak ünnepe ez

 

Tasnád város polgármestere, Grieb Csaba érdeklődésünkre már több alkalommal is kifejtette, hogy érzése szerint a lovasnapok kifejezetten pozitív hatásúak a városra nézve. „Szeretnénk jövőre és utána is lovas fesztivált tartani” — fogalmazott az elöljáró. Kiskasza Balázs alpolgármester is ezen a véleményen van. Megítélése szerint a város üdülési kínálatát színesíti ez a rendezvény is. A pompás állatok ámulatba ejtik az ide látogatókat, és bizony a helyiek is szívesen eljönnek megnézni a lovakat. Sok olyan helyivel találkozott, akik elmondták neki, hogy például a pénteki felvonulás keltette fel a figyelmüket, és örömmel jöttek el a versenyre, a lovas ünnepre.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...