Luca-napi és ünnepváró programok
Utoljára módositva: 2013-12-16 12:06:01

A szatmárnémeti filharmóniában és a pusztadaróci lelkészi hivatal gyülekezeti termében tartottak előadásokat, kézműves foglalkozásokat, a Luca-napi hagyományokat felelevenítve.

 

Szatmárnémetiben, a filharmóniában a Bartók Béla egyesület tartott Luca-napi rendezvényt

Gyerekeket és felnőtteket egyaránt elvártak minden, a Luca-nap alkalmából szervezett csoportos rendezvényekre. Szatmárnémetiben a Bartók Béla egyesület szombat délelőtt szervezett gyerek- és felnőttelőadásokból másfél órás műsort, a Borókagyökér egyesület pedig Pusztadarócon tartott kézműves foglalkozást péntek délután.

A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában Bertók Béla egyesületi elnök üdvözlő megnyitója után több mint százhúsz gyerek és felnőtt lépett színpadra, szavaltak, zongoráztak, énekeltek, kórusművet adtak elő, népszokásokat, betlehemes játékot mutattak be. Pop Titusz, a szatmárnémeti Református Gimnázium diákja, az esemény házigazdája a Luca-naphoz kapcsolódó történetekről beszélt, Luca napi babonákról és az ehhez az időszakhoz kötődő népi szokásokról beszélt, hiszen az évnek ehhez az időszakához, december tizenharmadikához számos hiedelem és szokás kapcsolódik.

Színpadi előadást adtak elő az Aurel Popp művészeti líceum diákjai, László Zita színművésznő, a Bartók Béla egyesület kórusa, a Református Gimnázium diákja és a szatmárnémeti Bălcescu–Petőfi iskola diákjai.

 

Pusztadaróci ünnepváró

 

A pusztadaróci református imateremben a Borókagyökér egyesület invitálta meg a kicsiket és nagyokat egy Luca-napi ünnepváróra

A Pusztadaróci Református Egyházközség imatermében péntek délután gyűltek össze sokan, itt a Borókagyökér Egyesület szervezett Luca napi és egyben karácsonyi ünnepváró foglalkozást kicsiknek és kicsit nagyobbaknak. Az esemény telt házasra sikeredett, a téli foglalkozás iránt többen érdeklődtek, mint az egyesület húsvétváró rendezvénye iránt. A szervezők dió- és tobozfestésben, fából készült karácsonyi díszek festésében, farönk Mikulás festésében segítettek az alkalmi kézműveseknek, de készült homokkal töltött zokniból hóember-család is, ami szintén szép dísze lehet a kisgyermekes családok nappalijának karácsonykor. Az egész délutános rendezvényen készült még csipke-angyal, gyöngyös asztal- és fenyődíszek, aranyszínű fenyődísz, gyöngycsillag, képeslap. Jutott idő arra is, hogy mézeskalácsot gyúrjanak, ami úgy fogyott el, ahogy sült, lehetett rá forró teát, forralt bort kortyolni, az éhesebbek zsíros kenyérrel is jóllakhattak. A foglalkozások alatt Govor Georgeta gitározott és énekelt karácsonyi énekeket, az este beköszöntével csillagszórós gyertyafényes karácsonyi énekkel búcsúztak egymástól a Luca-napi ünnepváró résztvevői.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...