Luca-napi és ünnepváró programok
Utoljára módositva: 2013-12-16 12:06:01

A szatmárnémeti filharmóniában és a pusztadaróci lelkészi hivatal gyülekezeti termében tartottak előadásokat, kézműves foglalkozásokat, a Luca-napi hagyományokat felelevenítve.

 

Szatmárnémetiben, a filharmóniában a Bartók Béla egyesület tartott Luca-napi rendezvényt

Gyerekeket és felnőtteket egyaránt elvártak minden, a Luca-nap alkalmából szervezett csoportos rendezvényekre. Szatmárnémetiben a Bartók Béla egyesület szombat délelőtt szervezett gyerek- és felnőttelőadásokból másfél órás műsort, a Borókagyökér egyesület pedig Pusztadarócon tartott kézműves foglalkozást péntek délután.

A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában Bertók Béla egyesületi elnök üdvözlő megnyitója után több mint százhúsz gyerek és felnőtt lépett színpadra, szavaltak, zongoráztak, énekeltek, kórusművet adtak elő, népszokásokat, betlehemes játékot mutattak be. Pop Titusz, a szatmárnémeti Református Gimnázium diákja, az esemény házigazdája a Luca-naphoz kapcsolódó történetekről beszélt, Luca napi babonákról és az ehhez az időszakhoz kötődő népi szokásokról beszélt, hiszen az évnek ehhez az időszakához, december tizenharmadikához számos hiedelem és szokás kapcsolódik.

Színpadi előadást adtak elő az Aurel Popp művészeti líceum diákjai, László Zita színművésznő, a Bartók Béla egyesület kórusa, a Református Gimnázium diákja és a szatmárnémeti Bălcescu–Petőfi iskola diákjai.

 

Pusztadaróci ünnepváró

 

A pusztadaróci református imateremben a Borókagyökér egyesület invitálta meg a kicsiket és nagyokat egy Luca-napi ünnepváróra

A Pusztadaróci Református Egyházközség imatermében péntek délután gyűltek össze sokan, itt a Borókagyökér Egyesület szervezett Luca napi és egyben karácsonyi ünnepváró foglalkozást kicsiknek és kicsit nagyobbaknak. Az esemény telt házasra sikeredett, a téli foglalkozás iránt többen érdeklődtek, mint az egyesület húsvétváró rendezvénye iránt. A szervezők dió- és tobozfestésben, fából készült karácsonyi díszek festésében, farönk Mikulás festésében segítettek az alkalmi kézműveseknek, de készült homokkal töltött zokniból hóember-család is, ami szintén szép dísze lehet a kisgyermekes családok nappalijának karácsonykor. Az egész délutános rendezvényen készült még csipke-angyal, gyöngyös asztal- és fenyődíszek, aranyszínű fenyődísz, gyöngycsillag, képeslap. Jutott idő arra is, hogy mézeskalácsot gyúrjanak, ami úgy fogyott el, ahogy sült, lehetett rá forró teát, forralt bort kortyolni, az éhesebbek zsíros kenyérrel is jóllakhattak. A foglalkozások alatt Govor Georgeta gitározott és énekelt karácsonyi énekeket, az este beköszöntével csillagszórós gyertyafényes karácsonyi énekkel búcsúztak egymástól a Luca-napi ünnepváró résztvevői.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...