Lunaforrás is hegyvidéki község lehet
Utoljára módositva: 2017-10-11 17:49:01

Megyénkben jelenleg csak Avasújfalu rendelkezik hegyvidéki község minősítéssel, ám a prefektúra célja, hogy több, magasan fekvő község számára is megszerezze azt, melynek birtokában támogatás igényelhető európai uniós finanszírozású pályázat keretében.

Szatmár megyében nemrég megalakult a hegyvidéki ügyekkel foglalkozó megyei bizottság azzal a céllal, hogy a megye magasabban fekvő területeit segítse turisztikai vonzerejének növelésével. Darius Filip prefektus elmondta, hogy megyénkben egyelőre csak Avasújfalu község rendelkezik hegyvidék minősítéssel, ám a megye elöljáróinak célja az, hogy több térség is megkapja ezt. Elsősorban Lunaforrás számára kellene a hegyvidék minősítést megszerezni, de Turc, illetve Komorzán környéke is esélyes lehet ezen minősítésre. A hegyvidéki minősítéshez elsősorban magasságbeli követelményeknek kell eleget tenni, s a jelenlegi törvények szerint csak Avasújfalu felel meg ezeknek, de elkezdődik a lobbi annak érdekében, hogy több település is megkaphassa a minősítést. Most azért is fontos a hegyvidéki minősítés megszerzése, mert európai uniós pénzalapból lehet pályázni faluturizmus-fejlesztésre, panziók építésére, horgásztavak kialakítására, hagyományos, hegyvidékre jellemző tevékenységek fellendítésére. A hegyvidéki minősítéssel rendelkező vidéken legeltetett bárányok, kecskék tejéből készült sajtot, túrót szintén könnyebben lehet majd értékesíteni, tájékoztatott a kormánybiztos, aki elmondta, hogy nem eget rengető összegekről van szó, de a megye turisztikai potenciáljának növelésére minden lehetséges pénzalapot le kell hívni.

Avasújfalu polgármestere szeretné kihasználni a pályázati lehetőségeket, ezért tervezik újjáépíteni a településen egykor működő, keskeny nyomvonalú vasútvonalat, és egy turistavonatot is beüzemelnének, ezzel is vonzóbbá téve a községet a turisták számára. A teljes útvonal 4 kilométer lenne, s az elöljáró számításai szerint egy kisebb beruházással megvalósítható lenne a vonat üzembe helyezése, ami jelentős turistacsalogató vonzerővel rendelkezne, hiszen a kisvonat üzemeltetése, működtetése új munkahelyeket teremtene, s valószínűleg néhány új panzió is épülne a térségben, mely szintén növelné a térség gazdasági potenciálját. Környékünkön Máramaros megyében működik egy keskeny nyomvonalú vasútvonal, melyen gőzmozdony-meghajtású turistavonat közlekedik, és csúcsidőben alig lehet jegyet váltani a vonatra, annyira vonzó a turisták számára.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...