Lunaforrás is hegyvidéki község lehet
Utoljára módositva: 2017-10-11 17:49:01

Megyénkben jelenleg csak Avasújfalu rendelkezik hegyvidéki község minősítéssel, ám a prefektúra célja, hogy több, magasan fekvő község számára is megszerezze azt, melynek birtokában támogatás igényelhető európai uniós finanszírozású pályázat keretében.

Szatmár megyében nemrég megalakult a hegyvidéki ügyekkel foglalkozó megyei bizottság azzal a céllal, hogy a megye magasabban fekvő területeit segítse turisztikai vonzerejének növelésével. Darius Filip prefektus elmondta, hogy megyénkben egyelőre csak Avasújfalu község rendelkezik hegyvidék minősítéssel, ám a megye elöljáróinak célja az, hogy több térség is megkapja ezt. Elsősorban Lunaforrás számára kellene a hegyvidék minősítést megszerezni, de Turc, illetve Komorzán környéke is esélyes lehet ezen minősítésre. A hegyvidéki minősítéshez elsősorban magasságbeli követelményeknek kell eleget tenni, s a jelenlegi törvények szerint csak Avasújfalu felel meg ezeknek, de elkezdődik a lobbi annak érdekében, hogy több település is megkaphassa a minősítést. Most azért is fontos a hegyvidéki minősítés megszerzése, mert európai uniós pénzalapból lehet pályázni faluturizmus-fejlesztésre, panziók építésére, horgásztavak kialakítására, hagyományos, hegyvidékre jellemző tevékenységek fellendítésére. A hegyvidéki minősítéssel rendelkező vidéken legeltetett bárányok, kecskék tejéből készült sajtot, túrót szintén könnyebben lehet majd értékesíteni, tájékoztatott a kormánybiztos, aki elmondta, hogy nem eget rengető összegekről van szó, de a megye turisztikai potenciáljának növelésére minden lehetséges pénzalapot le kell hívni.

Avasújfalu polgármestere szeretné kihasználni a pályázati lehetőségeket, ezért tervezik újjáépíteni a településen egykor működő, keskeny nyomvonalú vasútvonalat, és egy turistavonatot is beüzemelnének, ezzel is vonzóbbá téve a községet a turisták számára. A teljes útvonal 4 kilométer lenne, s az elöljáró számításai szerint egy kisebb beruházással megvalósítható lenne a vonat üzembe helyezése, ami jelentős turistacsalogató vonzerővel rendelkezne, hiszen a kisvonat üzemeltetése, működtetése új munkahelyeket teremtene, s valószínűleg néhány új panzió is épülne a térségben, mely szintén növelné a térség gazdasági potenciálját. Környékünkön Máramaros megyében működik egy keskeny nyomvonalú vasútvonal, melyen gőzmozdony-meghajtású turistavonat közlekedik, és csúcsidőben alig lehet jegyet váltani a vonatra, annyira vonzó a turisták számára.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...