Lunaforrás is hegyvidéki község lehet
Utoljára módositva: 2017-10-11 17:49:01

Megyénkben jelenleg csak Avasújfalu rendelkezik hegyvidéki község minősítéssel, ám a prefektúra célja, hogy több, magasan fekvő község számára is megszerezze azt, melynek birtokában támogatás igényelhető európai uniós finanszírozású pályázat keretében.

Szatmár megyében nemrég megalakult a hegyvidéki ügyekkel foglalkozó megyei bizottság azzal a céllal, hogy a megye magasabban fekvő területeit segítse turisztikai vonzerejének növelésével. Darius Filip prefektus elmondta, hogy megyénkben egyelőre csak Avasújfalu község rendelkezik hegyvidék minősítéssel, ám a megye elöljáróinak célja az, hogy több térség is megkapja ezt. Elsősorban Lunaforrás számára kellene a hegyvidék minősítést megszerezni, de Turc, illetve Komorzán környéke is esélyes lehet ezen minősítésre. A hegyvidéki minősítéshez elsősorban magasságbeli követelményeknek kell eleget tenni, s a jelenlegi törvények szerint csak Avasújfalu felel meg ezeknek, de elkezdődik a lobbi annak érdekében, hogy több település is megkaphassa a minősítést. Most azért is fontos a hegyvidéki minősítés megszerzése, mert európai uniós pénzalapból lehet pályázni faluturizmus-fejlesztésre, panziók építésére, horgásztavak kialakítására, hagyományos, hegyvidékre jellemző tevékenységek fellendítésére. A hegyvidéki minősítéssel rendelkező vidéken legeltetett bárányok, kecskék tejéből készült sajtot, túrót szintén könnyebben lehet majd értékesíteni, tájékoztatott a kormánybiztos, aki elmondta, hogy nem eget rengető összegekről van szó, de a megye turisztikai potenciáljának növelésére minden lehetséges pénzalapot le kell hívni.

Avasújfalu polgármestere szeretné kihasználni a pályázati lehetőségeket, ezért tervezik újjáépíteni a településen egykor működő, keskeny nyomvonalú vasútvonalat, és egy turistavonatot is beüzemelnének, ezzel is vonzóbbá téve a községet a turisták számára. A teljes útvonal 4 kilométer lenne, s az elöljáró számításai szerint egy kisebb beruházással megvalósítható lenne a vonat üzembe helyezése, ami jelentős turistacsalogató vonzerővel rendelkezne, hiszen a kisvonat üzemeltetése, működtetése új munkahelyeket teremtene, s valószínűleg néhány új panzió is épülne a térségben, mely szintén növelné a térség gazdasági potenciálját. Környékünkön Máramaros megyében működik egy keskeny nyomvonalú vasútvonal, melyen gőzmozdony-meghajtású turistavonat közlekedik, és csúcsidőben alig lehet jegyet váltani a vonatra, annyira vonzó a turisták számára.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 16.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...