Ma kezdődik a Szent Miklós Nagykilenced
Utoljára módositva: 2014-10-09 10:28:24

A szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközségben az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelemért kívánnak hálát adni a hívek a templombúcsú alkalmával. Erre az ún. Nagykilenceddel készülnek, amely ma kezdődik a templomban, tájékoztattak a szervezők.

 

A szabad vallásgyakorlatnak az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelmeiért kíván hálát adni a szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközség gyülekezete, védőszentje, csodatévő Szent Miklós myrai püspök emléknapján, december 6-án. Erre az ünnepre rendhagyó ún. Nagykilenceddel készülnek az egyházközségben. A kilenced napjain Ft. Szentesi Csaba debreceni görögkatolikus szervezőlelkész fog szentbeszéd-sorozatot tartani. Október 9-től, minden csütörtökön 10 órától, Szent Liturgia és elmélkedés lesz, egészen december 4-ig. A kilencedeken könyörgések is elhangzanak majd, amelyre csoportosan (családok, szomszédok, egy utcában lakók, nőszövetség, rózsafüzéresek, képviselőtestületi tagok, fiatalok, idősek, gyerekek stb.) vagy egyénileg is be lehet jelentkezni az irodán vagy a NIKOLAOS egyházi újságban található nyomtatvány segítségével. Az alkalmakra a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

 

Mi a szent kilenced?

 

Kilencednek nevezik azt az áhítatgyakorlatot, amely bizonyos imáknak, vagy imáknak és erénygyakorlatoknak kilenc napon át való ismétléséből áll. Olyan jámborsági gyakorlat, ami a szokásosnál intenzívebb imádságban töltött kilencnapos időközt feltételez. Szándékát, módját (imádság, böjt, vezeklési gyakorlat) mindenki szabadon határozhatja meg. E napoknak megszakítás nélkül egymás után kell következniük. De lehet olyan kilencedet is végezni, melynek keretében kilenc egymás után következő hétnek vagy hónapnak egy-egy meghatározott napján tesznek eleget a hívek a vállalt kötelezettségnek. A kilenced várakozást fejez ki, kérést nyomatékosít. Arra a kérdésre, hogy van-e valami különös erő a szent kilencedben, az a válasz, hogy: igen. Ezt bizonyítja a számos imameghallgatás és különleges kegyelmek elnyerése, melyekben a kilenced végzése alatt vagy után már oly sokan részesültek. Azt is tudjuk, milyen nagy kegyelmeket ígért az Úr Jézus azoknak, akik Nagykilencedet végeznek.

 

Miben rejlik az a különös erő?

 

Erre legjobb válasz az evangéliumi özvegyről és az igazságtalan bíróról szóló példabeszéd. Bár ez a bíró nem törődött sem Istennel, sem emberekkel, egy özvegyasszony kérését mégis teljesítette, mert az hosszú ideig zaklatta. Ha tehát még az igazságtalan bíró sem tudta elutasítani a szegény özvegy állhatatos könyörgését, mennyivel inkább meghallgatja azt a jóságos Mennyei Atya. Nem a kilences számban van tehát a kilenced ereje, ezt hinni babona volna, hanem az állhatatos, mintegy az Égieket zaklató áhítatgyakorlatban.

 

Hogyan végzik a kilencedet?

 

Azok, akik csatlakoznak a Nagykilencedhez, elhatározzák magunkban, hogy a kiválasztott napon kilencedet kezdenek Szent Miklós főpap tiszteletére valamely kegyelem elnyeréséért. Azután kilenc csütörtöki napon végzik az áhítatgyakorlatot. Jelen esetben templomban végzik ezt az áhítatgyakorlatot, mert kivételesen a templom védőszentjének ünnepére készülve, valamint a 25 éves évfordulóra emlékezve ajánlják fel magukat a hívek, és kegyelemért esedeznek. Szép szokás ilyenkor feldíszíteni az otthon őrzött szentképet, és ha lehet, egy-két gyertyát gyújtani Szent Miklós tiszteletére. Nagyon szép, ha a kilenced kezdetén és végén meggyónnak és áldoznak a hívek. A prédikáció segít az ájtatosság teljesebb végzésében.

Részletek és tudnivalók a http://nicolaos.ro/szatmarnemeti1/ honlapon kaphatók — tájékoztattak a szervezők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:30
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 26.
Valaki pozitívan reagál közeledésére, és ez helyreállítja mostanában megtépázott önbizalmát, ami újra vonzóvá teszi az ellenkező nem számára.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...