Ma kezdődik a Szent Miklós Nagykilenced
Utoljára módositva: 2014-10-09 10:28:24

A szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközségben az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelemért kívánnak hálát adni a hívek a templombúcsú alkalmával. Erre az ún. Nagykilenceddel készülnek, amely ma kezdődik a templomban, tájékoztattak a szervezők.

 

A szabad vallásgyakorlatnak az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelmeiért kíván hálát adni a szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközség gyülekezete, védőszentje, csodatévő Szent Miklós myrai püspök emléknapján, december 6-án. Erre az ünnepre rendhagyó ún. Nagykilenceddel készülnek az egyházközségben. A kilenced napjain Ft. Szentesi Csaba debreceni görögkatolikus szervezőlelkész fog szentbeszéd-sorozatot tartani. Október 9-től, minden csütörtökön 10 órától, Szent Liturgia és elmélkedés lesz, egészen december 4-ig. A kilencedeken könyörgések is elhangzanak majd, amelyre csoportosan (családok, szomszédok, egy utcában lakók, nőszövetség, rózsafüzéresek, képviselőtestületi tagok, fiatalok, idősek, gyerekek stb.) vagy egyénileg is be lehet jelentkezni az irodán vagy a NIKOLAOS egyházi újságban található nyomtatvány segítségével. Az alkalmakra a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

 

Mi a szent kilenced?

 

Kilencednek nevezik azt az áhítatgyakorlatot, amely bizonyos imáknak, vagy imáknak és erénygyakorlatoknak kilenc napon át való ismétléséből áll. Olyan jámborsági gyakorlat, ami a szokásosnál intenzívebb imádságban töltött kilencnapos időközt feltételez. Szándékát, módját (imádság, böjt, vezeklési gyakorlat) mindenki szabadon határozhatja meg. E napoknak megszakítás nélkül egymás után kell következniük. De lehet olyan kilencedet is végezni, melynek keretében kilenc egymás után következő hétnek vagy hónapnak egy-egy meghatározott napján tesznek eleget a hívek a vállalt kötelezettségnek. A kilenced várakozást fejez ki, kérést nyomatékosít. Arra a kérdésre, hogy van-e valami különös erő a szent kilencedben, az a válasz, hogy: igen. Ezt bizonyítja a számos imameghallgatás és különleges kegyelmek elnyerése, melyekben a kilenced végzése alatt vagy után már oly sokan részesültek. Azt is tudjuk, milyen nagy kegyelmeket ígért az Úr Jézus azoknak, akik Nagykilencedet végeznek.

 

Miben rejlik az a különös erő?

 

Erre legjobb válasz az evangéliumi özvegyről és az igazságtalan bíróról szóló példabeszéd. Bár ez a bíró nem törődött sem Istennel, sem emberekkel, egy özvegyasszony kérését mégis teljesítette, mert az hosszú ideig zaklatta. Ha tehát még az igazságtalan bíró sem tudta elutasítani a szegény özvegy állhatatos könyörgését, mennyivel inkább meghallgatja azt a jóságos Mennyei Atya. Nem a kilences számban van tehát a kilenced ereje, ezt hinni babona volna, hanem az állhatatos, mintegy az Égieket zaklató áhítatgyakorlatban.

 

Hogyan végzik a kilencedet?

 

Azok, akik csatlakoznak a Nagykilencedhez, elhatározzák magunkban, hogy a kiválasztott napon kilencedet kezdenek Szent Miklós főpap tiszteletére valamely kegyelem elnyeréséért. Azután kilenc csütörtöki napon végzik az áhítatgyakorlatot. Jelen esetben templomban végzik ezt az áhítatgyakorlatot, mert kivételesen a templom védőszentjének ünnepére készülve, valamint a 25 éves évfordulóra emlékezve ajánlják fel magukat a hívek, és kegyelemért esedeznek. Szép szokás ilyenkor feldíszíteni az otthon őrzött szentképet, és ha lehet, egy-két gyertyát gyújtani Szent Miklós tiszteletére. Nagyon szép, ha a kilenced kezdetén és végén meggyónnak és áldoznak a hívek. A prédikáció segít az ájtatosság teljesebb végzésében.

Részletek és tudnivalók a http://nicolaos.ro/szatmarnemeti1/ honlapon kaphatók — tájékoztattak a szervezők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 20.
Semmi sem tölti fel annyira, mint ha elegendő időt tölthet barátaival. Ha emberekkel lehet kapcsolatban, az tökéletesen regenerálja.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...