Ma kezdődik a Szent Miklós Nagykilenced
Utoljára módositva: 2014-10-09 10:28:24

A szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközségben az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelemért kívánnak hálát adni a hívek a templombúcsú alkalmával. Erre az ún. Nagykilenceddel készülnek, amely ma kezdődik a templomban, tájékoztattak a szervezők.

 

A szabad vallásgyakorlatnak az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelmeiért kíván hálát adni a szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközség gyülekezete, védőszentje, csodatévő Szent Miklós myrai püspök emléknapján, december 6-án. Erre az ünnepre rendhagyó ún. Nagykilenceddel készülnek az egyházközségben. A kilenced napjain Ft. Szentesi Csaba debreceni görögkatolikus szervezőlelkész fog szentbeszéd-sorozatot tartani. Október 9-től, minden csütörtökön 10 órától, Szent Liturgia és elmélkedés lesz, egészen december 4-ig. A kilencedeken könyörgések is elhangzanak majd, amelyre csoportosan (családok, szomszédok, egy utcában lakók, nőszövetség, rózsafüzéresek, képviselőtestületi tagok, fiatalok, idősek, gyerekek stb.) vagy egyénileg is be lehet jelentkezni az irodán vagy a NIKOLAOS egyházi újságban található nyomtatvány segítségével. Az alkalmakra a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

 

Mi a szent kilenced?

 

Kilencednek nevezik azt az áhítatgyakorlatot, amely bizonyos imáknak, vagy imáknak és erénygyakorlatoknak kilenc napon át való ismétléséből áll. Olyan jámborsági gyakorlat, ami a szokásosnál intenzívebb imádságban töltött kilencnapos időközt feltételez. Szándékát, módját (imádság, böjt, vezeklési gyakorlat) mindenki szabadon határozhatja meg. E napoknak megszakítás nélkül egymás után kell következniük. De lehet olyan kilencedet is végezni, melynek keretében kilenc egymás után következő hétnek vagy hónapnak egy-egy meghatározott napján tesznek eleget a hívek a vállalt kötelezettségnek. A kilenced várakozást fejez ki, kérést nyomatékosít. Arra a kérdésre, hogy van-e valami különös erő a szent kilencedben, az a válasz, hogy: igen. Ezt bizonyítja a számos imameghallgatás és különleges kegyelmek elnyerése, melyekben a kilenced végzése alatt vagy után már oly sokan részesültek. Azt is tudjuk, milyen nagy kegyelmeket ígért az Úr Jézus azoknak, akik Nagykilencedet végeznek.

 

Miben rejlik az a különös erő?

 

Erre legjobb válasz az evangéliumi özvegyről és az igazságtalan bíróról szóló példabeszéd. Bár ez a bíró nem törődött sem Istennel, sem emberekkel, egy özvegyasszony kérését mégis teljesítette, mert az hosszú ideig zaklatta. Ha tehát még az igazságtalan bíró sem tudta elutasítani a szegény özvegy állhatatos könyörgését, mennyivel inkább meghallgatja azt a jóságos Mennyei Atya. Nem a kilences számban van tehát a kilenced ereje, ezt hinni babona volna, hanem az állhatatos, mintegy az Égieket zaklató áhítatgyakorlatban.

 

Hogyan végzik a kilencedet?

 

Azok, akik csatlakoznak a Nagykilencedhez, elhatározzák magunkban, hogy a kiválasztott napon kilencedet kezdenek Szent Miklós főpap tiszteletére valamely kegyelem elnyeréséért. Azután kilenc csütörtöki napon végzik az áhítatgyakorlatot. Jelen esetben templomban végzik ezt az áhítatgyakorlatot, mert kivételesen a templom védőszentjének ünnepére készülve, valamint a 25 éves évfordulóra emlékezve ajánlják fel magukat a hívek, és kegyelemért esedeznek. Szép szokás ilyenkor feldíszíteni az otthon őrzött szentképet, és ha lehet, egy-két gyertyát gyújtani Szent Miklós tiszteletére. Nagyon szép, ha a kilenced kezdetén és végén meggyónnak és áldoznak a hívek. A prédikáció segít az ájtatosság teljesebb végzésében.

Részletek és tudnivalók a http://nicolaos.ro/szatmarnemeti1/ honlapon kaphatók — tájékoztattak a szervezők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...