Ma kezdődik a Szent Miklós Nagykilenced
Utoljára módositva: 2014-10-09 10:28:24

A szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközségben az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelemért kívánnak hálát adni a hívek a templombúcsú alkalmával. Erre az ún. Nagykilenceddel készülnek, amely ma kezdődik a templomban, tájékoztattak a szervezők.

 

A szabad vallásgyakorlatnak az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelmeiért kíván hálát adni a szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközség gyülekezete, védőszentje, csodatévő Szent Miklós myrai püspök emléknapján, december 6-án. Erre az ünnepre rendhagyó ún. Nagykilenceddel készülnek az egyházközségben. A kilenced napjain Ft. Szentesi Csaba debreceni görögkatolikus szervezőlelkész fog szentbeszéd-sorozatot tartani. Október 9-től, minden csütörtökön 10 órától, Szent Liturgia és elmélkedés lesz, egészen december 4-ig. A kilencedeken könyörgések is elhangzanak majd, amelyre csoportosan (családok, szomszédok, egy utcában lakók, nőszövetség, rózsafüzéresek, képviselőtestületi tagok, fiatalok, idősek, gyerekek stb.) vagy egyénileg is be lehet jelentkezni az irodán vagy a NIKOLAOS egyházi újságban található nyomtatvány segítségével. Az alkalmakra a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

 

Mi a szent kilenced?

 

Kilencednek nevezik azt az áhítatgyakorlatot, amely bizonyos imáknak, vagy imáknak és erénygyakorlatoknak kilenc napon át való ismétléséből áll. Olyan jámborsági gyakorlat, ami a szokásosnál intenzívebb imádságban töltött kilencnapos időközt feltételez. Szándékát, módját (imádság, böjt, vezeklési gyakorlat) mindenki szabadon határozhatja meg. E napoknak megszakítás nélkül egymás után kell következniük. De lehet olyan kilencedet is végezni, melynek keretében kilenc egymás után következő hétnek vagy hónapnak egy-egy meghatározott napján tesznek eleget a hívek a vállalt kötelezettségnek. A kilenced várakozást fejez ki, kérést nyomatékosít. Arra a kérdésre, hogy van-e valami különös erő a szent kilencedben, az a válasz, hogy: igen. Ezt bizonyítja a számos imameghallgatás és különleges kegyelmek elnyerése, melyekben a kilenced végzése alatt vagy után már oly sokan részesültek. Azt is tudjuk, milyen nagy kegyelmeket ígért az Úr Jézus azoknak, akik Nagykilencedet végeznek.

 

Miben rejlik az a különös erő?

 

Erre legjobb válasz az evangéliumi özvegyről és az igazságtalan bíróról szóló példabeszéd. Bár ez a bíró nem törődött sem Istennel, sem emberekkel, egy özvegyasszony kérését mégis teljesítette, mert az hosszú ideig zaklatta. Ha tehát még az igazságtalan bíró sem tudta elutasítani a szegény özvegy állhatatos könyörgését, mennyivel inkább meghallgatja azt a jóságos Mennyei Atya. Nem a kilences számban van tehát a kilenced ereje, ezt hinni babona volna, hanem az állhatatos, mintegy az Égieket zaklató áhítatgyakorlatban.

 

Hogyan végzik a kilencedet?

 

Azok, akik csatlakoznak a Nagykilencedhez, elhatározzák magunkban, hogy a kiválasztott napon kilencedet kezdenek Szent Miklós főpap tiszteletére valamely kegyelem elnyeréséért. Azután kilenc csütörtöki napon végzik az áhítatgyakorlatot. Jelen esetben templomban végzik ezt az áhítatgyakorlatot, mert kivételesen a templom védőszentjének ünnepére készülve, valamint a 25 éves évfordulóra emlékezve ajánlják fel magukat a hívek, és kegyelemért esedeznek. Szép szokás ilyenkor feldíszíteni az otthon őrzött szentképet, és ha lehet, egy-két gyertyát gyújtani Szent Miklós tiszteletére. Nagyon szép, ha a kilenced kezdetén és végén meggyónnak és áldoznak a hívek. A prédikáció segít az ájtatosság teljesebb végzésében.

Részletek és tudnivalók a http://nicolaos.ro/szatmarnemeti1/ honlapon kaphatók — tájékoztattak a szervezők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...