Ma kezdődik a táncháztalálkozó
Utoljára módositva: 2017-10-27 09:07:02

Hagyományos disznóvágással vette kezdetét a mai napon a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület tagjai által szervezett néptánctalálkozó. Az esemény kétnaposra bővült.

Nagyszerű hangulat és hatalmas érdeklődés jellemzi minden évben a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület tagjai által szervezett Nagykárolyi Táncháztalálkozót. Az esemény jövőre érik felnőttkorba, de ez csak a számok szempontjából jelent valamit, hiszen hála a rutinnak minden évben egy jól megszervezett eseményen szórakozhatnak, találkozhatnak a népzenét, néptáncot, hagyományőrzést fontosnak tartó generációk tagjai.

Minden évben egyre többen vannak, így egyre nagyobb fejtörést okoz a táncháztalálkozó gálaműsorának otthonául szolgáló helyszín kiválasztása. Egyelőre a városi színház épülete az, ahova beférnek.

„A 17. táncháztalálkozónkra készülünk, s mivel tavaly egy hagyományos disznóvágást szerveztünk, ami nagyon jól sikerült, úgy döntöttünk, hogy idén is ezzel veszi kezdetét az esemény. A szülők felajánlották, hogy segítenek nekünk a disznóvágás lebonyolításában, s az itt elkészült finomságokkal tudjuk majd kínálni a rendezvényünkre érkező vendégeket. Minden toros ételt elkészítünk, lesz hurka, kolbász és minden, ami a vidékünkre jellemző. Délutánra már érkeznek a vendégeink, s őket kínáljuk majd az elkészült finomságokból. Idén érkeznek meghívottak Sárospatakról, akik szintén táncházas emberek és a Serke tábor szervezői. A közelmúltban jártunk náluk, s ennek eredménye ez a kapcsolat, ez a barátság. Rajtuk kívül érkeznek még hozzánk Kárpátaljról — Csapról — a Csapi Kökények táncosai is. Első alkalommal látjuk őket vendégül, s nagyon örülünk, hogy sikerült ezt elérnünk, hiszen komoly szervezést igényelt mindez. Rajtuk kívül itt lesznek a pomáziak és az encsiek is. Utóbbiak egy különleges, tematikus műsorral készülnek, úgyhogy rendhagyó módon nem csak a tánccsoportok műsora lesz látható a gálán, hanem bemutatásra kerül az encsiek tematikus műsora, mely A tékozló fiú címet viseli” — mondta Székely Sára főszervező.

Székely Sára a szombati nap programtervéről is tájékoztatott: „Szombaton a hagyományos programtervet követjük. A Szent László Közösségi Házban várunk mindenkit tíz órától délig kézműves-foglalkozásokra. Az idei azért lesz különlegesebb, mert a gyapjúfeldolgozást fogjuk bemutatni az érdeklődőknek, akiknek lehetőségük lesz kipróbálni minden ehhez kapcsolódó folyamatot és eszközt. Itt lesznek többen a nádudvari szakiskolából, ahol ezt tanítják, s onnan érkezik három mester oktatni a mi gyerekeinket. Pályázati pénzből vásároltunk szövőszéket, motringolót, zsinórkészítőt és mindenféle szövőeszközt, körmöcskéket, egyebeket, amiket most is használni fognak. Ez a projekt a helyi önkormányzat támogatása révén valósult meg, illetve támogatott minket a Communitas Alapítvány, és partnerünk a rendezvényben a Nagykárolyi Kulturális Központ. A délelőtti foglalkozásra 5 lej a belépő a gyerekeknek, felnőtt kísérőiknek pedig ingyenes. 12 órától kezdődik a gyerektáncház Majer Rajival és Katival, valamint a zenekarral. A szombati gálaműsor 18 órától veszi kezdetét, s erre csak a felnőtteknek kell jegyet venniük, ami tíz lejbe kerül. A gálaműsort a fellépőknek szóló vacsora követi majd. A vacsora után átmegyünk a kulturális központ Deák Endre-termébe, ahol élő zenés táncház kezdődik. Fodor Robi és barátai muzsikálnak, ők a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny döntősei voltak, és nagyon örülünk, hogy eljönnek hozzánk. Fodor Robi egyébként az új hegedűtanárunk, mivel túl sokan jelentkeztek, és egy tanár már nem volt elegendő, ő pedig szívesen csatlakozott a csapathoz. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk a szombati programokra, reméljük, idén is sokan érkeznek hozzánk” — mondta Sára.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...