Ma ünneplik a véradók világnapját
Utoljára módositva: 2019-06-14 10:49:03

 

Ma, június 14-én van a véradók világnapja. Ebből az alkalomból világszerte köszöntik a véradókat, akik egyetlen véradással életet menthetnek. Általában mindenki adhat vért, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, és még nincs 65 éves.

Bár voltak olyan évek, amikor Szatmár megye élen állt a véradás tekintetében, mert havonta átlagosan ezer személy adott vért, az elmúlt időszakban ez nem igazán jellemző. Tegnap például mindössze 24 önkéntes adott vért a központban — tudtuk meg dr. Doina Crişantól, a Szatmár Megyei Vérközpont vezetőjétől. Most éppen nincs hatalmas hiány egyik vércsoportból sem, de mindig nagy szükség van az újabb donorokra: általában az Rh-negatív, 0-s és A2-es vércsoportokból fogynak ki a leggyorsabban, valamint a B3, Rh-pozitív csoportból kisebb a készlet.

Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek az önkéntesektől az európai normáknak megfelelően. A véradóknak jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat.

Általában mindenki adhat vért, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, és még nincs 65 éves. Az ötven évet betöltött, első ízben vért adó személyek esetében viszont háziorvosi ajánlás szükséges. Nem adhatnak vért hepatitiszes, szifiliszes, tüdőbeteg, szívbeteg, magas vérnyomásban szenvedő lakosok, és ugyancsak nem adhatnak vért szoptató anyák. Bár a levett vért mindig ellenőrzik, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy aki legjobb tudomása szerint nem teljesen egészséges, ne adjon vért! Vannak fertőző betegségek (például az AIDS vagy hepatitisz C), amelyek különös figyelmet igényelnek: ezért azok sem adhatnak vért, akik bár tudomásuk szerint nem fertőzöttek, mégis veszélyeztetettek.

A véradás 5–10 percet vesz igénybe, ez alól csak az első ízben önkéntesek képeznek kivételt. Az ő esetükben 2­–3 órát is igénybe vesz a procedúra, hiszen először meghatározzák a várcsoportjukat, majd orvosi vizsgálatoknak vetik alá őket. Ha pedig mindent rendben találtak, megfelelő az önkéntes a véradáshoz, akkor legközelebb már valóban nagyon rövid idő alatt lehet vért adni.

A vért steril, egyszer használatos vérvételi zsákba veszik le, a hozzá csatlakozó vérvételi tű sem használható még egyszer, így a véradó nem fertőződhet. A zsákban a vér alvadását gátló és a vérsejteket tápláló oldat van, mert egyrészt a megalvadt vért nem lehetne átömleszteni, másrészt a vér sejtjeinek is szükséges a táplálék mindaddig, amíg be nem kerülnek a vért kapó beteg szervezetébe. A véradást követően nem árt étkezni és sok folyadékot inni, ami a vér újratermeléséhez szükséges kalória minél előbbi bevitele miatt ajánlatos.

A véradás önkéntes, névtelen és önzetlen cselekedet, amely életeket menthet. A véradókat Szatmárnémetiben minden munkanapon 7.45 és 9 óra között a Károlyi út 26. szám alatt várják.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...