Ma van a 112-es egységes segélyhívó szám napja
Utoljára módositva: 2019-02-10 19:33:34

Kereken egy évtizede, hogy február 11-én a 112-es egységes segélyhívó szám napját ünnepeljük — azét a számét, amelynek tárcsázásával díjmentesen hívhatjuk a mentőket, a tűzoltókat, a csendőrséget vagy a rendőrséget az Európai Unió minden tagországában, de nem csak.

Míg azt mindenki, még az óvodások is tudják, hogy ha baj van, a 112-t kell hívni, sőt, a modern mobiltelefonok esetében már elég csak a vészhívó gombot/ikont megérinteni, s a készülék alapbeállításának köszönhetően „tárcsázza” is a számot, addig az európai állampolgároknak még mindig csupán egynegyede van tisztában azzal, hogy a 112-es hívószám az EU bármely országában díjmentesen tárcsázható sürgősségi esetben. Ezért a tagországokban rendszeresen tartanak tájékoztató kampányokat az iskolákban, közintézményekben, sőt, volt, ahol már flashmobot is szerveztek a 112 s általa közvetve az egymásra való odafigyelés és az egymásnak nyújtott segítség fontossága „érdekében” — ráadásul 2009 óta február 11-e a 112-es segélyhívó szám európai napja. Magát a számot 1991-ben létesítették Európa-szerte, majd 2005-től Románia is beiktatta, 2008-tól pedig teljes mértékben lecserélte a sürgősségi számokat, egységesen fogadva a nap és az éjszaka bármely órájában a mentőknek, a tűzoltóknak, a csendőrségnek vagy a rendőrségnek szóló segélykérő hívásokat.

A hívásokat szakképzett ügyeleti stáb fogadja, és országtól függően a kezelő vagy átkapcsolja azt a megfelelő segélyszolgálathoz, vagy közvetlenül ő foglalkozik a hívással és közvetíti a kérést — ám akár így, akár úgy, még mindig rendkívül nagy a hamis riasztások és a telefonbetyárkodások száma: Romániában szinte az összes hívás fele. Valószínűleg sokan emlékeznek még arra az esetre, amikor egy igencsak jó anyagi körülményekkel rendelkező ifjú szatmárnémeti hölgy azért „riasztotta” a 112-t, mert kitört a cipője tűsarka — de megszámlálhatatlan alkalommal akarnak a 112-n keresztül taxit rendelni (hol részegek, hol olcsó poénkodók), „vészhelyzetnek” minősítve és segítséget kérve, mert elfogyott a sör vagy nincs főtt étel a hűtőszekrényben; van, aki dühlevezetőnek használja a diszpécsereket, és szidja őket, mint a bokrot, vannak, akik zenével szórakoztatják őket, de az is megtörténik, hogy információkat kérnek különböző telefonszámokról, különböző intézményekkel vagy közszemélyekkel kérik a kapcsolatot vagy épp (nem sürgősségi!) orvosi tanácsot kérnek. A hatóságok sajnos tehetetlenek a betyárkodások ellen — igaz, az utólag beazonosított telefonbetyárt borsosan megbüntetik —, a 112 téves/véletlen hívásával kapcsolatban viszont hangsúlyozzák: ilyenkor ne bontsuk a vonalat (ugyanis a diszpécser feltételezheti, hogy valódi vészhelyzetet jelentene egy különböző okok miatt beszédre képtelen személy), hanem mondjuk meg, hogy tévesen/véletlenül hívtuk.

Szatmár megyében tavaly a 112-es riasztások zöme a rohammentőknek (napi 15-ször, zömében sürgős orvosi ellátás miatt riasztották őket) és a katasztrófavédelemnek-tűzoltóságnak (átlagosan napi 24 riasztás vagy segélykérés) „szólt”, míg a hívások valamivel több mint 30%-a a rendőrségnek, csendőrségnek és helyi rendőrségnek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...