Ma van a kézhigiénés világnap
Utoljára módositva: 2019-05-05 14:24:17

Az Egészségügyi Világszervezet 2009 óta május 5-ét jelölte ki kézhigiénés világnapnak. A vasárnapi világnap kapcsán több hasznos információt is megosztott szerkesztőségünkkel a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

A kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Ments életeket: moss kezet!” szlogenű kampányának is a kézhigiénia fejlesztése a célja. Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a WHO által koordinált kézhigiénés világnap május 5-én. Azáltal, hogy évente egy napon a kézhigiéné fejlesztésére összpontosítunk, a kezdeményezés folyamatosan és fenntartható módon előmozdítja a helyes kézhigiénés gyakorlatot az egész világban. A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során különböző kórokozók kerülnek a kezeinkre környezetünkből. Ha a kórokozókkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe, és gyulladást is okozhatnak. Közvetítő a piszkos kéz. Különösen fontos a gyermekek és a betegek védelmére figyelni.

Hol marad koszos a kezünk kézmosás után? A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására, pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább 1–1,5 percig tartó kézmosás szükséges. Az étkezés előtti és a WC-használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig a 23%-át lehetne megelőzni. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...