Ma van a tojás világnapja
Utoljára módositva: 2019-10-11 10:15:57

1999 őszétől október második péntekén tartjuk a tojás világnapját. A tojás évezredek óta legfontosabb táplálékunk. Kultikus étel, termékenységi szimbólum. Mindig friss, jelölt tojást vásároljunk!

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére. Ezen a napon a tojás táplálkozásban játszott szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Eme apró és olcsó táplálék mindig is fontos szerepet töltött be az emberiség étkezési szokásaiban, kultúrájában. Több nép (egyiptomiak, finnek, észtek) mítoszában a világteremtés kulcseleme, termékenységi szimbólum, a tökéletesség, a feltámadás jelképe. Mióta rehabilitálták, már nem csak a magas koleszterinszint miatti káros hatását hangsúlyozzák, hanem táplálkozás-élettani jelentőségét is. Népszerűségének visszahódítása érdekében 1999 óta új színfoltként bevezették a tojás világnapját, amikor is többnapos rendezvény keretén belül nemcsak gasztronómiai szempontból, hanem művészileg is bemutathatják sokszínűségét. Kevésbé ismert jellemvonása, hogy a legjobb minőségű fehérjével rendelkezik, minőségében és vitaminok teljességében csak az anyatej előzi meg. Fontos D-vitamin-forrás, ásványi anyagainak, például a szelénnek nagy jelentősége van a szervezet egészséges működésében. A tojás fehérjéje nagyobb mennyiségű B2-vitamint, a sárgája lecitint tartalmaz.

Hasznos fogyókúrák kiegészítő ételeként is, mivel egy tojás csak 76 kalóriát tartalmaz. Bár a tojásnak ezerféle felhasználási módja létezik, egy dolog tekintetében szigorúnak kell lenni: a frissességében.

Fontos, hogy mindig kifogástalan minőségű tojást használjunk, mert ha nem vigyázunk, könnyen — akaratunkon kívül — a szalmonella áldozatává válhatunk.

 

Mit jelez a tojáson levő pecsét?

 

A tojáson levő, sokunk számára jelentéktelennek tűnő pecsét fontos információkat tartalmaz. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) szerint elsősorban ajánlott a tojások árusítására külön kialakított helyen beszerezni a sokunk által kedvelt eledelt. A fogyasztóvédelmi hatóság külön kihangsúlyozza, hogy csak akkor vegyék meg a tojást, ha a héja sértetlen, és nincs semmilyen szaga! Azt, hogy friss tojást vásároltunk-e, felbontás után úgy állapíthatjuk meg, ha átlátszó a fehérje, egészben maradt a sárgája, és jól látható a jégzsinór. A kereskedelemben beszerezhető tojásokat az Európai Bizottság 589/2008/EK rendeletében foglaltak szerint kell jelölni, azaz pecsételni. Bizonyára sokunk számára csak egy pacának tűnik a tojáson szereplő pecsét, amely azonban fontos információkat tartalmaz a tojás méretéről, származási helyéről, szavatossági idejéről. A tojásokat „A” és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojásokat aztán a tömegük és a méretük alapján osztályozzák S, M, L és XL kategóriába. Az XL-es jelzésű tojás a nagyon nagy, tömege legalább 73 gramm, az L jelzésű a nagy, amely 63 és 73 gramm közötti, az M jelzésű a közepes, amely 53 és 63 gramm közötti, az S jelzésű pedig a kicsi, tömege kisebb 53 grammnál. Ezenkívül az alapélelmiszeren szerepel még az állattartási technológia kódja: a 0 az ökológiai tartást, az 1-es a szabad tartást, a 2-es az alternatív tartást, a 3-as a ketreces tartási rendszert jelöli. Fel van tüntetve ugyanakkor az ország kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, honnan származik a tojás, a RO jelöli a hazai termelésből származó tojást. A következőkben a megye kódja s egy három számjegyből álló kombináció is szerepel az élelmiszeren, amelyben az SM jelenti a megyénkből származót. Természetesen a szavatossági időt is jelölni kell a tojáshéjon. A dobozos vagy tálcás tojás esetében a csomagolóközpont számát, a tojás minőségi osztályba sorolását, a tojások frissességét, tömegét, méretét, szavatossági idejét — amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet — és a tárolásra vonatkozó javaslatokat is fel kell tüntetni.

 

Háziasszony-praktikák

 

– Vásárlás után ajánlatos floraszeptes (de legalább bő folyóvízben) alaposan átmosni.

– Tegyük bele egy hideg vizet tartalmazó edénybe: a friss tojás elmerül, az öregebb lebeg.

– Hűtőszekrényben tároljuk. Egy-két óránál tovább ne tartsuk szabad levegőn, mert romlik a minősége.

– Tükör-, lágy- vagy buggyantott tojást csak friss tojásból készítsünk, többnapos állás után már főzzük keményre, vagy készítsünk belőle rántottát.

– A repedt héjú vagy törött tojást feltörve, fedett pohárban tároljuk, és 1–2 nap alatt használjuk fel!

– A romlott, megzápult tojás általában kívülről is felismerhető, megrázva lötyög, feltörve pedig igen kellemetlen szagú.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...