Ma van a tojás világnapja
Utoljára módositva: 2019-10-11 10:15:57

1999 őszétől október második péntekén tartjuk a tojás világnapját. A tojás évezredek óta legfontosabb táplálékunk. Kultikus étel, termékenységi szimbólum. Mindig friss, jelölt tojást vásároljunk!

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére. Ezen a napon a tojás táplálkozásban játszott szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Eme apró és olcsó táplálék mindig is fontos szerepet töltött be az emberiség étkezési szokásaiban, kultúrájában. Több nép (egyiptomiak, finnek, észtek) mítoszában a világteremtés kulcseleme, termékenységi szimbólum, a tökéletesség, a feltámadás jelképe. Mióta rehabilitálták, már nem csak a magas koleszterinszint miatti káros hatását hangsúlyozzák, hanem táplálkozás-élettani jelentőségét is. Népszerűségének visszahódítása érdekében 1999 óta új színfoltként bevezették a tojás világnapját, amikor is többnapos rendezvény keretén belül nemcsak gasztronómiai szempontból, hanem művészileg is bemutathatják sokszínűségét. Kevésbé ismert jellemvonása, hogy a legjobb minőségű fehérjével rendelkezik, minőségében és vitaminok teljességében csak az anyatej előzi meg. Fontos D-vitamin-forrás, ásványi anyagainak, például a szelénnek nagy jelentősége van a szervezet egészséges működésében. A tojás fehérjéje nagyobb mennyiségű B2-vitamint, a sárgája lecitint tartalmaz.

Hasznos fogyókúrák kiegészítő ételeként is, mivel egy tojás csak 76 kalóriát tartalmaz. Bár a tojásnak ezerféle felhasználási módja létezik, egy dolog tekintetében szigorúnak kell lenni: a frissességében.

Fontos, hogy mindig kifogástalan minőségű tojást használjunk, mert ha nem vigyázunk, könnyen — akaratunkon kívül — a szalmonella áldozatává válhatunk.

 

Mit jelez a tojáson levő pecsét?

 

A tojáson levő, sokunk számára jelentéktelennek tűnő pecsét fontos információkat tartalmaz. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) szerint elsősorban ajánlott a tojások árusítására külön kialakított helyen beszerezni a sokunk által kedvelt eledelt. A fogyasztóvédelmi hatóság külön kihangsúlyozza, hogy csak akkor vegyék meg a tojást, ha a héja sértetlen, és nincs semmilyen szaga! Azt, hogy friss tojást vásároltunk-e, felbontás után úgy állapíthatjuk meg, ha átlátszó a fehérje, egészben maradt a sárgája, és jól látható a jégzsinór. A kereskedelemben beszerezhető tojásokat az Európai Bizottság 589/2008/EK rendeletében foglaltak szerint kell jelölni, azaz pecsételni. Bizonyára sokunk számára csak egy pacának tűnik a tojáson szereplő pecsét, amely azonban fontos információkat tartalmaz a tojás méretéről, származási helyéről, szavatossági idejéről. A tojásokat „A” és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az „A” minőségű tojásokat aztán a tömegük és a méretük alapján osztályozzák S, M, L és XL kategóriába. Az XL-es jelzésű tojás a nagyon nagy, tömege legalább 73 gramm, az L jelzésű a nagy, amely 63 és 73 gramm közötti, az M jelzésű a közepes, amely 53 és 63 gramm közötti, az S jelzésű pedig a kicsi, tömege kisebb 53 grammnál. Ezenkívül az alapélelmiszeren szerepel még az állattartási technológia kódja: a 0 az ökológiai tartást, az 1-es a szabad tartást, a 2-es az alternatív tartást, a 3-as a ketreces tartási rendszert jelöli. Fel van tüntetve ugyanakkor az ország kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, honnan származik a tojás, a RO jelöli a hazai termelésből származó tojást. A következőkben a megye kódja s egy három számjegyből álló kombináció is szerepel az élelmiszeren, amelyben az SM jelenti a megyénkből származót. Természetesen a szavatossági időt is jelölni kell a tojáshéjon. A dobozos vagy tálcás tojás esetében a csomagolóközpont számát, a tojás minőségi osztályba sorolását, a tojások frissességét, tömegét, méretét, szavatossági idejét — amely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet — és a tárolásra vonatkozó javaslatokat is fel kell tüntetni.

 

Háziasszony-praktikák

 

– Vásárlás után ajánlatos floraszeptes (de legalább bő folyóvízben) alaposan átmosni.

– Tegyük bele egy hideg vizet tartalmazó edénybe: a friss tojás elmerül, az öregebb lebeg.

– Hűtőszekrényben tároljuk. Egy-két óránál tovább ne tartsuk szabad levegőn, mert romlik a minősége.

– Tükör-, lágy- vagy buggyantott tojást csak friss tojásból készítsünk, többnapos állás után már főzzük keményre, vagy készítsünk belőle rántottát.

– A repedt héjú vagy törött tojást feltörve, fedett pohárban tároljuk, és 1–2 nap alatt használjuk fel!

– A romlott, megzápult tojás általában kívülről is felismerhető, megrázva lötyög, feltörve pedig igen kellemetlen szagú.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...