Ma van az Egészségügyi Világnap
Utoljára módositva: 2014-04-07 13:49:53

A vektorok által terjesztett betegségekre hívják fel a figyelmet az idei év Egészségügyi Világnapján, amit ma, április 7-én ünnepelnek világszerte. Figyeljünk egészségünkre!

 

Az Egészségügyi Világnapot minden év április 7-én ünneplik világszerte. A dátum nem véletlen, hiszen 1948-ban ezen a napon alakult meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Minden évben kiválasztanak egy kiemelt közegészségügyi problémát, amire globálisan, kampányszerűen hívják fel a figyelmet.

Az Egészségügyi Világnap 2014-es témája a vektorok által terjesztett betegségek. A vektorok — mint például a szúnyogok, bogarak, kullancsok, tetvek, bolhák, rágcsálók — olyan élőlények, amelyek képesek átvinni a kórokozókat és parazitákat a fertőzött személyről (vagy állatról) egy másikra, súlyos betegségeket okozva ezzel az emberi populációban.

A fertőződés általában vérszívással, a vektor székletéből a kórokozó bőrbe vakarásával, illetve a nyálkahártyán vagy a szem kötőhártyáján keresztül jut a szervezetbe.

A vektorok okozta megbetegedések általában a trópusi és szubtrópusi régiókban jelentkeznek, ahol sokszor gondot okoz a biztonságos ivóvízhez és a megfelelő higiéniai feltételekhez való hozzáférés, viszont hazánkat sem kerülik el ezek a betegségek.

A legmagasabb számban a malária az a fertőzés, amely vektorokkal kerül átadásra. Ez a halálos betegség 2010-ben körülbelül 660 000 halálos áldozatot szedett a világban. Romániában 2011-ben 40 maláriás esetet regisztráltak, majd 2012-ben ez a szám 32-re csökkent. A fertőzés külföldről, olyan személyek által került be hazánkba, akik külföldi tartózkodásuk ideje alatt fertőződtek meg a maláriával.

Legnagyobb ütemben a Dengue-láz terjed, legalábbis ezt mutatják az Egészségügyi Világszervezet által nyilvánosságra hozott számadatok. Ugyanakkor 2012-ben Madeiráról származó járványok elterjedéséről szólnak a jelentések, melyek 2000 fölötti megbetegedés-számot mutatnak, amelyek 80 esetben külföldről származnak, 10 európai országra vonatkoztatva. Romániában is jegyeztek innen származó megbetegedéseket, olyan turisták esetében, akik Madeiráról vagy Thaiföldről tértek vissza. Ezt a fertőzést, hasonlóan a maláriához, egy szúnyog terjeszti.

A lakosságot szorosabban érintő fertőzési lehetőség viszont a kullancsok által terjesztett Lyme-kór. Ezért a WHO szakemberei arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy tegyenek meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében.

 

Hogyan védekezzünk?

 

A Vektorok által terjesztett betegségek megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedéseket ajánlják:

— kullancs- és szúnyogriasztó szerek használata

— zárt öltözék, zárt cipő

— a kirándulások után minden testrészre kiterjedő vizsgálat (hajlatok, lábujjközök)

— a vektor rövid időn belüli eltávolítása bőrünkből

— irtószerek és csapdák használata

— bizonyos betegségek ellen védőoltás áll rendelkezésre

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...