Ma van az Egészségügyi Világnap
Utoljára módositva: 2014-04-07 13:49:53

A vektorok által terjesztett betegségekre hívják fel a figyelmet az idei év Egészségügyi Világnapján, amit ma, április 7-én ünnepelnek világszerte. Figyeljünk egészségünkre!

 

Az Egészségügyi Világnapot minden év április 7-én ünneplik világszerte. A dátum nem véletlen, hiszen 1948-ban ezen a napon alakult meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Minden évben kiválasztanak egy kiemelt közegészségügyi problémát, amire globálisan, kampányszerűen hívják fel a figyelmet.

Az Egészségügyi Világnap 2014-es témája a vektorok által terjesztett betegségek. A vektorok — mint például a szúnyogok, bogarak, kullancsok, tetvek, bolhák, rágcsálók — olyan élőlények, amelyek képesek átvinni a kórokozókat és parazitákat a fertőzött személyről (vagy állatról) egy másikra, súlyos betegségeket okozva ezzel az emberi populációban.

A fertőződés általában vérszívással, a vektor székletéből a kórokozó bőrbe vakarásával, illetve a nyálkahártyán vagy a szem kötőhártyáján keresztül jut a szervezetbe.

A vektorok okozta megbetegedések általában a trópusi és szubtrópusi régiókban jelentkeznek, ahol sokszor gondot okoz a biztonságos ivóvízhez és a megfelelő higiéniai feltételekhez való hozzáférés, viszont hazánkat sem kerülik el ezek a betegségek.

A legmagasabb számban a malária az a fertőzés, amely vektorokkal kerül átadásra. Ez a halálos betegség 2010-ben körülbelül 660 000 halálos áldozatot szedett a világban. Romániában 2011-ben 40 maláriás esetet regisztráltak, majd 2012-ben ez a szám 32-re csökkent. A fertőzés külföldről, olyan személyek által került be hazánkba, akik külföldi tartózkodásuk ideje alatt fertőződtek meg a maláriával.

Legnagyobb ütemben a Dengue-láz terjed, legalábbis ezt mutatják az Egészségügyi Világszervezet által nyilvánosságra hozott számadatok. Ugyanakkor 2012-ben Madeiráról származó járványok elterjedéséről szólnak a jelentések, melyek 2000 fölötti megbetegedés-számot mutatnak, amelyek 80 esetben külföldről származnak, 10 európai országra vonatkoztatva. Romániában is jegyeztek innen származó megbetegedéseket, olyan turisták esetében, akik Madeiráról vagy Thaiföldről tértek vissza. Ezt a fertőzést, hasonlóan a maláriához, egy szúnyog terjeszti.

A lakosságot szorosabban érintő fertőzési lehetőség viszont a kullancsok által terjesztett Lyme-kór. Ezért a WHO szakemberei arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy tegyenek meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében.

 

Hogyan védekezzünk?

 

A Vektorok által terjesztett betegségek megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedéseket ajánlják:

— kullancs- és szúnyogriasztó szerek használata

— zárt öltözék, zárt cipő

— a kirándulások után minden testrészre kiterjedő vizsgálat (hajlatok, lábujjközök)

— a vektor rövid időn belüli eltávolítása bőrünkből

— irtószerek és csapdák használata

— bizonyos betegségek ellen védőoltás áll rendelkezésre

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...