Madarak napja: előtérben a madárvilág
Utoljára módositva: 2018-04-15 17:40:29

Változatos programokra találhattak a XII. madarak napi rendezvényen résztvevők szombaton a szatmárnémeti Kossuth-kertben. A virtuális madarak keresésének volt a legnagyobb sikere.

Szép számban gyűltek össze kicsik és nagyok szombaton a szatmárnémeti Kossuth-kertben, hogy a madárvilággal ismerkedjenek a madarak világnapja alkalmából szervezett játékos, vetélkedős, ismeretterjesztő eseményen. A szervezők a szárnyasvilág és az emberi élettér közötti kapcsolatról beszéltek, Pauliuc Csilla, a román madártani intézet szatmárnémeti osztályának referense elmondta a résztvevőknek, hogy azért fontos a madarak életterének védelme, mert ahol madarak telepednek meg, ott egészséges ökoszisztéma van. Fazekas Lóránd, a madarászok szatmárnémeti osztályának vezetője a madarak sokszínű világáról beszélve elmondta, hogy a Földön megtalálható tízezer madárfaj közül hatszáz faj egyedei költenek Európa területén, s ezek közül mintegy 250 faj tartósan itt élő példányaival lehet találkozni Romániában. Ezek azért fontos arányok, mert a madárpopuláció változatossága jelzi, hogy az adott helyen hogyan viszonyul az ember a természethez.

A vetélkedőre jelentkező diákok a megnyitót követően azonnal belakták szinte az egész kertet, a fák között elrejtett madárfotókat kellett megtalálniuk a virtuális madárkereső verseny során, és a megtaláltak közül egyet bemutatniuk a zsűrinek. A tájékozódási és madárismereti versenyt újabb tudásfelmérő követte, kérdezz-felelek vetélkedő következett, ezután kedvenc madaraikat rajzolhatták fel a sétányok aszfaltjára a diákok, szakavatott kezek segítették őket a nap folyamán a távcsövek kezelésében, amelyekkel közelebbről is megszemlélhették a Kossuth-kertben lévő madarakat.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...