Madarak napja: előtérben a madárvilág
Utoljára módositva: 2018-04-15 17:40:29

Változatos programokra találhattak a XII. madarak napi rendezvényen résztvevők szombaton a szatmárnémeti Kossuth-kertben. A virtuális madarak keresésének volt a legnagyobb sikere.

Szép számban gyűltek össze kicsik és nagyok szombaton a szatmárnémeti Kossuth-kertben, hogy a madárvilággal ismerkedjenek a madarak világnapja alkalmából szervezett játékos, vetélkedős, ismeretterjesztő eseményen. A szervezők a szárnyasvilág és az emberi élettér közötti kapcsolatról beszéltek, Pauliuc Csilla, a román madártani intézet szatmárnémeti osztályának referense elmondta a résztvevőknek, hogy azért fontos a madarak életterének védelme, mert ahol madarak telepednek meg, ott egészséges ökoszisztéma van. Fazekas Lóránd, a madarászok szatmárnémeti osztályának vezetője a madarak sokszínű világáról beszélve elmondta, hogy a Földön megtalálható tízezer madárfaj közül hatszáz faj egyedei költenek Európa területén, s ezek közül mintegy 250 faj tartósan itt élő példányaival lehet találkozni Romániában. Ezek azért fontos arányok, mert a madárpopuláció változatossága jelzi, hogy az adott helyen hogyan viszonyul az ember a természethez.

A vetélkedőre jelentkező diákok a megnyitót követően azonnal belakták szinte az egész kertet, a fák között elrejtett madárfotókat kellett megtalálniuk a virtuális madárkereső verseny során, és a megtaláltak közül egyet bemutatniuk a zsűrinek. A tájékozódási és madárismereti versenyt újabb tudásfelmérő követte, kérdezz-felelek vetélkedő következett, ezután kedvenc madaraikat rajzolhatták fel a sétányok aszfaltjára a diákok, szakavatott kezek segítették őket a nap folyamán a távcsövek kezelésében, amelyekkel közelebbről is megszemlélhették a Kossuth-kertben lévő madarakat.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...