Madarak napja: előtérben a madárvilág
Utoljára módositva: 2018-04-15 17:40:29

Változatos programokra találhattak a XII. madarak napi rendezvényen résztvevők szombaton a szatmárnémeti Kossuth-kertben. A virtuális madarak keresésének volt a legnagyobb sikere.

Szép számban gyűltek össze kicsik és nagyok szombaton a szatmárnémeti Kossuth-kertben, hogy a madárvilággal ismerkedjenek a madarak világnapja alkalmából szervezett játékos, vetélkedős, ismeretterjesztő eseményen. A szervezők a szárnyasvilág és az emberi élettér közötti kapcsolatról beszéltek, Pauliuc Csilla, a román madártani intézet szatmárnémeti osztályának referense elmondta a résztvevőknek, hogy azért fontos a madarak életterének védelme, mert ahol madarak telepednek meg, ott egészséges ökoszisztéma van. Fazekas Lóránd, a madarászok szatmárnémeti osztályának vezetője a madarak sokszínű világáról beszélve elmondta, hogy a Földön megtalálható tízezer madárfaj közül hatszáz faj egyedei költenek Európa területén, s ezek közül mintegy 250 faj tartósan itt élő példányaival lehet találkozni Romániában. Ezek azért fontos arányok, mert a madárpopuláció változatossága jelzi, hogy az adott helyen hogyan viszonyul az ember a természethez.

A vetélkedőre jelentkező diákok a megnyitót követően azonnal belakták szinte az egész kertet, a fák között elrejtett madárfotókat kellett megtalálniuk a virtuális madárkereső verseny során, és a megtaláltak közül egyet bemutatniuk a zsűrinek. A tájékozódási és madárismereti versenyt újabb tudásfelmérő követte, kérdezz-felelek vetélkedő következett, ezután kedvenc madaraikat rajzolhatták fel a sétányok aszfaltjára a diákok, szakavatott kezek segítették őket a nap folyamán a távcsövek kezelésében, amelyekkel közelebbről is megszemlélhették a Kossuth-kertben lévő madarakat.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...