Madarak napja: előtérben a madárvilág
Utoljára módositva: 2018-04-15 17:40:29

Változatos programokra találhattak a XII. madarak napi rendezvényen résztvevők szombaton a szatmárnémeti Kossuth-kertben. A virtuális madarak keresésének volt a legnagyobb sikere.

Szép számban gyűltek össze kicsik és nagyok szombaton a szatmárnémeti Kossuth-kertben, hogy a madárvilággal ismerkedjenek a madarak világnapja alkalmából szervezett játékos, vetélkedős, ismeretterjesztő eseményen. A szervezők a szárnyasvilág és az emberi élettér közötti kapcsolatról beszéltek, Pauliuc Csilla, a román madártani intézet szatmárnémeti osztályának referense elmondta a résztvevőknek, hogy azért fontos a madarak életterének védelme, mert ahol madarak telepednek meg, ott egészséges ökoszisztéma van. Fazekas Lóránd, a madarászok szatmárnémeti osztályának vezetője a madarak sokszínű világáról beszélve elmondta, hogy a Földön megtalálható tízezer madárfaj közül hatszáz faj egyedei költenek Európa területén, s ezek közül mintegy 250 faj tartósan itt élő példányaival lehet találkozni Romániában. Ezek azért fontos arányok, mert a madárpopuláció változatossága jelzi, hogy az adott helyen hogyan viszonyul az ember a természethez.

A vetélkedőre jelentkező diákok a megnyitót követően azonnal belakták szinte az egész kertet, a fák között elrejtett madárfotókat kellett megtalálniuk a virtuális madárkereső verseny során, és a megtaláltak közül egyet bemutatniuk a zsűrinek. A tájékozódási és madárismereti versenyt újabb tudásfelmérő követte, kérdezz-felelek vetélkedő következett, ezután kedvenc madaraikat rajzolhatták fel a sétányok aszfaltjára a diákok, szakavatott kezek segítették őket a nap folyamán a távcsövek kezelésében, amelyekkel közelebbről is megszemlélhették a Kossuth-kertben lévő madarakat.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...