Magángyűjtők képeiből nyílt tárlat
Utoljára módositva: 2019-06-05 13:27:40

Két Szatmárnémetiben élő gyűjtő — Erdei Péter és Palfi Cornel — magángyűjteményében található portrékból nyílt tegnap kiállítás a Vécsey-ház (Libertăţii tér 19. szám) egyik kiállítótermében.

Tóth Zoltán muzeológus, a kiállítás szervezője a megnyitón elmondta, hogy Szatmárnémetiben nagyon sok műgyűjtő van, akik nagyon értékes festményeket és más képzőművészeti alkotásokat birtokolnak, ezeket a műveket viszont nagyon kevesen láthatják, ezért gondolt arra, hogy szervez egy kiállítást, amelyen két magángyűjtő tulajdonában lévő portrékat mutatnak be a nagyközönség számára, és ha majd mások is úgy gondolják, hogy a nyilvánosság elé akarják vinni a tulajdonukban lévő képzőművészeti munkákat, akkor annak feltételeit is megteremtik.

A mostani kiállításon a tizennyolcadik és a tizenkilencedik században, nagyobb részben pedig a huszadik században készült festmények láthatók. Muhi Sándor művészettörténész, képzőművész ismertette a kiállított képeket és azok keletkezésének történetét. Olyan képeket láthatnak az érdeklődők, amelyek stílusukban és értékeikben is kiemelkedők, és nagy kár lenne, ha ezeket az alkotásokat nem szemlélhetnék meg a művészetet kedvelők. Muhi beszélt arról, hogy Szatmárnémetiben körülbelül százhúsz éves múltja van a festészetnek, ez idő alatt aránylag sok jó festő tevékenykedett és alkotott maradandó műveket. Sok érdekes történetet lehetne elmesélni; Muhi arra hívta fel a figyelmet, amikor 1847-ben Mezei József megfestette Petőfi portréját; ez a kép jelenleg a Budapesti Irodalmi Múzeumban található. Muhi ismertetett olyan történeteket, amelyek a tizennyolc-tizenkilenc-huszadik századi szatmári művészek munkájáról, közös tevékenységeikről szólnak. Végül bemutatásra kerültek a kiállított művek, szó esett azok alkotóiról és keletkezésük körülményeiről. A résztvevők megtekinthették a kiállított anyagot; mindazok, akik kíváncsiak a tárlatra, a Vécsey-ház nyitvatartási rendjének megfelelően a következő időszakban megtekinthetik.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...