Magángyűjtők képeiből nyílt tárlat
Utoljára módositva: 2019-06-05 13:27:40

Két Szatmárnémetiben élő gyűjtő — Erdei Péter és Palfi Cornel — magángyűjteményében található portrékból nyílt tegnap kiállítás a Vécsey-ház (Libertăţii tér 19. szám) egyik kiállítótermében.

Tóth Zoltán muzeológus, a kiállítás szervezője a megnyitón elmondta, hogy Szatmárnémetiben nagyon sok műgyűjtő van, akik nagyon értékes festményeket és más képzőművészeti alkotásokat birtokolnak, ezeket a műveket viszont nagyon kevesen láthatják, ezért gondolt arra, hogy szervez egy kiállítást, amelyen két magángyűjtő tulajdonában lévő portrékat mutatnak be a nagyközönség számára, és ha majd mások is úgy gondolják, hogy a nyilvánosság elé akarják vinni a tulajdonukban lévő képzőművészeti munkákat, akkor annak feltételeit is megteremtik.

A mostani kiállításon a tizennyolcadik és a tizenkilencedik században, nagyobb részben pedig a huszadik században készült festmények láthatók. Muhi Sándor művészettörténész, képzőművész ismertette a kiállított képeket és azok keletkezésének történetét. Olyan képeket láthatnak az érdeklődők, amelyek stílusukban és értékeikben is kiemelkedők, és nagy kár lenne, ha ezeket az alkotásokat nem szemlélhetnék meg a művészetet kedvelők. Muhi beszélt arról, hogy Szatmárnémetiben körülbelül százhúsz éves múltja van a festészetnek, ez idő alatt aránylag sok jó festő tevékenykedett és alkotott maradandó műveket. Sok érdekes történetet lehetne elmesélni; Muhi arra hívta fel a figyelmet, amikor 1847-ben Mezei József megfestette Petőfi portréját; ez a kép jelenleg a Budapesti Irodalmi Múzeumban található. Muhi ismertetett olyan történeteket, amelyek a tizennyolc-tizenkilenc-huszadik századi szatmári művészek munkájáról, közös tevékenységeikről szólnak. Végül bemutatásra kerültek a kiállított művek, szó esett azok alkotóiról és keletkezésük körülményeiről. A résztvevők megtekinthették a kiállított anyagot; mindazok, akik kíváncsiak a tárlatra, a Vécsey-ház nyitvatartási rendjének megfelelően a következő időszakban megtekinthetik.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...