Magángyűjtők képeiből nyílt tárlat
Utoljára módositva: 2019-06-05 13:27:40

Két Szatmárnémetiben élő gyűjtő — Erdei Péter és Palfi Cornel — magángyűjteményében található portrékból nyílt tegnap kiállítás a Vécsey-ház (Libertăţii tér 19. szám) egyik kiállítótermében.

Tóth Zoltán muzeológus, a kiállítás szervezője a megnyitón elmondta, hogy Szatmárnémetiben nagyon sok műgyűjtő van, akik nagyon értékes festményeket és más képzőművészeti alkotásokat birtokolnak, ezeket a műveket viszont nagyon kevesen láthatják, ezért gondolt arra, hogy szervez egy kiállítást, amelyen két magángyűjtő tulajdonában lévő portrékat mutatnak be a nagyközönség számára, és ha majd mások is úgy gondolják, hogy a nyilvánosság elé akarják vinni a tulajdonukban lévő képzőművészeti munkákat, akkor annak feltételeit is megteremtik.

A mostani kiállításon a tizennyolcadik és a tizenkilencedik században, nagyobb részben pedig a huszadik században készült festmények láthatók. Muhi Sándor művészettörténész, képzőművész ismertette a kiállított képeket és azok keletkezésének történetét. Olyan képeket láthatnak az érdeklődők, amelyek stílusukban és értékeikben is kiemelkedők, és nagy kár lenne, ha ezeket az alkotásokat nem szemlélhetnék meg a művészetet kedvelők. Muhi beszélt arról, hogy Szatmárnémetiben körülbelül százhúsz éves múltja van a festészetnek, ez idő alatt aránylag sok jó festő tevékenykedett és alkotott maradandó műveket. Sok érdekes történetet lehetne elmesélni; Muhi arra hívta fel a figyelmet, amikor 1847-ben Mezei József megfestette Petőfi portréját; ez a kép jelenleg a Budapesti Irodalmi Múzeumban található. Muhi ismertetett olyan történeteket, amelyek a tizennyolc-tizenkilenc-huszadik századi szatmári művészek munkájáról, közös tevékenységeikről szólnak. Végül bemutatásra kerültek a kiállított művek, szó esett azok alkotóiról és keletkezésük körülményeiről. A résztvevők megtekinthették a kiállított anyagot; mindazok, akik kíváncsiak a tárlatra, a Vécsey-ház nyitvatartási rendjének megfelelően a következő időszakban megtekinthetik.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 9.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...