Maguknak akarják a jövedelemadót
Utoljára módositva: 2019-01-19 10:33:38

Egyre-másra ismétlődnek a megyei rangú városok vezetőinek próbálkozásai arra nézve, hogy valahogy sikerüljön a településükön tartani az ott megtermelt jövedelem után befizetett adót.

A Municípiumok Egyesületének (AMR) legutóbbi találkozóján elhangzott, hogy az optimális működés érdekében a területükön végzett munka után kapott fizetésekből befizetett jövedelemadók legalább 66 százalékát kellene visszakapják a települések ahhoz, hogy jusson pénzük mindenre.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint a városok fejlődése és új beruházások létrejötte függ attól, mennyi pénzt kap vissza egy-egy település a jövedelemadóból. Csak úgy lehet fejleszteni és új beruházókat a városba csábítani, ha van pénz biztosítani ezek számára az infrastruktúrát. Hogyan szorgalmazhatná bármelyik polgármester is új és új termelőegységek létrejöttét, ha az ott megtermelt értékből nem kap vissza annyit, amennyi ahhoz kell, hogy az önkormányzat finanszírozni tudja a maga részét — elsősorban a közlekedési és a közüzemi infrastruktúrát —, ami ahhoz kell, hogy a beruházás működhessen, fenn tudjon maradni.

Robert Sorin Negoiţă AMR-elnök szerint a jövedelemadónak azon a településen kellene maradnia, ahol azt megtermelik, mert ki hívna beruházókat a városába, ha például nem tudja megjavítani azokat az utakat, amelyek tönkremennek a beruházás jelentette nagyobb forgalom miatt? Tiberiu Iacob Ridzi, Petroşani polgármestere szerint a 2000 lejnél nagyobb és szintén jövedelemadó-köteles nyugdíjakra is figyelni kellene, mert ezek teljes egészükben az államhoz mennek, nem kapnak vissza semmit az önkormányzatok. Azonban a nyugdíjasnak abban a városban kell jó életkörülményeket teremteni, ahol él, hívta fel a figyelmet Ridzi, tehát ennek az adónak is a településeken kellene maradnia.

Az AMR igazgatótanácsi gyűlésének végén a résztvevők abban maradtak, hogy addig kell ütni a vasat, amíg meleg, tehát még az idei évi költségvetés elfogadása előtt el kell érni a célt. Találkozókat fognak kezdeményezni miniszterekkel és kormánytagokkal, nehogy idén még kisebb költségvetés legyen megszavazva az önkormányzatok számára, mint tavaly volt, mert az már végzetes lenne.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 24.
Meg kell tanulnia megfékezni haragját még akkor is, ha egyértelműen Önnek van igaza. Indulatainak erejét csillapítsa határozottsággá!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...