Maguknak akarják a jövedelemadót
Utoljára módositva: 2019-01-19 10:33:38

Egyre-másra ismétlődnek a megyei rangú városok vezetőinek próbálkozásai arra nézve, hogy valahogy sikerüljön a településükön tartani az ott megtermelt jövedelem után befizetett adót.

A Municípiumok Egyesületének (AMR) legutóbbi találkozóján elhangzott, hogy az optimális működés érdekében a területükön végzett munka után kapott fizetésekből befizetett jövedelemadók legalább 66 százalékát kellene visszakapják a települések ahhoz, hogy jusson pénzük mindenre.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint a városok fejlődése és új beruházások létrejötte függ attól, mennyi pénzt kap vissza egy-egy település a jövedelemadóból. Csak úgy lehet fejleszteni és új beruházókat a városba csábítani, ha van pénz biztosítani ezek számára az infrastruktúrát. Hogyan szorgalmazhatná bármelyik polgármester is új és új termelőegységek létrejöttét, ha az ott megtermelt értékből nem kap vissza annyit, amennyi ahhoz kell, hogy az önkormányzat finanszírozni tudja a maga részét — elsősorban a közlekedési és a közüzemi infrastruktúrát —, ami ahhoz kell, hogy a beruházás működhessen, fenn tudjon maradni.

Robert Sorin Negoiţă AMR-elnök szerint a jövedelemadónak azon a településen kellene maradnia, ahol azt megtermelik, mert ki hívna beruházókat a városába, ha például nem tudja megjavítani azokat az utakat, amelyek tönkremennek a beruházás jelentette nagyobb forgalom miatt? Tiberiu Iacob Ridzi, Petroşani polgármestere szerint a 2000 lejnél nagyobb és szintén jövedelemadó-köteles nyugdíjakra is figyelni kellene, mert ezek teljes egészükben az államhoz mennek, nem kapnak vissza semmit az önkormányzatok. Azonban a nyugdíjasnak abban a városban kell jó életkörülményeket teremteni, ahol él, hívta fel a figyelmet Ridzi, tehát ennek az adónak is a településeken kellene maradnia.

Az AMR igazgatótanácsi gyűlésének végén a résztvevők abban maradtak, hogy addig kell ütni a vasat, amíg meleg, tehát még az idei évi költségvetés elfogadása előtt el kell érni a célt. Találkozókat fognak kezdeményezni miniszterekkel és kormánytagokkal, nehogy idén még kisebb költségvetés legyen megszavazva az önkormányzatok számára, mint tavaly volt, mert az már végzetes lenne.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...