Magyar címer koronával és anélkül
Utoljára módositva: 2018-04-06 21:52:35

Ilyenkor, választások tájékán a szokásosnál kiemeltebb téma a határon túli magyarok hovatartozásának, szavazati jogának a helyzete. Az alábbi kis történettel bizonyíthatom: magyarnak lenni elsősorban kulturálisan meghatározott érzés, de másodsorban papíros kérdése is lehet. Lehetőleg mindkettő.

Balog Zoltán miniszter tavalyi torontói igehirdetésében mondotta el az alábbi esetet, amely mélyen tükrözi a diaszpórában élő ifjabb nemzedék identitástudatát. Néhány napos, sűrű programokkal teletűzdelt kanadai látogatása harmadnapján este a főkonzulátus munkatársaival sörözni mentek. Végre egy nyakkendő, öltöny, palást nélküli szabad óra, amit a legcélszerűbben így lehet kihasználni. Öten üldögéltek egy asztalnál, és beszélgettek, közös téma bőven akadt. Egyszer csak az asztalukhoz jött egy tagbaszakadt huszonéves ifjú, és tört magyarsággal, mély szenvedélyességgel feléjük fordult: „Maguk mind magyarok?” A miniszter igenlően válaszolt, miközben — nyilvánvaló bizonyíték gyanánt — a mezére mutatott, amelynek bal oldali felső sarkában színes koronás magyar címer díszelgett. Az ismeretlen érdeklődő szemei hirtelen felcsillantak, miközben megszállta az indulat. Kívülről teljesen jelentéktelennek tűnő trikóját feltépte, és a mellére, a szíve tájékára mutatott. Arra a helyre, ahol egy tetovált magyar címer díszelgett. Kissé szánva-bánva, mégis inkább lelkesen jegyezte meg: „A korona még hiányzik róla!”

Biztos vagyok abban, hogy a mű befejezésével, a magyar koronának a címer fölé való tetoválásával nem várta meg az esetleges újabb miniszteri látogatást. És a magyar állampolgárság felvételét sem halogatta tovább. Talán már a következő héten beiktatta programjába mindkettőt. Miközben a magyar okmány megszerzésének a célszerűségén túl számára mégiscsak a befejezett tetoválás, a koronával ellátott címer adta meg a teljes fokú magyar identitás érzését. Kitörölhetetlenül, lemoshatatlanul, tagadhatatlanul. Magyarságát nap mint nap a szíve felett hordozva.

 

Dr. Ábrám Zoltán

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. április 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...