Magyar címer koronával és anélkül
Utoljára módositva: 2018-04-06 21:52:35

Ilyenkor, választások tájékán a szokásosnál kiemeltebb téma a határon túli magyarok hovatartozásának, szavazati jogának a helyzete. Az alábbi kis történettel bizonyíthatom: magyarnak lenni elsősorban kulturálisan meghatározott érzés, de másodsorban papíros kérdése is lehet. Lehetőleg mindkettő.

Balog Zoltán miniszter tavalyi torontói igehirdetésében mondotta el az alábbi esetet, amely mélyen tükrözi a diaszpórában élő ifjabb nemzedék identitástudatát. Néhány napos, sűrű programokkal teletűzdelt kanadai látogatása harmadnapján este a főkonzulátus munkatársaival sörözni mentek. Végre egy nyakkendő, öltöny, palást nélküli szabad óra, amit a legcélszerűbben így lehet kihasználni. Öten üldögéltek egy asztalnál, és beszélgettek, közös téma bőven akadt. Egyszer csak az asztalukhoz jött egy tagbaszakadt huszonéves ifjú, és tört magyarsággal, mély szenvedélyességgel feléjük fordult: „Maguk mind magyarok?” A miniszter igenlően válaszolt, miközben — nyilvánvaló bizonyíték gyanánt — a mezére mutatott, amelynek bal oldali felső sarkában színes koronás magyar címer díszelgett. Az ismeretlen érdeklődő szemei hirtelen felcsillantak, miközben megszállta az indulat. Kívülről teljesen jelentéktelennek tűnő trikóját feltépte, és a mellére, a szíve tájékára mutatott. Arra a helyre, ahol egy tetovált magyar címer díszelgett. Kissé szánva-bánva, mégis inkább lelkesen jegyezte meg: „A korona még hiányzik róla!”

Biztos vagyok abban, hogy a mű befejezésével, a magyar koronának a címer fölé való tetoválásával nem várta meg az esetleges újabb miniszteri látogatást. És a magyar állampolgárság felvételét sem halogatta tovább. Talán már a következő héten beiktatta programjába mindkettőt. Miközben a magyar okmány megszerzésének a célszerűségén túl számára mégiscsak a befejezett tetoválás, a koronával ellátott címer adta meg a teljes fokú magyar identitás érzését. Kitörölhetetlenül, lemoshatatlanul, tagadhatatlanul. Magyarságát nap mint nap a szíve felett hordozva.

 

Dr. Ábrám Zoltán

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...