Magyar diákok szavalták Eminescut
Utoljára módositva: 2019-02-02 10:52:33

Hat megye mintegy 300 diákja iratkozott be idén a Szatmárnémeti Református Gimnázium által immár 9. alkalommal megrendezett Eminescu – gând purtat de dor című regionális versenyre.

Harmadik éve már, hogy regionális versenyként rendezik meg az egyébként kilencedik alkalmához érkezett Eminescu – gând purtat de dor néven ismert versenyt, amelyet annak idején egy megyei szavalóversenyként hívott életre a Szatmárnémeti Református Gimnázium.

Az idei megmérettetést január 31-én, csütörtökön rendezték meg az iskola dísztermében, sé hat megye mintegy 300 diákja nevezett az idei versenyre.

Petrovai Diana főszervező, a Szatmárnémeti Református Gimnázium román nyelv és irodalom szakos tanára lapunknak elmondta, hogy örömmel tölti el az iskola munkaközösségét, hogy a lassan egy évtizedes hagyománnyal rendelkező verseny egyre népszerűbbé válik a régióban, és míg annak idején megyei versenyként indult, időközben megyeközivé, három éve pedig regionálissá nőtte ki magát. Idén is hat megye volt érdekelt, a szatmárnémeti és Szatmár megyei diákok mellett Szilágy, Bihar, Kolozs, Maros, sőt, egészen távolról, Kovászna megyéből is érkeztek diákok, hogy részt vegyenek az öt kategóriában meghirdetett versenyen.

Az ötből három próba a helyszínen zajlott, így a színpadi jeleneteket, a szavalatokat, illetve a zenei produkciókat a helyszínen, a zsűri tagjai előtt adták elő a versenyzők, míg további két szekcióban indirekt módon lehetett versenyezni, beküldött rajzokkal, illetve egyéb műalkotásokkal.

Az Eminescu-verseny megnyitója csütörtökön 12 órakor kezdődött; a református gimnázium XII. B osztályának kórusa nyitotta meg az alkalmat Higyed Gyöngyi vezetésével, ezután Póti Eduárd iskolaigazgató üdvözölte szívélyesen a megjelent diákokat, majd Kiss József egyházmegyei főjegyző intézett igei köszöntőt a versenyzőkhöz, sikerre biztatva őket.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség részéről Nicolae Miclăuş iskolán kívüli programokért felelős szaktanfelügyelő szólt a résztvevőkhöz.

A köszöntőbeszédeket követően elkezdődött a több órán át tartó verseny: előbb a versmondás, majd a színdarabok következtek, végül megzenésített versekkel álltak színpadra a diákok.

A négytagú zsűrit Cristina Gherman, a Doamna Stanca Főgimnázium román nyelv és irodalom szakos tanára, a pedagógusok házának módszertanosa, Florica Suciu, a Ioan Slavici Főgimnázium román nyelv és irodalom szakos tanára, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség román szakos módszertanos pedagógusa, Carol Erdos, az Északi Színház színművésze, valamint Loredana Ştirbu, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont munkatársa alkották.

Az eredményhirdetéskor a verseny bírái kihirdették a már korábban beküldött művészeti alkotások (rajzok és kollázsok), illetve lírai és prózai alkotások versenyének díjazottjait is.

Íme a legjobb eredményt elért versenyzők sorrendje: a színdarabok kategóriájában ezúttal a Sepsiszentgyörgyi Református Gimnázium csapata volt a legügyesebb.

A szavalók versenyében két csoport szerint hirdetett sorrendet a zsűri: Az V–VIII. osztályos kategóriában Botos Julianna, a nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola VI. osztályos diákja volt a legügyesebb (felkészítője: Graz Gabriella). Második helyezést ért el Nagy Vanessa, a Szatmárhegyi Általános Iskola VII. osztályos diákja (felkészítője: Pop Ioan), míg a harmadik helyen Orendi-Schmidt Dora, a 10-es Számú Általános Iskola V. osztályos tanulója végzett (felkészítője: Lăpuşte Silvia). A kategória dicséretét Szilágyi Mátyás, az Aurel Popp Művészeti Líceum VII. osztályos diákja kapta meg (felkészítője: Cliţan Micşunica).

A IX–XII. osztályosok közül Sánta Richárd, a Sepsiszentgyörgyi Református Gimnázium XI. osztályos diákja végzett az első helyen (felkészítője: Adina Trandafir). A második Szabó Boglárka, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum IX. osztályos diákja lett (felkészítője: Pop Bogdana), míg a harmadik helyen Liszkai Krisztián, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium X. osztályos diákja végzett (felkészítője: Luca Laura). Dicséretben Orsos Kiara, az Aurel Popp Művészeti Líceum IX. osztályos tanulója részesült (felkészítője: Bonta Ileana).

A megzenésített Eminescu-művek kategóriájában összesen nyolc díjat osztottak ki a zsűritagok. Egyéni számban első helyezést ért el Varga Gabriella Andrea, a Szatmárnémeti Református Gimnázium XII. osztályos diákja (felkészítői: Petrovai Diana és Mátyás Erika), a második helyen Schwarzkopf Viktoria, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium X. osztályos tanulója végzett (felkészítői: Lunca Laura és Maier Arnold). A harmadik díjat Ninács Nóra, az Aurel Popp Művészeti Líceum XI. osztályos diákja kapta (felkészítője: Vaştag Teodora). A kategória dicséretét Győry Johanna Friderika, a 10-es Számú Általános Iskola VIII. osztályos diákja érdemelte ki (felkészítetői: Raţiu Ioan és Bonea Alina).

A csoportos versenyszámokban szintén a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai voltak a legügyesebbek, a REF-band IX–X–XI. osztályos diákokból állt (felkészítőik: Petrovai Diana, Iacoş Lavinia, Lung Daniela és Mátyás Erika). Második helyezést Miklovics Anna és Vitéz Dóra, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium IX. osztályos diákjai értek el (felkészítőjük: Maier Arnold).

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...