Magyar és román írók találkozója
Utoljára módositva: 2019-04-15 17:04:00

Minden a versről és az irodalomról szólt a Harag György Társulat a SzatmárOn kezdeményezés részeként és a Proscenium Alapítvány támogatásával megszervezett Költészetünk Ünnepe rendezvényen, amelyen tiszteletét tette a Román Írószövetség Szatmárnémetiben tanácskozó delegációja és a POESIS folyóirat szerkesztősége is, akik egy kétnyelvű, grafikákkal gazdagon illusztrált József Attila-albumot adtak át a szervezőknek a jeles alkalomra.

Mint üdvözletükben fogalmaztak: bár a költők egyazon nemzetség tagjai, még mindig természetesebb a francia, angol, német, spanyol verseket lefordítani magyarra, illetve románra, mint egymást megismerni — pedig a legfontosabb a „szomszédban lakó” költő és művei megismerése kellene legyen itt Erdélyben.

A rendezvényről természetesen idén sem hiányzott a lírai vetélkedő, amelyen három csapat mérte össze tudását és kreativitását: az általános irodalmi műveltséget felmérő kérdések mellett csavaros képrejtvények megoldásával és saját költeménnyel szerezhettek pontokat, s végül mindhárom csapat értékes könyvjutalommal távozhatott. Az eseménysor izgalmas része volt az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tagjaival, Fischer Botond és Sztercey Szabolcs költőkkel való találkozás, — a kötetlen beszélgetés során a költészet jelenén túl annak jövőjét próbálták megjósolni, de az is kiderült, hogy hogyan lesz valakiből költő, vagy hogy ki dönti el, hogy valóban jó, irodalmi folyóiratokban is közölhető verseket ír-e valaki.

A programot a Bobfolk és Mr. F közös akusztikus koncertje zárta, az esemény ideje alatt az étterem udvarán gyerekek színezhettek és bevezették őket a nemezelés rejtéjeibe is, Bertóti Johanna pedig többször gitárt ragadva lépett mikrofonhoz megzenésített verseket előadva.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...