Magyar filmek hétvégéje Szatmáron
Utoljára módositva: 2019-10-04 09:07:56

A 19. Filmtettfeszten a legújabb magyar filmeket láthatja a közönség Szatmárnémetiben, olyan produkciók kerülnek bemutatásra, amelyek még nem kerültek moziforgalmazásba Romániában.

Október 4. és 6. között a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ kistermében a kortárs társadalmi jelenségeket vizsgáló drámák közül a Nagypál Orsi által jegyzett Nyitva, valamint Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) című filmjét láthatja a szatmárnémeti közönség. Fordulatos bűnügyi történetekben sem lesz hiány, a műfaj kedvelői Pálfi György Az Úr hangja című filmjét vagy Milorad Krstic animációs thrillerét, a Ruben Brandt, a gyűjtőt nézhetik meg.

Az elgondolkodtató vígjáték sem hiányzik a seregszemléről, ilyen a Goda Krisztina rendezte BÚÉK című film, de megtekinthető lesz A tanú is, amelynek az eredeti, cenzúrázatlan változatát láthatják a kultuszfilm iránt érdeklődők.

A szervezők idén is bemutatják a közelmúltban készült legjobb magyar rövidfilmeket, a Filmgalopp versenyben pedig erdélyi alkotók dokumentumfilmjei indulnak a Sárga Csikó Díjért.

A belépés minden vetítésre ingyenes.

 

Vetítések és filmajánlók 

Péntek

17.00: Filmgalopp — erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 1.

18.30: Bacsó Péter: A tanú (eredeti, cenzúrázatlan változat, 108 perc): Máig az első számú magyar kultuszfilm, szinte minden második mondata szállóigévé vált. Egyfelől tanulságos és szórakoztató mementója az újkori magyar történelem egyik legnyomasztóbb periódusának, másrészt a konkrét történelmi kontextustól megfosztva is érvényes a mondandója a naiv, alapvetően jó szándékú kisember és az őt kénye-kedve szerint ráncigáló hatalom örök konfliktusáról. 

20.30: Goda Krisztina: BÚÉK (114 perc): Szilveszter éjjelén bármi megtörténhet. Jó is, rossz is, furcsa is. Egy baráti társaság úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora. Mert igazából mindenkinek van egy (vagy több) titka, szégyellnivalója, másik szerelme, másik élete… és hazudni általában könnyebb, mint őszintének lenni. Persze csak addig, míg le nem bukik az ember.  

Szombat

17.00: Filmgalopp — erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2. 

18.30: Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő (96 perc): A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet, derül ki a Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés magyar animációs akcióthrillerből. Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella). A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el. Milorad Krstić egyedi látványvilágú akcióthrillerében az egész világot bejárjuk egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autós üldözés, humor és mindig újratöltődő izgalom köti le a néző figyelmét.

20.30: Schwechtje Mihály: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) (96 perc): Eszter a mangák világában igyekszik átvészelni a tinédzserkor megpróbáltatásait. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, azok hiúságával és saját csapongó érzelmeivel. Az első magyar tinithriller egy online zaklatásba forduló szerelem pattanásig feszült története.

Vasárnap 

17.00: Magyar rövidek 

18.30: Nagypál Orsi: Nyitva (96 perc): Egy harmincas, hosszú évek alatt összekopott pár, Fanni (Radnay Csilla) és Bálint (Kovács Lehel) történetét meséli el, akik úgy próbálják meg kikerülni az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásokat, hogy megnyitják kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve. A film kendőzetlen őszinteséggel és fanyar humorral igyekszik feltérképezni a párkapcsolatok buktatóit, mindezt női szemszögből, kitérve a nők szexualitását övező társadalmi konvenciókra, és tükröt tartva az ezzel kapcsolatos kettős mércének.  

20.30: Pálfi György: Az Úr hangja (108 perc): A Stanislaw Lem regénye alapján készült film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé. Az Úr hangja főhőse, a harmincas éveinek végén járó Péter egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás számtalan élményt, fordulatot és tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe, és ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...