Magyar legyen hited, s tied a jövendő
Utoljára módositva: 2012-06-05 20:37:41

Megérintette a közönség szívét a hétfőn este Trianon emlékére szervezett előadás a görögkatolikus Plébánia-templomban. A dalokban, írásokban a szomorúság mellett ott volt a jövő reménysége is.

A közönség együtt élhette át költőinkkel, íróinkkal a XX. század sorsfordító eseményeit

Hétfőn este trianoni megemlékezést szervezett a Szatmári Híd Egyesület a szatmárnémeti görögkatolikus Plébánia-templomban. A szakrális tér méltó helyszínt teremtett a rendezvénynek, a padsorokat teljesen betöltő közönség néma csendben hallgatta a szívbe hasító szavakat, dallamokat, melyekben a szomorúság mellett ott volt a túlélni akaró harc, a jövő reménysége is. Ifj. Pallai Béla görögkatolikus parókus a színes ólomüvegekről a közönségre tekintő szentek és az égiek segítségét kérte a magyar közösség számára, majd Szatmári Elemér református lelkész szólt az egybegyűltekhez: „Ezen az estén minden szóval és minden dallammal Istenhez fogunk fohászkodni”. Krakkó Rudolf, az egyesület elnöke a kitartás szükségességére, a lélek és a szellem megtisztulására figyelmeztetett és megköszönte azoknak a segítségét, akik lehetővé tették, hogy ezt a megemlékezést megszervezhessék. Ezt követően felcsendültek Bartók Béla művei, Liszt Ferenc Szózat és Magyar Himnusz-fantázia című zongoradarabja Balaskó Balázs virtuóz előadásában. A Brahms feldolgozások és a magyar népdalok gyönyörűen hangzottak fel a jó akusztikájú templomteremben a Bartók Béla Népi Zenekar előadásában. „Magyar legyen hited, s tied a jövendő” csendültek fel a biztató szavak a diákok szavalatában.

„Sorstöredékek Trianon után”

Kubik Anna és Blaskó Péter drámai hangulatú előadása következett „Sorstöredékek Trianon után” címmel. Az előadás végigkísérte a XX. század sorsfordító eseményeit. 1920. június 4. a trianoni békediktátum napja, amely szétszaggatta Magyarországot, és a magyarok millióit kényszerítette kisebbségi sorsba. Költőink, íróink, közéleti személyiségeink írásai, versei hangzottak el, velük együtt élhettük át Trianon, a fasizmus, bolsevizmus, kommunizmus, a kisebbségi lét szenvedéseit, küzdelmeit. Költőink szavait hallhattuk, akik próbáltak túlélni és mindvégig tartani a lelket a magyar közösségben. Velük együtt mi is ott voltunk 1919-ben a Kolozsvári Nemzeti Színház közönségének soraiban, akik utoljára láthatták játszani a magyar társulatot. Nem mozdultak, sírtak, amikor lezárult a függöny, a katonaság ürítette ki a termet. Felhangzottak Ady szavai: „Mi voltunk a földnek bolondja, Elhasznált, szegény magyarok, És most jöjjetek, győztesek: Üdvözlet a győzőnek.”, és újra meggyászoltuk azt a százötvenezer magyar férfit, akik a Don-kanyarban vesztek el a második világháborúban.

 Pándi Annamária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...