Magyar politikus, magyar érdek
Utoljára módositva: 2014-10-07 09:37:21

Ismét választások következnek, ismét kezd kiéleződni a politikai harc. Tíz–húsz évvel ezelőtt még csak a pártok közötti harcok dúltak igazán, ma már a párton belüli harc is egyre ádázabb, és áldozatokat is hoz magával. Pedig minden ember azért akar politikus lenni — legalábbis ezt mondja —, hogy választóinak érdekeit képviselje. Sokat akar a politikus, bár a tanulást nem mindenik szereti, pedig a tudás az igazi hatalom. A tudás által az ember nem valamiféle külső, látványos hatalom birtokosa lesz, igaz, aki tudja a dolgok lényegét, erre nem is pályázik. Minél többet tud, annál kevésbé lesz idegen a világban, és annál kevésbé tudja a világ átejteni. Abban a világban, ahol most élünk, ahol egyre nehezebb a megélhetés, és ahol annyiféle hatás ér, ott nagyon meg kell dolgozni azért, hogy el tudjuk érni a másik embernek a lelkét. Vajon gondolnak-e a politikusok arra, hogy nekik van egy magasabb küldetésük, amivel a választók megbízták őket? Olyan értékeket kell nekik ebből a világból felmutatni, amely a bármikor érkező elmúlás pillanatával együtt nem enyészik el. Van, ami túlél egy-egy mandátumot, van, ami túléli a politikust. Semmi, amit elkövet, meg nem semmisíthető, amit elhibáz, az jóvátehetetlen. Amit létrehoz, azt el kell viselni. A szégyent, a tehetetlenséget. Visszafelé nincs feloldozás. A magyar politikus vállára még nagyobb teher nehezedik. Emiatt van az, hogy nem engedhető meg a belső harc. Egy gépezet csak úgy működik, ha egész. Nem elég a kilencven százalék, a kilencvennyolc sem elég. Nem hiányozhat egyetlen alkatrész sem, mert ez a gépezet csak akkor működik, ha egész. A magyar politikusnak nem lehetnek egyéni érdekei, csak addig, amíg az megegyezik a közösségi érdekekkel. A magyar politikus csak azért, hogy megmaradjon a politikai palettán, vagy megtartson bizonyos funkciókat, nem kacsingathat más pártok felé, nem szolgálhat ki idegen érdekeket. A magyar politikusnak csak magyar érdekei lehetnek, olyanok, amelyek a magyar közösség érdekeit szolgálják. A magyar történelemben Géza fejedelemtől kezdve hagyományai voltak annak, hogy az uralkodók idegen népek közül választottak feleséget, de ez sohasem vezetett jóra. Amikor Bánk bán felesége a merániaiakkal sanyargatta a magyar népet, Bánk fájdalommal telve, de kimondta, hogy: „Előbb mint sem magyar hazánk —/ előbb esett el méltán a királyné!”

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár szőlőskert a jánosmajori völgyben, kút...
Tovább >>>
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ami nem öl meg
Ma, 21:00
Lisbeth Salander (Claire Foy) nem változott. A múltja nyomasztja, magányos, embergyűlölő és zseniális hacker. Úgy alakul, hogy ismét találkozik a bukott sztárújságíróval, Mikael Blomkvisttal, és ismét kénytelenek elviselni egymást: egy új ügyön dolgoznak együtt. Lisbeth ezúttal egy autista kisfiún próbál segíteni, és így keveredik bele élete legveszélyesebb ügyébe – amelynek szálai az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, és a svéd arisztokrácia titkolt bűneihez vezetnek.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 15.
Nagyszerű barátai vannak, akik szeretik és akikre mindig számíthat. Hallgasson rájuk, kezdjen pozitívan gondolni arra, mit hozhat a jövő!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...