Magyarázkodnak, de nem adják át a palotaépületet
Utoljára módositva: 2018-11-08 13:26:46

Nem mond le a szatmárnémeti városközponti palotaépület tulajdonjogáról a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium — a tágas épület állapota épp kihasználatlansága miatt romlik.

„Az már jó ideje kiderült, hogy a használaton kívüli ingatlanok állaga folyamatosan romlik; ennek a százéves palotaépületnek több mint fele teljesen kihasználatlanul áll, az emeleti helyiségeket már jó ideje nem használják. Impozáns homlokzata rendkívül leromlott, a lehulló vakolatdarabok pedig veszélyt jelentettek a járdán közlekedőkre, ami miatt egy speciális védőhálóval burkolták be. Ez persze csak vészmegoldás, hiszen nem a díszes homlokzat eltakarása, hanem az egész épület felújítása és helyiségeinek a kihasználása jelent(ene) valódi megoldást, ugyanis ma már csak a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal néhány irodája működik az épületben. Arról már nem is beszélve, hogy a polgármesteri hivatal állandó helyproblémájára jó megoldást jelentene a lakosság számára könnyen megközelíthető, több parkolóhellyel is rendelkező épület, amelynek használati jogát már több alkalommal kérték a minisztériumtól. S nem mellékesen a helyi önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a városközpontban található épületek állapotának esztétikai és strukturális javítását, és rendelkezik is azokkal a forrásokkal, amelyek lehetővé teszik az ingatlan renoválását” — hangsúlyozta Magyar Lóránd képviselő, aki október 10-én intézett kérdést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, amelyben a szatmárnémeti Széchenyi (1 Decembrie 1918) utca 13. szám alatt található ingatlannal kapcsolatban érdeklődött.

A minisztérium a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) továbbította a kérdést, ahonnan relatív gyorsan megérkezett a megnyugtatónak nemigen nevezhető válasz. Mint kiderült, 2011-ben egy kormányhatározat alapján kapták meg a több mint 1700 négyzetméteres ingatlant, ám a topográfiai dokumentumok és a telekkönyvekben foglaltak nem egyeztek, a Szatmár Megyei Kataszteri Hivatal pedig emiatt nem tudott új telekkönyvet kiállítani. A helyzet rendezésére hét (!) évre volt szükség, azaz 2018-ra rendeződött a tulajdonjog. A válaszban foglaltak szerint ezt követően kérhetnek hivatalosan támogatást az épület felújítására.

Ugyan a felújítás így is kérdéses, az biztos, hogy nem mondanak le a tulajdonjogról, akkor sem, ha a városi önkormányzat sokkal jobban ki tudná használni az ingatlant. A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség válaszában kifejtette: most egy bérelt ingatlanban működik, amelyért havonta 12 100 lej bérleti díjat fizet, az évente újrakötött bérleti szerződés pedig általában a bérleti díj emelésével is jár. Ezzel arra enged következtetni, hogy valamikor az esetleges felújítást követően újra a Széchenyi utcai ingatlanba költözne.

„Felháborítónak tartom, hogy a város központjában ennyi ingatlan van minisztériumi tulajdonban, omladozó állapotban. Ráadásul a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium különböző más épületekbe költöztette az alárendelt intézményeit — a mezőgazdasági hivatalnak új épületet épített, az AFIR szintén két különböző épületben működik, az APIA pedig székhelyet bérel magának. A város régi központjában levő impozáns épületek állapota pedig — sokszor a kihasználatlanság miatt — évről évre romlik” — summázta a választ követően Magyar Lóránd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...