Magyarázkodnak, de nem adják át a palotaépületet
Utoljára módositva: 2018-11-08 13:26:46

Nem mond le a szatmárnémeti városközponti palotaépület tulajdonjogáról a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium — a tágas épület állapota épp kihasználatlansága miatt romlik.

„Az már jó ideje kiderült, hogy a használaton kívüli ingatlanok állaga folyamatosan romlik; ennek a százéves palotaépületnek több mint fele teljesen kihasználatlanul áll, az emeleti helyiségeket már jó ideje nem használják. Impozáns homlokzata rendkívül leromlott, a lehulló vakolatdarabok pedig veszélyt jelentettek a járdán közlekedőkre, ami miatt egy speciális védőhálóval burkolták be. Ez persze csak vészmegoldás, hiszen nem a díszes homlokzat eltakarása, hanem az egész épület felújítása és helyiségeinek a kihasználása jelent(ene) valódi megoldást, ugyanis ma már csak a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal néhány irodája működik az épületben. Arról már nem is beszélve, hogy a polgármesteri hivatal állandó helyproblémájára jó megoldást jelentene a lakosság számára könnyen megközelíthető, több parkolóhellyel is rendelkező épület, amelynek használati jogát már több alkalommal kérték a minisztériumtól. S nem mellékesen a helyi önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a városközpontban található épületek állapotának esztétikai és strukturális javítását, és rendelkezik is azokkal a forrásokkal, amelyek lehetővé teszik az ingatlan renoválását” — hangsúlyozta Magyar Lóránd képviselő, aki október 10-én intézett kérdést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, amelyben a szatmárnémeti Széchenyi (1 Decembrie 1918) utca 13. szám alatt található ingatlannal kapcsolatban érdeklődött.

A minisztérium a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) továbbította a kérdést, ahonnan relatív gyorsan megérkezett a megnyugtatónak nemigen nevezhető válasz. Mint kiderült, 2011-ben egy kormányhatározat alapján kapták meg a több mint 1700 négyzetméteres ingatlant, ám a topográfiai dokumentumok és a telekkönyvekben foglaltak nem egyeztek, a Szatmár Megyei Kataszteri Hivatal pedig emiatt nem tudott új telekkönyvet kiállítani. A helyzet rendezésére hét (!) évre volt szükség, azaz 2018-ra rendeződött a tulajdonjog. A válaszban foglaltak szerint ezt követően kérhetnek hivatalosan támogatást az épület felújítására.

Ugyan a felújítás így is kérdéses, az biztos, hogy nem mondanak le a tulajdonjogról, akkor sem, ha a városi önkormányzat sokkal jobban ki tudná használni az ingatlant. A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség válaszában kifejtette: most egy bérelt ingatlanban működik, amelyért havonta 12 100 lej bérleti díjat fizet, az évente újrakötött bérleti szerződés pedig általában a bérleti díj emelésével is jár. Ezzel arra enged következtetni, hogy valamikor az esetleges felújítást követően újra a Széchenyi utcai ingatlanba költözne.

„Felháborítónak tartom, hogy a város központjában ennyi ingatlan van minisztériumi tulajdonban, omladozó állapotban. Ráadásul a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium különböző más épületekbe költöztette az alárendelt intézményeit — a mezőgazdasági hivatalnak új épületet épített, az AFIR szintén két különböző épületben működik, az APIA pedig székhelyet bérel magának. A város régi központjában levő impozáns épületek állapota pedig — sokszor a kihasználatlanság miatt — évről évre romlik” — summázta a választ követően Magyar Lóránd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...