Majdnem kész a síkomplexum
Utoljára módositva: 2020-01-29 08:54:35

Sokan kérdezgetik, mikor fog teljes gőzzel üzemelni a lunaforrási lesiklópálya, de erre egyelőre még várni kell — tájékoztatott a Salvamont Hegyimentő Közszolgálat Szatmár megyei kirendeltsége.

Annak ellenére, hogy az utazásszervezők adatai alapján az idei téli szezon egyike az elmúlt évek leggyengébbikének, a téli sportok szerelmeseinek részéről több megkeresés is érkezett a Salvamont Hegyimentő Közszolgálat Szatmár megyei kirendeltsége felé, amelyekben a Lunaforráson zajló munkálatokról, a szatmári hegyimentők tevékenységéről érdeklődtek.

A hegyimentő-közszolgálat tájékoztatása szerint a lunaforrási sípálya munkálatai már elkészültek: ez egy 2400 méter hosszú, közepes nehézségű lesiklópálya, amely éjszaka is megvilágított. Kétségkívül egyike a legszebb és legvonzóbb romániai sípályáknak — írják.

A felvonó szintén elkészült, ez azonban az ISCIR-engedély kiállítását megelőző, kötelező tesztelés alatt áll, így csak ezután lehet használatba venni. A tesztelésből kivették a részüket a szatmári hegyimentők is, több ízben kipróbálták, sőt, Mentés a felvonóból elnevezéssel gyakorlatot is szerveztek. Mint mondják, kellemesen meglepődtek a mentési gyakorlat és tesztelés során, mivel a szerkezet rendkívül csendes, kellően gyors, és a szállítási kapacitása is nagy, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a lunaforrási sípályára kilátogatók számára nagyszerű élmény lesz a felvonóval való utazás, hiszen eközben gyönyörű panoráma tárul majd eléjük.

A hóágyúk üzembe helyezése 99 százalékban kész, már csak a vízgyűjtőre való rácsatlakozást kell megoldani, és ez utóbbi a gyenge pontja a sípályának, a vízgyűjtő tó ugyanis csak 80 százalékban készült még el.

Besegítenek a szomszédoknak

Addig pedig, amíg nálunk továbbra sem üzemel lesiklópálya, a szatmári hegyimentők máramarosi kollégáiknak szoktak besegíteni a Szatmár megyei teendőik mellett: minden második hétvégén két hegyimentő teljesít szolgálatot a şuiori sípályán. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is támogatja őket ebben, hiszen amellett, hogy segítenek a szomszédos megye hegyimentőinek, bővítik a tapasztalataikat. A Felsőbánya melletti lesiklókon dolgozó hegyimentők ugyanis jóval több gyakorlattal, sokéves tapasztalattal rendelkeznek, tevékenységükből pedig sokat okulhatnak a szatmári szakemberek is. Nem mindegy ugyanis, hogy csak tanulnak róla a hegyimentők, helyzetgyakorlatokat végeznek, vagy valós helyzetekben, igazi vészhelyzetek esetén is kamatoztathatják a megszerzett tudásukat tapasztaltabb kollégáikkal közös munkájuk során. Ezzel pedig még felkészültebben várhatják a lunaforrási lesiklópálya megnyitását, szükség esetén pedig számíthatnak a máramarosi kollégáik támogatására is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...