Majdnem minden iskolában van igazgató
Utoljára módositva: 2017-01-05 13:02:50

Három Szatmár megyei oktatási intézmény élére nem tudott igazgatót biztosítani a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség. Călin Durla főtanfelügyelő szerint csak a kisebbségi és a felekezeti jóváhagyás hiányzik. Nagykárolyban minden intézmény élére került igazgató.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség a napokban tette közzé azt a listát, amely a versenyvizsga után vezető nélkül maradt intézmények ideiglenesen kinevezett vezetőinek nevét tartalmazza

Már csak a Szatmárnémeti Református Gimnáziumnak, a 10-es Számú Általános Iskolának és az egyik erdődi óvodának nincs kinevezett igazgatója, derül ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közleményéből. Mint arról már korábban is beszámoltunk, a Szatmár megyében meghirdetett 178 igazgatói és aligazgatói állásból mindössze 105 helyet tudtak elfoglalni a versenyvizsgázók, míg 73 állás betöltetlen maradt. 47 igazgatói és 26 aligazgatói helyet a tanfelügyelőség által megnevezett személyek foglalnak el, ugyanis Călin Durla főtanfelügyelő emlékeztetett arra, hogy a tanügyi törvény kimondja, minden oktatási intézmény élére vezetőt kell biztosítani, így azon tisztségekre, amelyeket versenyvizsgával nem tudtak elfoglalni a jelentkezők, a tanfelügyelőség maga nevezi ki az ideiglenes vezetőket.

December 20-ig a 73-ból 41 állás betöltésére tudott megfelelő személyeket biztosítani a tanfelügyelőség, de még így is maradt 32 igazgatói és aligazgatói tisztség, amelyek betöltésére csak az új évben került sor.

Január 3-án, kedden délután hozta nyilvánosságra a tanfelügyelőség a végleges listát, amelyben további 32 személyt nevez meg a megye különböző iskoláinak és óvodáinak az élére.

Megkeresésünkre a főtanfelügyelő elmondta, hogy a lista mondhatni végleges, mindössze három tanintézmény élén nincs még kinevezett igazgató: az egyik a Szatmárnémeti Református Gimnázium, ahol Elek Kinga újonnan kinevezett aligazgató kapott megbízást az igazgatói feladatok elvégzésére, amíg nem sikerül megfelelő személyt találni a helyre. A 10-es Számú Általános Iskolában is hasonló a helyzet, ott Silvia Lăpuşte aligazgató látja el ideiglenesen az igazgatói teendőket is, mindkét esetben szükség lenne az új iskolaigazgató kinevezéséhez egy kisebbségi és egy vallási jóváhagyáshoz is, viszont ezeket egyelőre nem sikerült megszerezni, így a két intézmény igazgatói tisztségeinek betöltése egyelőre várat magára. A megyében még az egyik erdődi óvoda van hasonló helyzetben, ott sem sikerült igazgatót állítani az intézmény élére. Ahol viszont megtörténtek a kinevezések, vagy versenyvizsga útján lezajlott az igazgatócsere, ott január 9-től minden új igazgató és aligazgató hivatalosan is megkezdi munkáját.

 

Új igazgatók Nagykárolyban

 

A nagykárolyi általános iskolák igazgatóinak esetében is akadtak problémák szép számmal, miután lezajlott az intézményvezetők kompetenciáját felmérő versenyvizsga.

A város általános iskoláit vezető pedagógusoknak nem sikerült megőrizniük tisztségüket a versenyvizsga írásbeli részén elért eredményükkel. Így az 1-es iskola vezetői tisztségéért vizsgázó Lenuţa Sălăjan és Elena Sfîra, a 2-es általános igazgatói posztjáért induló Alina Mocanu, illetve a 3-as iskola igazgatói székének megőrzéséért versenybe induló Ioan Sorin Cioltean sem érte el a szükséges pontszámot ahhoz, hogy megmaradjon székében. Ioan Sorin Cioltean a diákklub igazgatói székéért is versenyvizsgázott, azonban az a próbálkozása is sikertelennek bizonyult. A többi intézményvezetőnek — igazgatónak, aligazgatónak — sikerült jól teljesítenie, így ők továbbjutottak a szóbeli, illetve az önéletrajz kiértékelésére vonatkozó szakaszra, s miután ezt az akadályt is sikerrel vették, megőrizhették pozíciójukat.

Tegnap hivatalossá vált, hogy a nagykárolyi 1-es és 3-as iskola vezetői tisztségét kik tölthetik be. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség által közzétett listából kiderül, hogy a 2-es Számú Vasile Lucaciu Általános Iskola új igazgatónője Ramona Maxim lesz, a Nagykárolyi Diákklubot pedig Gheorghe Mastan vezeti majd. A nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola új igazgatója Nicolae Moldovan lesz az elkövetkező időszakban, míg a 3-as Számú Általános Iskolát az intézmény matematikatanára, Cristian Gut vezeti majd.

Nem csak az iskolaigazgatói tisztségek betöltését célzó intézkedések fokozzák egyébként a közhangulatot a nagykárolyi tanintézményekben. A városvezetés, illetve a tanfelügyelőség által kezdeményezett, az iskolák strukturális átalakítását célzó rendeletek is borzolják a kedélyeket. Amint azt Kovács Jenő polgármestertől megtudtuk, mivel nem sikerült előrelépniük az egyeztetések ügyében, a városvezetés felkérte az érintett tanintézmények adminisztratív tanácsát, hogy a mai nap folyamán hozzanak döntést az ügyben. Nem hivatalos információk szerint ma délelőtt ülnek össze az iskolákat irányító adminisztratív testületek, ahol a tagok egyénileg szavazhatnak arról, hogy történjen-e az adott tanintézményben adminisztratív jellegű összevonás más iskolákkal.

 

 

Bajnai Botond

Tőtős Tímea

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:25
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. április 19.
Ön igazán hosszan képes küzdeni vágyai megvalósulásáért. Amikor meg akar hódítani valakit, akkor is bőven hagy időt önmagának és a másik félnek is.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. április 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...