Majdnem minden iskolában van igazgató
Utoljára módositva: 2017-01-05 13:02:50

Három Szatmár megyei oktatási intézmény élére nem tudott igazgatót biztosítani a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség. Călin Durla főtanfelügyelő szerint csak a kisebbségi és a felekezeti jóváhagyás hiányzik. Nagykárolyban minden intézmény élére került igazgató.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség a napokban tette közzé azt a listát, amely a versenyvizsga után vezető nélkül maradt intézmények ideiglenesen kinevezett vezetőinek nevét tartalmazza

Már csak a Szatmárnémeti Református Gimnáziumnak, a 10-es Számú Általános Iskolának és az egyik erdődi óvodának nincs kinevezett igazgatója, derül ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közleményéből. Mint arról már korábban is beszámoltunk, a Szatmár megyében meghirdetett 178 igazgatói és aligazgatói állásból mindössze 105 helyet tudtak elfoglalni a versenyvizsgázók, míg 73 állás betöltetlen maradt. 47 igazgatói és 26 aligazgatói helyet a tanfelügyelőség által megnevezett személyek foglalnak el, ugyanis Călin Durla főtanfelügyelő emlékeztetett arra, hogy a tanügyi törvény kimondja, minden oktatási intézmény élére vezetőt kell biztosítani, így azon tisztségekre, amelyeket versenyvizsgával nem tudtak elfoglalni a jelentkezők, a tanfelügyelőség maga nevezi ki az ideiglenes vezetőket.

December 20-ig a 73-ból 41 állás betöltésére tudott megfelelő személyeket biztosítani a tanfelügyelőség, de még így is maradt 32 igazgatói és aligazgatói tisztség, amelyek betöltésére csak az új évben került sor.

Január 3-án, kedden délután hozta nyilvánosságra a tanfelügyelőség a végleges listát, amelyben további 32 személyt nevez meg a megye különböző iskoláinak és óvodáinak az élére.

Megkeresésünkre a főtanfelügyelő elmondta, hogy a lista mondhatni végleges, mindössze három tanintézmény élén nincs még kinevezett igazgató: az egyik a Szatmárnémeti Református Gimnázium, ahol Elek Kinga újonnan kinevezett aligazgató kapott megbízást az igazgatói feladatok elvégzésére, amíg nem sikerül megfelelő személyt találni a helyre. A 10-es Számú Általános Iskolában is hasonló a helyzet, ott Silvia Lăpuşte aligazgató látja el ideiglenesen az igazgatói teendőket is, mindkét esetben szükség lenne az új iskolaigazgató kinevezéséhez egy kisebbségi és egy vallási jóváhagyáshoz is, viszont ezeket egyelőre nem sikerült megszerezni, így a két intézmény igazgatói tisztségeinek betöltése egyelőre várat magára. A megyében még az egyik erdődi óvoda van hasonló helyzetben, ott sem sikerült igazgatót állítani az intézmény élére. Ahol viszont megtörténtek a kinevezések, vagy versenyvizsga útján lezajlott az igazgatócsere, ott január 9-től minden új igazgató és aligazgató hivatalosan is megkezdi munkáját.

 

Új igazgatók Nagykárolyban

 

A nagykárolyi általános iskolák igazgatóinak esetében is akadtak problémák szép számmal, miután lezajlott az intézményvezetők kompetenciáját felmérő versenyvizsga.

A város általános iskoláit vezető pedagógusoknak nem sikerült megőrizniük tisztségüket a versenyvizsga írásbeli részén elért eredményükkel. Így az 1-es iskola vezetői tisztségéért vizsgázó Lenuţa Sălăjan és Elena Sfîra, a 2-es általános igazgatói posztjáért induló Alina Mocanu, illetve a 3-as iskola igazgatói székének megőrzéséért versenybe induló Ioan Sorin Cioltean sem érte el a szükséges pontszámot ahhoz, hogy megmaradjon székében. Ioan Sorin Cioltean a diákklub igazgatói székéért is versenyvizsgázott, azonban az a próbálkozása is sikertelennek bizonyult. A többi intézményvezetőnek — igazgatónak, aligazgatónak — sikerült jól teljesítenie, így ők továbbjutottak a szóbeli, illetve az önéletrajz kiértékelésére vonatkozó szakaszra, s miután ezt az akadályt is sikerrel vették, megőrizhették pozíciójukat.

Tegnap hivatalossá vált, hogy a nagykárolyi 1-es és 3-as iskola vezetői tisztségét kik tölthetik be. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség által közzétett listából kiderül, hogy a 2-es Számú Vasile Lucaciu Általános Iskola új igazgatónője Ramona Maxim lesz, a Nagykárolyi Diákklubot pedig Gheorghe Mastan vezeti majd. A nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola új igazgatója Nicolae Moldovan lesz az elkövetkező időszakban, míg a 3-as Számú Általános Iskolát az intézmény matematikatanára, Cristian Gut vezeti majd.

Nem csak az iskolaigazgatói tisztségek betöltését célzó intézkedések fokozzák egyébként a közhangulatot a nagykárolyi tanintézményekben. A városvezetés, illetve a tanfelügyelőség által kezdeményezett, az iskolák strukturális átalakítását célzó rendeletek is borzolják a kedélyeket. Amint azt Kovács Jenő polgármestertől megtudtuk, mivel nem sikerült előrelépniük az egyeztetések ügyében, a városvezetés felkérte az érintett tanintézmények adminisztratív tanácsát, hogy a mai nap folyamán hozzanak döntést az ügyben. Nem hivatalos információk szerint ma délelőtt ülnek össze az iskolákat irányító adminisztratív testületek, ahol a tagok egyénileg szavazhatnak arról, hogy történjen-e az adott tanintézményben adminisztratív jellegű összevonás más iskolákkal.

 

 

Bajnai Botond

Tőtős Tímea

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...