Májusfa-állítás a Tövisháton
Utoljára módositva: 2014-05-02 09:03:23

A Tövisháton még mindig őrzik a májusi népszokásokat, bár ide is egyre nagyobb erővel törnek be a hagyományokat elsöprő modern szokások. Nagy Csilla Bogdándon a régi szokások híve.

 

Nagy Csilla nagyon örvendett az idén kapott májusfának

Tegnap néhány tövisháti települést látogattunk meg, hogy megfigyeljük, mennyire őrzik az ott élők a május elsejei népszokásokat. Az alábbiakban két idősebb hölgy beszél emlékeiről, egy fiatal lány pedig a most kapott májusfa feletti örömének ad hangot.

A nyolcvanhét éves Tatár Julianna így emlékszik vissza a régi május elsejékre:

„A fiúk már előre kinézték, hogy hol vannak virágos meggyfák a kertekben, azokat éjjel kivágták, elvitték a lányos házak elé, odakötözték a kerítésoszlopokhoz, az utcaajtókat pedig levették, és elvitték a falu másik végére. Apám mesélte, hogy amikor ment a hadadi vásárba, megkérdezték tőle, hogy van-e meggyfája a kertben. Mondta, hogy igen. Volt — mondták neki nevetve —, de már ott van a Sáriék kapuja előtt, oda vitte a fia. Minden lánynak vittek abban az időben, az volt a divat. Sokan azt mondják, hogy a mai fiatalok csintalanok. Én azt mondom, a fiatal csintalan kell legyen. Májusi esténként kiültünk a ház előtti padra: beszélgettünk, énekeltünk, csintalankodtunk, eltöltöttük az időt. Abban az időben legtöbben májusban házasodtak. Nem volt eljegyzés, megkérték a lányt, és jött a lakodalom. Akkor nem tudtuk, hogy mit ünnepelünk május elsején. Később a férfiak — akiknek volt állandó munkahelyük — kaptak szabadnapot, hazajöttek, és végezték a dolgukat a mezőn.”

A hetvennégy éves Nagy Julianna is szívesen emlékszik vissza a régi időkre:

„1950-ben ötvenhatan születtünk a faluban (az elmúlt évben egy), párhuzamos osztályokban jártuk ki a nyolc osztályt, érthető, hogy élénk volt az ifjúság. Amikor már nagyobbak lettünk, a fiúk elmentek az erdőbe, a kertekbe, kivágták a fákat, és elvitték azokat a lányok háza elé. Iskoláskorban minden lány kapott májusfát, később a fiúk annak a lánynak vittek, akinek udvaroltak. Nálunk tornácos ház volt, a lépcső mellé kötözték a fát. Május elsején, amikor felébredtünk, azonnal kiszaladtunk megnézni, hogy van-e májusfa? Ma már egyre kevesebb májusfát állítanak, inkább az utcaajtókat viszik el egyik helyről a másikra. A Tövisháton nem volt divat a májuskosár. A fákra se tettek szalagot vagy más díszeket, csak úgy a maga természetességében állították a ház elé. Ha már voltak kivirágozott fák, azokat vágták ki, ha nem, csak úgy zöldellően helyezték el.

 

Hagyományőrzés

 

A tövisháti lányok ma is örülnek a májusfának. A bogdándi Nagy Csillát, a szatmárnémeti Eliza Zamfirescu Műszaki Szakközépiskola tizenkettedikes tanulóját nem lepte meg tegnap reggel, amikor meglátta az utcaajtó mellé állított hatalmas fát. Tudta, hogy a hadadnádasdi barátja állította, bizonyára a barátaival, ugyanis azt a nagy fát egyedül képtelen lett volna oda vinni és felállítani. Csilla, bár városon jár iskolába, mégsem mond le azokról a szokásokról, amelyek között felnőtt, ezért vette örömmel a májusfát és a mellé tűzött virágcsokrot.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...