Májusfa-állítás a Tövisháton
Utoljára módositva: 2014-05-02 09:03:23

A Tövisháton még mindig őrzik a májusi népszokásokat, bár ide is egyre nagyobb erővel törnek be a hagyományokat elsöprő modern szokások. Nagy Csilla Bogdándon a régi szokások híve.

 

Nagy Csilla nagyon örvendett az idén kapott májusfának

Tegnap néhány tövisháti települést látogattunk meg, hogy megfigyeljük, mennyire őrzik az ott élők a május elsejei népszokásokat. Az alábbiakban két idősebb hölgy beszél emlékeiről, egy fiatal lány pedig a most kapott májusfa feletti örömének ad hangot.

A nyolcvanhét éves Tatár Julianna így emlékszik vissza a régi május elsejékre:

„A fiúk már előre kinézték, hogy hol vannak virágos meggyfák a kertekben, azokat éjjel kivágták, elvitték a lányos házak elé, odakötözték a kerítésoszlopokhoz, az utcaajtókat pedig levették, és elvitték a falu másik végére. Apám mesélte, hogy amikor ment a hadadi vásárba, megkérdezték tőle, hogy van-e meggyfája a kertben. Mondta, hogy igen. Volt — mondták neki nevetve —, de már ott van a Sáriék kapuja előtt, oda vitte a fia. Minden lánynak vittek abban az időben, az volt a divat. Sokan azt mondják, hogy a mai fiatalok csintalanok. Én azt mondom, a fiatal csintalan kell legyen. Májusi esténként kiültünk a ház előtti padra: beszélgettünk, énekeltünk, csintalankodtunk, eltöltöttük az időt. Abban az időben legtöbben májusban házasodtak. Nem volt eljegyzés, megkérték a lányt, és jött a lakodalom. Akkor nem tudtuk, hogy mit ünnepelünk május elsején. Később a férfiak — akiknek volt állandó munkahelyük — kaptak szabadnapot, hazajöttek, és végezték a dolgukat a mezőn.”

A hetvennégy éves Nagy Julianna is szívesen emlékszik vissza a régi időkre:

„1950-ben ötvenhatan születtünk a faluban (az elmúlt évben egy), párhuzamos osztályokban jártuk ki a nyolc osztályt, érthető, hogy élénk volt az ifjúság. Amikor már nagyobbak lettünk, a fiúk elmentek az erdőbe, a kertekbe, kivágták a fákat, és elvitték azokat a lányok háza elé. Iskoláskorban minden lány kapott májusfát, később a fiúk annak a lánynak vittek, akinek udvaroltak. Nálunk tornácos ház volt, a lépcső mellé kötözték a fát. Május elsején, amikor felébredtünk, azonnal kiszaladtunk megnézni, hogy van-e májusfa? Ma már egyre kevesebb májusfát állítanak, inkább az utcaajtókat viszik el egyik helyről a másikra. A Tövisháton nem volt divat a májuskosár. A fákra se tettek szalagot vagy más díszeket, csak úgy a maga természetességében állították a ház elé. Ha már voltak kivirágozott fák, azokat vágták ki, ha nem, csak úgy zöldellően helyezték el.

 

Hagyományőrzés

 

A tövisháti lányok ma is örülnek a májusfának. A bogdándi Nagy Csillát, a szatmárnémeti Eliza Zamfirescu Műszaki Szakközépiskola tizenkettedikes tanulóját nem lepte meg tegnap reggel, amikor meglátta az utcaajtó mellé állított hatalmas fát. Tudta, hogy a hadadnádasdi barátja állította, bizonyára a barátaival, ugyanis azt a nagy fát egyedül képtelen lett volna oda vinni és felállítani. Csilla, bár városon jár iskolába, mégsem mond le azokról a szokásokról, amelyek között felnőtt, ezért vette örömmel a májusfát és a mellé tűzött virágcsokrot.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...