Májusfa-állítás a Tövisháton
Utoljára módositva: 2014-05-02 09:03:23

A Tövisháton még mindig őrzik a májusi népszokásokat, bár ide is egyre nagyobb erővel törnek be a hagyományokat elsöprő modern szokások. Nagy Csilla Bogdándon a régi szokások híve.

 

Nagy Csilla nagyon örvendett az idén kapott májusfának

Tegnap néhány tövisháti települést látogattunk meg, hogy megfigyeljük, mennyire őrzik az ott élők a május elsejei népszokásokat. Az alábbiakban két idősebb hölgy beszél emlékeiről, egy fiatal lány pedig a most kapott májusfa feletti örömének ad hangot.

A nyolcvanhét éves Tatár Julianna így emlékszik vissza a régi május elsejékre:

„A fiúk már előre kinézték, hogy hol vannak virágos meggyfák a kertekben, azokat éjjel kivágták, elvitték a lányos házak elé, odakötözték a kerítésoszlopokhoz, az utcaajtókat pedig levették, és elvitték a falu másik végére. Apám mesélte, hogy amikor ment a hadadi vásárba, megkérdezték tőle, hogy van-e meggyfája a kertben. Mondta, hogy igen. Volt — mondták neki nevetve —, de már ott van a Sáriék kapuja előtt, oda vitte a fia. Minden lánynak vittek abban az időben, az volt a divat. Sokan azt mondják, hogy a mai fiatalok csintalanok. Én azt mondom, a fiatal csintalan kell legyen. Májusi esténként kiültünk a ház előtti padra: beszélgettünk, énekeltünk, csintalankodtunk, eltöltöttük az időt. Abban az időben legtöbben májusban házasodtak. Nem volt eljegyzés, megkérték a lányt, és jött a lakodalom. Akkor nem tudtuk, hogy mit ünnepelünk május elsején. Később a férfiak — akiknek volt állandó munkahelyük — kaptak szabadnapot, hazajöttek, és végezték a dolgukat a mezőn.”

A hetvennégy éves Nagy Julianna is szívesen emlékszik vissza a régi időkre:

„1950-ben ötvenhatan születtünk a faluban (az elmúlt évben egy), párhuzamos osztályokban jártuk ki a nyolc osztályt, érthető, hogy élénk volt az ifjúság. Amikor már nagyobbak lettünk, a fiúk elmentek az erdőbe, a kertekbe, kivágták a fákat, és elvitték azokat a lányok háza elé. Iskoláskorban minden lány kapott májusfát, később a fiúk annak a lánynak vittek, akinek udvaroltak. Nálunk tornácos ház volt, a lépcső mellé kötözték a fát. Május elsején, amikor felébredtünk, azonnal kiszaladtunk megnézni, hogy van-e májusfa? Ma már egyre kevesebb májusfát állítanak, inkább az utcaajtókat viszik el egyik helyről a másikra. A Tövisháton nem volt divat a májuskosár. A fákra se tettek szalagot vagy más díszeket, csak úgy a maga természetességében állították a ház elé. Ha már voltak kivirágozott fák, azokat vágták ki, ha nem, csak úgy zöldellően helyezték el.

 

Hagyományőrzés

 

A tövisháti lányok ma is örülnek a májusfának. A bogdándi Nagy Csillát, a szatmárnémeti Eliza Zamfirescu Műszaki Szakközépiskola tizenkettedikes tanulóját nem lepte meg tegnap reggel, amikor meglátta az utcaajtó mellé állított hatalmas fát. Tudta, hogy a hadadnádasdi barátja állította, bizonyára a barátaival, ugyanis azt a nagy fát egyedül képtelen lett volna oda vinni és felállítani. Csilla, bár városon jár iskolába, mégsem mond le azokról a szokásokról, amelyek között felnőtt, ezért vette örömmel a májusfát és a mellé tűzött virágcsokrot.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...