Májusfás május Sárközújlakon
Utoljára módositva: 2019-05-12 10:52:44

A népes gyermeksereg pillanatok alatt öltöztette fel színes szalagokkal és varázsolt a nyírfákból májusfát, majd fáradhatatlan energiával énekelt és járta a népi gyermekjátékok lépéseit.

Izgatott helybéli, adorjáni, kökényesdi és avasújvárosi gyermeksereg — s persze nem kevésbé izgatott szülők, nagyszülők, pedagógusok, valamint a helyi nyugdíjasklub tagjai — töltötte meg csütörtök délután a sárközújlaki lakodalmas terem udvarát, ahol már tartóba állítva várta a két nyírfa, hogy feldíszítsék, és májusfává előléptetve felállítsák őket. A kisváros hagyományőrzői három évvel ezelőtt elevenítették fel először és hatalmas sikerrel a májusfaállítás még nem teljesen elfeledett, de a közéletből már eltűnt szokását — amely nélkül pár évtizeddel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt az udvarlás és május első éjszakája, főleg vidéken, hiszen a faállítás a kedves gesztuson túl komoly hírértékkel bírt, s valóságos íratlan „illemkódex” szabályozta a lépéseket, ugyanakkor egyfajta „pletykaújságként” is szolgált: melyik lány kapott nagyobbat, kié mivel volt feldíszítve, vagy épp kiét csúfította el a „haragosa” (merthogy ilyenre is volt példa szép számmal).

Az egybegyűlteket kedves dallamok, a Lázár Eszter ének-zene szakos tanárnő vezette furulyacsoport Tavaszi énekek című összeállítása köszöntötte, majd a májusfaállítás szokása elevenítődött fel egy sárközi idős hölgy hangfelvételének segítségével. Mint üdvözlőjében Krupa Anna, a Hagyományőrző Egyesület mozgatórugója fogalmazott: az udvarlás ezen szép szokása nem állta ki az idő próbáját, feledésbe merült Sárközön, és felváltotta a májusi kosár. „Számunkra most a májusfaállítás mint olyan szokás elevenedik meg, amely a közösség összetartó erejét hivatott megmutatni — a két fa, melyeket nemsokára felszalagozunk, jelképezi a sárközi és újlaki emberek életbe vetett hitét. Az pedig, hogy kicsik és nagyok együtt díszítik a fát, egy vidám és hangulatos találkozási pontot teremt a generációk között. A mai májusfaállítás már úgy mutatja be a hajdani funkcióját ‘elveszített’ szokást, mint a sárközújlaki magyar közösség jelképét” fogalmazott, köszönetet mondva azon önzetlen helyi embereknek, pedagógus kollégáknak és a polgármesteri hivatalnak, akik segítették a rendezvény létrejöttét.

Ezután következtek a rendezvény talán leginkább várt és legnyüzsgőbb pillanatai: a fák feldíszítése — a szalagkötésből a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki lelkesen kivette a részét, s a vidám hangulatot az egyre inkább gyülekező esőfelhők sem borúsították el. A már színesen tarkálló fák felállítása után a rendezvény beköltözött a lakodalmas terembe, ahol a mozgalmas órák felvezetőjeként a kökényesdi Rozmaring gyermektánccsoport szatmári táncokat járt nagyon ügyesen, majd szatmári népdalok éneklésébe kezdtek a nyugdíjasklub tagjainak bevonásával, és mivel az éneklés ragadós, a részt vevő szülők is egymás után csatlakoztak a nótázáshoz — ekkor toppant be a nagyváradi Csillagocska zenekar és a jelenlévők zöme által már ismert és nagyon szeretett Benedek Árpád néptáncoktató-zenepedagógus, és kezdődött a játszás. A több mint 120 fős gyermeksereg apadhatatlan energiával énekelte-járta a kedvelt gyermekjátékokat, de nemcsak a teremben, hanem a májusfák előtt is. A zsíros kenyeres, teás szünetet követően izgalmas meglepetés, dalokkal tűzdelt hangszerbemutató következett, a „lábpihentetés” után pedig ismét körbe álltak, táncot jártak, a Benedek Árpád által végtelen humorral elmagyarázott, új lépéseket tanulták és táncoltak kora estig.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...